La moció sobre La Sedera anirà al ple de Reus de dilluns

La CUP la presentarà al plenari municipal | La proposta vol que l'Ajuntament assumeixi el solar i engegui un procés participatiu per decidir el seu ús

Finalment, el plenari municipal de Reus es posicionarà sobre el solar de La Sedera. Serà la CUP qui presenti la moció a la sessió prevista per dilluns vinent a les quatre de la tarda a l'espera del posicionament de la resta de grups municipals. Reclamen que el govern local busqui els mecanismes necessaris per assumir la titularitat del solar  perquè, segons la regidora Mariona Quadrada, «és una qüestió de voluntat política».

El text que arribarà al plenari presenta una lleugera modificació respecte l'original. La Plataforma de La Sedera n'ha retirat el concepte expropiació per reclamar que el govern accedeixi a la titularitat del solar sense restringir-ho a una sola fórmula. D'aquesta manera confien poder aglutinar més suports. Segons ha detallat la CUP, ERC presentarà esmenes al text, però no han rebut l'interès de cap altre grup municipal. 

Tots els partits polítics del plenari reusenc han assistit a l'assemblea
Imatge de l'assemblea de La Sedera amb la presència dels representants dels partits   | Jordi Olària

 

Poques probabilitats d'èxit

La moció, a priori, no prosperarà si no hi ha algun partit que canviï radicalment d'opinió respecte la que van mostrar la setmana passada a l'assemblea de la Plataforma a la qual se'ls havia convidat per exposar-los la seva proposta de moció. La CUP, com  ha fet palès aquest matí, ja va anunciar que donaria tot el seu suport a la Plataforma, les seves reivindicacions i els seus moviments. Cupaires a banda, el PSC va ser l'únic partit que va mostrar certa afinitat amb les reclamacions del col·lectiu.

El seu portaveu, Andreu Martín, es va mostrar d'acord amb els membres de l'assemblea que «creiem que la prioritat no és un centre comercial». Martín, de fet, matisava que no es podia posicionar de manera clara perquè el partit té els seus mecanismes interns per tal de prendre decisions d'aquest tipus. Afegia, però, que «estem disposats a donar suport a totes les eines disponibles que tingui l'Ajuntament per aturar-ho».

El solar de La Sedera està situat al bell mig del passeig de Misericòrdia
El solar de La Sedera està situat al bell mig del passeig de Misericòrdia | Jordi Olària

 

L'obstacle de l'expropiació

Els objectius de la Plataforma tenen un obstacle principal, l'expropiació del solar. La resta de partits van deixar clar que era una mesura que no es podia fer anar a la lleugera, i és que, asseguren, no és tan simple com tenir la voluntat política d'executar-la. Des de diferents òptiques, PDECat, Cs, PP i Ara Reus van posar sobre la taula que l'Ajuntament no pot assumir la titularitat del solar així com així.

La Plataforma accelera el calendari

El col·lectiu ciutadà que, regularment, s'ha estat reunint a la plaça del Velòdrom, va decidir ajornar la moció fins al plenari de l'octubre. La seva idea inicial era presentar-la a la sessió de setembre, però la resposta dels partits polítics i la seva implicació en la qüestió els va fer replantejar-s'ho. La darrera assemblea, una vegada van haver-ne marxat els regidors municipals, va acordar modificar el text per poder sumar més suports i, per tant, presentar la moció a l'octubre, quan tant el col·lectiu com els partits haguessin tingut més temps per treballar-la.

La Plataforma de La Sedera convoca els partits de Reus a la pròxima assemblea
Membres de la Plataforma davant La Sedera en una imatge d'arxiu  | Jordi Olària

 

Aquest calendari, però, va durar hores. El matí després de la trobada es va veure un operari treballant a La Sedera i van saltar totes les alarmes. Els veïns que participen de la Plataforma van témer que estigués començant la construcció del supermercat, un extrem que va quedar descartat per part tant de Mercadona, que encara no té ni projecte ferm per al terreny —de fet segueix sent, a hores d'ara, propietat de Sòlvia—, com per part de l'Ajuntament, que no ha rebut cap sol·licitud d'obres a la zona. Amb tot, aquest ensurt els va fer decidir per avançar el calendari i recuperar les previsions inicials.

El Barri Monestirs, a favor del supermercat

L'Associació de Veïns del Barri Monestirs ocupa la zona que queda entre el passeig de Misericòrdia i l'avinguda de La Salle i, per tant, reivindiquen, també el solar de La Sedera. Aquesta entitat veïnal s'ha mostrat favorable al projecte de Mercadona des que es van reunir amb l'empresa. Segons va explicar Josep Machado, vicepresident de l'associació, la companyia els va mostrar una idea que no implicava cap impacte significatiu al passeig, sinó que feia circular tot el trànsit, tant de clients com de camions, per la part de baix, entrant des de la rotonda dels llapis.

Mariona Quadrada i Edgar Fernández, regidors de la CUP, presenten les mocions al ple
Mariona Quadrada i Edgar Fernández, regidors de la CUP, presenten les mocions al ple | Jordi Olària

 

La segona moció de la CUP

La Candidatura d'Unitat Popular presentarà una segona moció al plenari municipal. Es tracta d'una proposta que beu de la iniciativa de l'Esquerra Independentista de crear comitès antifeixistes. La CUP proposarà al plenari que l'Ajuntament es personi en aquelles causes d'agressió d'arrel feixista o d'extrema dreta.