Lluís Miquel Pérez dret a l'escala interior del Centre de Lectura de Reus

Lluís Miquel Pérez revalidarà la presidència del Centre de Lectura de Reus a finals de maig

La pandèmia ha impactat de ple l'activitat de l'entitat | L'ampliació de les instal·lacions segueix en marxa

Lluís Miquel Pérez revalidarà la presidència del Centre de Lectura de Reus a finals de maig. Tal com marca el reglament de l'entitat, el mandat pot estendre's sis anys, però cal fer eleccions —en cas que es presenti alguna candidatura— cada dos anys. Tal com apunta Diari Més, no es preveu que hi hagi cap candidatura opositora i, per tant, Pérez molt probablement renovarà el càrrec sense que es convoquin eleccions, ja que només li caldrà presentar els avals amb els quals ja compta.

Va prendre possessió del càrrec el juny del 2019, i després d'un semestre d'engegar el projecte i l'activitat, va arribar la pandèmia. Pérez considera que «no diria que son dos anys perduts, perquè no ho son mai, però s'han dedicat a gestionar aquesta situació excepcional».

La pandèmia afecta l'entitat, però l'ampliació es manté

Admet, de fet, que «s'hauran d'adaptar les propostes per aquest mandat; es tracta de donar continuïtat al que estem fent». El projecte més visible, i un dels que més impacte ha de tenir en el futur de l'entitat, és l'ampliació de les instal·lacions. «La primera fase està garantida i la segona molt avançada», assegura el president de l'entitat.

El balanç que fa dels dos primers anys, tenint en compte la situació, és prou positiu. «Hem après moltes coses», comenta. «Hem après a obrir les portes del Centre, també figuradament, perquè estem fent servir les tecnologies de la comunicació quotidianament; totes les activitats que es fan, ja es fan en streaming també, tenen un impacte molt superior».

Una dinàmica que ha sigut d'«implantació sobtada i obligada, però ens ha permès tirar endavant un dels objectius del mandat, que era estendre i obrir l'activitat del Centre». Pérez també valora molt positivament la feina «dels professionals de la casa, que han donat el do de pit sempre que ha sigut necessari», com la implicació dels membres del consell directiu.

«Tots venien amb la idea de fer coses, algunes les hem pogut fer, altres no», lamenta. Destaca de manera especial, amb tot, la implicació dels socis. Aplaudeix «la resistència i el compromís dels socis amb l'entitat». Admet que «hem perdut alguns socis, però no ha sigut una cosa catastròfica», de fet, en alguna de les comunicacions internes entre direcció i massa social es quantificava aquesta pèrdua de socis al voltant del 10%.

La reducció ha estat provocada per les restriccions imposades arran de la pandèmia. En concret les que han afectat els centres no reglats, els quals han hagut d'interrompre l'activitat presencial de manera més contundent i brusca. Aquesta diferència respecte als centres oficials ha provocat, no només al Centre de Lectura, sinó a diverses entitats i col·lectius, la pèrdua d'alumnes.

En el cas de l'ateneu cultural reusenc, aquest impacte s'ha traduït amb un increment de la quota mensual. Dels 16 euros mensuals han passat a pagar-ne 20. Per contra, a partir d'ara es podrà recuperar gran part d'aquest import a través de la declaració de la renda. Durant aquests dos primers anys també hi ha hagut alguns canvis destacables en la composició de la junta, canvis que s'acabaran de consolidar quan s'hagi revalidat la presidència de Lluís Miquel Pérez.