L'enderroc dels edificis que la Generalitat de Catalunya té al barri del Carme de Reus ha començat. Ara mateix s'estan executant les tasques prèvies de les obres, que consisteixen a retirar els sostres de fibrociment —conegut com a uralita— i rebaixar l'alçada d'algunes de les cases abans que no entrin les màquines a convertir-les en un solar. Els operaris se centren, en primer lloc, al carrer de la Closa de Freixa, on ha d'anar a terra pràcticament tota una illa de cases. Aquesta setmana s'han començat a fer els treballs en alçada, fet que ha provocat que, dijous, s'hagin hagut d'interrompre les previsions i avançar feina a la planta baixa a causa del vent.
[predef]reus-whatsapp-195[/predef]
Set immobles en total aniran a terra les pròximes setmanes al barri del Carme de Reus, tres d'ells són al carrer de Sant Jaume, i deixaran un espai de 2.220 metres quadrats quan hagin anat a terra. Els altres quatre es reparteixen, a parts iguals, entre els carrers de Sant Francesc i de la Closa de Freixa, deixant un total de 1.838 metres quadrats edificables. Són edificis propietat de l'Incasòl —l'Institut Català del Sol—, és a dir, de la Generalitat, i són els enderrocs que s'havien d'executar per tal de començar a pensar en la reforma urbanística del barri del Carme. Ara mateix, els operaris que hi treballen estan fent les primeres tasques, prèvies a l'entrada de les màquines.
Alguns veïns, inquiets pels enderrocs
S'han tret els sostres de fibrociment d'alguns immobles del carrer de la Closa de Freixa, una operació delicada a causa de la toxicitat de la pols d'aquest material. És per això que no totes les empreses estan autoritzades a tractar-lo, i que la seva retirada sol ser més lenta i costosa que la d'un sostre de qualsevol altre material. Aquesta condició ha provocat inquietud en alguns dels veïns de la zona, que s'ha posat en contacte amb l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme.
L'entitat assegura que «estarà a sobre d'aquestes tasques» per vetllar pel compliment dels plans vigents, sobretot, en qüestions que poden ser problemàtiques, com la retirada de la uralita o la pols que es pugui aixecar durant les obres. Una vegada retirats els sostres, s'està rebaixant l'alçada d'alguna de les cases fins a una planta, moment en el qual podran començar a entrar les màquines.
La plaça de Sant Francesc, pendent dels enderrocs
L'entrada de les màquines marcarà el compte enrere per a la reforma urbanística del barri del Carme, però també per a la plaça de Sant Francesc en concret. Tal com va explicar TarragonDigital el mes d'abril passat, quan hagin acabat les tasques d'enderroc es podrà planificar la reforma de la plaça, amb una idea similar a la de les places de Catalunya i de la Sang. Aquest projecte no s'ha plantejat, encara, precisament per evitar que la reforma pogués quedar malmesa pel trànsit de camions i maquinària pesant.
- Contingut relacionat: La plaça de la Sang culminarà les obres al tomb de ravals de Reus
- Notícia relacionada: El veïnat de la plaça de la Sang, en peu de guerra per les obres
El futur del barri del Carme
El planejament urbanístic del barri del Carme hi preveu tornar a aixecar pisos; algunes promocions d'habitatge per part de la Generalitat, i altres per part de l'Ajuntament de Reus. Tal com va avançar TarragonaDigital, el consistori reusenc ja està en converses amb entitats i empreses privades per explorar quines opcions hi ha per accelerar les seves promocions. Sobre la taula hi ha la cessió de solars a cooperatives, empreses o fundacions que puguin aixecar-hi habitatge públic, tant social com de mercat.