Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
A l'esquerra, Carles Pellicer seguint el plenari municipal; a la dreta, Pere Pagès, Síndic de Reus, durant la seva intervenció

La pandèmia capgira les queixes ciutadanies registrades pel Síndic de Greuges de Reus

Pere Pagès ha exposat al plenari la memòria de la seva activitat durant el 2020

L'administració municipal i la seva capacitat per atendre la ciutadania durant la pandèmia han aixecat crítiques entre la població. Així ho ha recollit el Síndic Municipal de Greuges de Reus, que aquest divendres ha presentat la seva memòria anual al plenari.

Un resum de la seva activitat durant el 2020, l'any del coronavirus, en el qual la situació de la pandèmia també ha afectat les queixes rebudes. Des del govern municipal s'ha apuntat que es treballa per dotar la sindicatura de greuges municipal d'una partida pressupostària pròpia.

Pere Pagès, Síndic Municipal de Greuges, ha apuntat que, precisament a causa del confinament i les restriccions, la queixa majoritària del 2019, que era pels sorolls i l'oci nocturn, ha quedat totalment relegada a una minoria de les rebudes. Ha destacat «la dificultat per accedir als serveis municipals a causa de retards o la insuficiència de les respostes telefòniques», a més de problemes amb l'empadronament o la justificació que fa la Guàrdia Urbana d'alguns expedients sancionadors.

El Síndic insisteix en les peticions a l'Ajuntament i a la Guàrdia Urbana

Ha denunciat la situació que viuen alguns reusencs, i que també han revidincat entitats del tercer sector. Fa referència a les persones sense sostre, o que no tenen una residència fixa. Pagès ho ha deixat clar al plenari: «demano la màxima diligència en els tràmits perquè de l'empadronament en depèn accedir a serveis essencials com  salut i ensenyament».

Segons han denunciat entitats de sectors com l'habitatge o l'atenció social, i segons ha denunciat també al ple municipal la CUP, actualment s'estaria negant l'empadronament a aquelles persones que no poden demostrar que tinguin una residència fixa. La llei preveu que no calgui un contracte de lloguer o una escriptura, sinó que sigui necessària només una comprovació visual per part, en aquest cas, de la Guàrdia Urbana.

Una possibilitat que, segons ha defensat el govern cada vegada que s'ha posat en dubte, sí que es duu a terme. Precisament la policia local ha estat protagonista d'una de les queixes que el síndic ha transmès al plenari. Com ja ha fet en altres ocasions, Pagès ha tornat a demanar «que les respostes als recursos no es basin només en la presumpció de veritat de l'agent», és a dir, que l'expedient sancionador no es converteixi en una discussió entre la paraula de l'acusat i la de l'agent que es resolgui únicament donant més veracitat a la de l'agent policial.

«La presumpció de veracitat hauria d'actuar només en casos extrems», ha recordat, però no en aquells on hi ha mitjans tècnics suficients per donar suport a la postura de l'agent amb altres elements. Pagès alerta que «si només preval la presumpció de veritat, es dona una verdadera indefensió per part del ciutadà».

La regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, ha assegurat que «ja estem treballant per donar compliment a la llei i aportar més elements probatoris del que es denuncia». Una darrera petició concreta del Síndic Municipal de Greuges ha tingut relació amb els patinets elèctrics demanant «que es controli la circulació per la calçada perquè les voreres quedin només per als vianants», una línia que ja es treballa en el marc de la nova normativa de mobilitat.

El nombre d'expedients tramitats pel síndic durant el 2020 ha sigut de 318, menor que els 367 del 2019, precisament per la pandèmia. Pagès ha recordat que, passat el primer confinament, va demanar tornar a obrir l'oficina d'atenció presencial tan aviat com va ser possible per garantir que tothom hi pogués tenir accés.

De l'activitat duta a terme durant el 2020, 104 intervencions s'han derivat a altres organismes o institucions, i les 211 restants han quedat a l'òrbita de l'administració municipal. Les darreres tres no han arribat a generar un expedient i s'han resolt com una consulta.