Imatge del ple telemàtic de Reus, amb Vilella, Pellicer i l'interventor muncicipal a l'Ajuntament i la resta de regidors per videoconferència

La presencialitat dels plens de Reus enceta i encén la sessió d'avui

La CUP ha reclamat que es recuperin els plens presencials com s'ha fet en altres àrees de l'Ajuntament | El govern afirma que no es compleixen les condicions necessàries

El ple de Reus del mes de maig, celebrat aquest divendres dia 21, ha servit per aprovar el següent tràmit de la creació de Reus Energia i el Pla d'Actuació Municipal en Emergència Nuclear i perquè el Síndic Municipal de Greuges passés revista a la seva activitat durant el 2020. A més, però, també s'ha renovat el compromís per connectar els barris del sud de la ciutat amb la zona de l'Hospital Sant Joan i s'han fet públics els projectes presentats per l'Ajuntament als fons europeus.

Abans de tot això, però, el que fins ara havia sigut un punt de tràmit a l'inici dels plens municipals, aquest divendres ha generat mitja hora de debat a la sessió plenària d'avui a Reus. El primer punt de l'ordre del dia, des que va esclatar la pandèmia, serveix per ratificar la «necessitat de celebrar de forma telemàtica aquesta sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Reus».

Un punt en el qual fins ara la CUP s'havia abstingut, però avui hi ha votat en contra. Marta Llorens, portaveu de la formació, ha reclamat recuperar els plens presencials i la resta d'òrgans municipals, en consonància amb la recuperació presencial que s'ha anat fent a la societat en general i als departaments i organismes de l'Ajuntament.

La presencialitat dels plens enceta la sessió

Ha volgut subratllar que cal garantir les mesures sanitàries i, per tant, poder explorar altres espais que no siguin estrictament el saló de plens per celebrar-los. Raúl Meléndez, regidor no adscrit, ha donat suport a la proposta de la CUP, però el govern i Cs s'hi han oposat, tot i que la portaveu de la formació taronja, Débora García, no veu malament plantejar-se altres espais, «encara que sigui el terrat de l'Ajuntament».

El PSC no ha intervingut en el debat, però des del govern, Daniel Rubio com a regidor de Recursos Humans ha respost a Llorens. Visiblement ofès, ha recriminat a la portaveu cupaire que posés en dubte que es mantinguessin les mesures necessàries a totes les dependències municipals.

Com sol ser habitual quan CUP i Ara Reus topen en algun tema de debat, la discussió s'ha allargat. Rubio ha etzibat que els regidors cupaires no havien recuperat la presencialitat al seu despatx, donant a entendre que era hipòcrita reclamar el que no practicaven.

«Senyor Rubio, formalment li demano un despatx amb la ventilació correcta i amb finestres com altres grups municipals», ha respost Llorens. El regidor de recursos Humans de l'Ajuntament ha afirmat que la normativa preveu mecanismes de ventilació forçosa quan no es pot produir de manera natural.

L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, també ha intervingut en el debat, tot i haver-lo intentat tallar posteriorment. Llorens s'havia referit al Parlament, que aquest mateix divendres celebra un ple presencial, com a exemple d'adaptació a la desescalada. El batlle reusenc sospita que no s'hi compleixen les mesures necessàries.

«Observaré les distàncies entre els diputats al ple del Parlament d'avui», ha apuntat. Ha etzibat, però, que «he vist coses que no m'han agradat, la llei és per a tothom». «Si no es respecta, potser haurem de dir alguna cosa, perquè la llei és igual per tots», ha insistit. En el cas de Reus, assegura que l'espai del saló de plens de Reus «no ens dona» per encabir-hi regidors, secretaris i interventors i, a més, públic.