La primera fase del Centre Social El Roser, a concurs públic

Es posaria en funcionament entre finals del 2019 i principis del 2020

El Centre Social El Roser veurà la llum entre finals de 2019 i principis de 2020. Aquest dilluns ha sortit a concurs públic el contracte per executar les obres de la primera fase de l'equipament, que  inclou el servei principal, el de menjador social, a més d'una cafeteria oberta a la ciutadania que revertirà els seus beneficis en el mateix equipament. Comptarà, també, amb un espai de rebost solidari que ha de convertir-se en punt neuràlgic del sistema d'aprofitament d'aliments de Reus; així com amb alguns dels espais comuns previstos.

El pressupost total és d'1,4 milions d'euros entre redacció del projecte i direcció i execució de les obres. La primera fase compta amb una partida de 454.903,37 euros i preveu deu mesos d'obres a l'antiga llar d'infants El Roser, antigament, també, presó provisional de Reus. Comptant el període de presentació d'ofertes —fins al 28 de gener— i els dies reglamentaris d'al·legacions, el contracte es podria adjudicar entre febrer i març del 2019. Sumant-hi els deu mesos previstos d'obres, la inauguració d'aquesta nova instal·lació municipal es podria fer entre desembre del 2019 i gener del 2020.

Vista frontal de la maqueta del Centre Social El Roser
Vista frontal de la maqueta del Centre Social El Roser | Jordi Olària

 

Trasllat i ampliació del menjador social de Reus

Aquest nou equipament servirà per traslladar-hi i ampliar l'actual menjador social de Reus. D'aquesta manera, l'espai del carrer de Francesc Bartrina deixarà la seva activitat per traslladar-la al complex de la cantonada entre la carretera de Montblanc i el carrer de Josep Caixés. Es convertirà, de fet, en un nou servei. La regidora reusenca de Benestar Social, Montserrat Vilella, el definia com «un centre social integrat» quan ara fa un mes es va fer la presentació del projecte definitiu.

Acollirà una empresa d'integració social que permeti ajudar en l'àmbit de la formació i l'ocupació a aquelles persones que, fins i tot rebent ajuts econòmics de Benestar Social, no puguin sortir de la pobresa estructural.

Maqueta del Centre Social El Roser, vista des de la carretera de Montblanc
Maqueta del Centre Social El Roser, vista des de la carretera de Montblanc | Jordi Olària

 

La segona fase del Centre Social El Roser

El projecte complet de l'equipament té prevista una segona fase, que implicaria fer obres a la resta dels edificis. Aquesta segona etapa, que el govern local preveu poder començar a treballar a partir del 2020, inclou un espai per a l'acollida d'urgència de persones sense llar, amb una dotzena de llits, espais administratius i una sala multifuncional que serveixi tant per al Roser com per a l'Associació de Veïns de Xalets Quintana.

L'espai d'acollida d'emergència, quan es faci, serà el primer de la ciutat de Reus, i permetrà ocupar-se de les persones sense llar que, ara mateix, es deriven a allotjaments privats de la ciutat en situacions puntuals. Dels dotze llits previstos inicialment, vuit estan pensats per acollir homes i quatre per a dones, però es pot redistribuir l'espai si, en un moment concret cal acollir una família sencera. La sala multifuncional també està prevista com a recurs d'urgència en cas d'una onada de fred.