«Això és un desastre des del principi»; així s'expressen diversos veïns i comerciants de la zona de la plaça de la Sang de Reus en relació a les obres que s'executen a l'espai. Des que van començar que consideren que la mobilitat, tant de vehicles com de persones, no s'ha planificat correctament. Ara, però, se sumen a les queixes els talls de llum i d'aigua que van tenir durant tot el dimarts d'aquesta mateixa setmana. Per tot plegat, des del moviment veïnal, s'està posant en marxa una recollida de firmes per presentar una queixa formal a l'Ajuntament de Reus.
Talls de llum i aigua a la plaça de la Sang
Aquest dimarts, un dels operaris que treballen a les obres de la plaça de la Sang va tallar una de les principals línies elèctriques soterrades que hi passen. «S'hauria pogut matar», afirmen en alguns dels negocis de la zona, que prefereixen no donar el seu nom, però que asseguren que es va produir «una bona sacsejada». «Va estar picant una canonada i, quan els seus companys li van dir que era perillós, ell els va respondre que segur que era aigua».
El cas és que no ho era, i que als volts de les 11 del matí van començar un seguit de talls en cadena que, entre matí i tarda, van deixar sense llum no només l'entorn de la plaça de la Sang, sinó també trams dels carrers de l'Hospital, Galanes, del Roser i del Camí de Valls, així com les rieres de Miró i d'Aragó. I a aquesta situació s'hi va sumar, també, una perforació a les canonades d'aigua.
«Ara ho han tapat amb planxes de plàstic blau, però quan van fer el forat, hi havia un guèiser», asseguren alguns veïns de la plaça de la Sang. Afirmen, de fet, que a la zona on hi va haver el tall elèctric encara s'hi poden veure marques negres de l'incident, «hi passen més de 10.000 volts, per aquí sota!», s'exclamen.
Comerços tancats pel tall de llum de la plaça de la Sang
La connexió es va reparar, temporalment, connectant-la a una altra de les línies de la zona, però la subestació que l'alimentava es va sobrecarregar i va tornar a deixar la zona sense llum. Al vespre s'hi van instal·lar fins a tres equips electrògens, dos dels quals van requerir l'actuació de la Guàrdia Urbana per gestionar el trànsit, tant a la riera de Miró com al carrer del Roser per habilitar llocs on estacionar els camions segons confirmen fonts de la mateixa policia local de Reus.
«A la tarda vam tancar directament», expliquen alguns dels negocis, «al matí encara vam poder fer un parell de vendes a mà, a l'antiga, per sortir del pas». El cas és que no tots els comerços van poder abaixar la persiana, precisament, per la falta de corrent elèctric. Els mateixos negocis, de fet, asseguren que s'ha notat a la caixa setmanal l'impacte de les obres, i és que ha disminuït el pas de vianants per una zona per on, critiquen també els veïns, «fa temps que no es pot ni passar».
Problemes de mobilitat a la plaça de la Sang
Tant comerciants com veïns consideren que no s'han planificat bé les obres. Membres de l'associació de veïns d'Horts de Miró asseguren que «els plànols s'han canviat diverses vegades; ens van dir que el carreró de la Sang no el farien fins que s'acabés la plaça i, per les presses, ja l'han engegat; la gestió de les obres ha sigut desastrosa», sentencien.
Admeten que «unes obres toquen la moral, però el problema és la gestió». Des de l'Ajuntament de Reus, el regidor d'Urbanisme, Marc Arza, explica a TarragonaDigital que els canvis que hi hagi pogut haver en els plànols són només ajustos, força habituals, manté, en aquesta mena de projectes. «Intentem que les obres vagin tan de pressa com sigui possible perquè les incomoditats s'escurcin en el temps», assegura.
Un dels problemes dels quals més es queixen els veïns és la mobilitat. La plaça ha quedat completament aixecada a excepció de les voreres, que han quedat massa estretes perquè hi pugui passar un cotxet o una cadira de rodes. En alguns casos, asseguren, «hi ha gent que ha caigut i ha pres mal». Malgrat això, des de l'Ajuntament s'assegura que les voreres compleixen tots els estàndards normatius.
L'Ajuntament de Reus està «molt a sobre» de les obres
Des del govern local s'explica que, abans que comencessin les obres, es va explicar el projecte als veïns de la plaça, i que se'ls va facilitar un número de contacte per tal de rebre totes les queixes o demandes que poguessin tenir mentre duressin els treballs. Fonts municipals mantenen que això s'ha produït així, i que tant els serveis municipals com la Guàrdia Urbana han actuat quan ha estat necessari.
El regidor Marc Arza lamenta les situacions d'incomoditat, «em sap greu però no em sorprèn perquè, en obres al nucli antic, és el que passa gairebé sempre». El problema, afegeix, és que en zones més noves de la ciutat, les connexions d'aigua, llum o gas estan ordenades de manera correcta, mentre que en barris més antics, no. «Cada dia els tècnics de l'Ajuntament són allà per garantir diverses coses», assegura.
Entre altres coses, es vol garantir «que els veïns tenen a qui adreçar-se, de fet tenen un telèfon d'atenció perquè, si no hi ha un tècnic, l'Ajuntament ens en puguem assabentar tan aviat com sigui possible». «També sabem que, quan els veïns vegin la plaça nova d'aquí a uns mesos, serà un viatge que haurà valgut la pena», afirma. Intenta tranquil·litzar el veïnat de la zona assegurant que «hi estem molt a sobre, intentem que les molèsties siguin les menors possible».