La ciutat de Reus dedica una exposició a la ballarina Roseta Mauri al Museu de Reus Salvador Vilaseca. La mostra porta per títol 'El valor de l’esforç: Roseta Mauri (1850-1923), primera ballarina de l’Òpera de París', i s’ha organitzat en el marc dels actes commemoratius de l’Any Roseta Mauri que se celebra aquest any 2019. L'exposició fa un repàs cronològic de la vida de la ballarina, posant èmfasi en els valors que van portar-la a l’èxit: l’esforç i la constància.
Imatges de la ballerina inèdites
Amb aquest lema s’han editat unes targetes, que es repartiran entre els visitants, com a record de la mostra, que s'inaugura aquest dijous i es podrà visitar fins al 8 de juny. De l'exposició destaca la projecció de les úniques imatges en moviment que es conserven de l'artista. La filmació dura uns dos minuts i es considera un document de gran valor i inèdit.
Roseta Mauri, protagonista a Reus aquest 2019
L’exposició recrea una sala d’assaig de dansa amb el seu piano, una posada en escena que vol situar als visitants en el context dels continguts i també de l’època. Al voltant de la sala d’assaig es poden anar veient imatges de la ballarina. A la mostra s’hi inclou una zona que representa el camerino de Roseta Mauri amb els quadres i poemes dels seus admiradors.
També s’hi poden veure les úniques imatges en moviment que es conserven de la Roseta Mauri. L’exposició transporta al visitant a un pavelló de l’Exposició Universal de París de 1900 on, sota el rètol de 'Phono-Cinéma-Théatre', es projecta com a innovació tecnològica imatges amb so i s’hi pot veure a la Mauri ballant el pas de la Mikagouva.
Exposició amb un document de gran valor
Es calcula que en aquell moment ella tenia cinquanta anys i ja havia abandonat els escenaris, malgrat que encara era professora de l’Escola de Dansa de l’Òpera de París. Aquesta filmació dura uns dos minuts i és un document de gran valor i inèdit. Des de 1900, va ser guardada i conservada per l’Arxiu Gaumont Pathé, fins que al llarg del 2017, aquestes imatges van ser restaurades, amb la col·laboració de la Cinémateque Française.
Per acabar, i com a record de l’exposició, els visitants es poden fer un 'selfie' amb la ballarina. La mostra es podrà visitar a la seu museística del raval de Santa Anna fins al dia 8 de juny. Al llarg dels dies que duri l'exposició, les diferents escoles de dansa de la ciutat faran diverses actuacions a la sala en homenatge a la ballarina.