Els nous autobusos de Reus tindran més places i contaminaran menys

Reus Transport renovarà la flota entre el pròxim febrer i el juny de 2020 | Els tretze nous vehicles permetran mantenir el servei actual deu anys

Tal com va aprovar el plenari municipal el passat 9 de juliol, Reus Transport renovarà la flota d'autobusos municipals. Els tretze vehicles que la formen es canviaran per tretze de nous amb millors prestacions i més places. Es tracta, segons l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, d'una «inversió necessària per mantenir els estàndards de qualitat». El pressupost d'aquest canvi de flota és de 6,98 milions d'euros i s'executarà en dues fases, la primera el mes de febrer de l'any vinent, quan arribaran deu vehicles; els tres restants ho faran el juny del 2020, i encara se'n mantindran tres dels que es fan anar hores d'ara per tenir-los de reserva en cas que calgués.

Els autobusos actuals, al límit de la vida útil

Segons el president de Reus Transport i regidor d'Urbanisme de Reus, Marc Arza,  els autobusos de la flota municipal recorren uns 65.000 quilòmetres l'any i acumulen, de mitja, 800.000 quilòmetres en una vida útil que, de mitja, arriba ara als deu anys, tot i que alguns dels vehicles arriben als 13. Aquesta renovació dels vehicles suposarà, també, una millora en el servei i les seves prestacions, segons Marc Arza, i és que «els autobusos nous fan un salt important en prestacions.

Marc Arza, president de Reus Transport, i Carles Pellicer, alcalde de Reus
Marc Arza, president de Reus Transport, i Carles Pellicer, alcalde de Reus | Jordi Olària

 

La nova flota d'autobusos de Reus comptarà amb més places

Els nous vehicles mediran el mateix que els actuals, dotze metres de llarg, però una millor redistribució de l'espai permetrà que incrementin en setze les places disponibles, arribant a poder portar 104 persones en un sol viatge. En concret, comptaran amb tres vestíbuls en lloc dels dos que tenen ara, un espai que permetrà, segons explica el regidor Marc Arza, millorar la mobilitat i l'espai de persones en cadira de rodes o cotxets infantils.

Els autobusos de Reus reduiran les emissions entre un 70 % i un 91 %

Quan la proposta de renovar la flota d'autobusos municipal va passar pel ple va rebre deu vots contraris, els sis de la CUP i els quatre de Cs. De manera diferent, reivindicaven que amb una renovació completa com aquesta es tancava la porta a poder incorporar vehicles elèctrics i no de gasoil quan la tecnologia ho fes possible. Avui a la roda de premsa s'ha explicat, en l'àmbit mediambiental, que el nou model d'autobús que tindrà Reus redueix entre un 70 % i un 91 % l'emissió de gasos contaminants i d'efecte hivernacle.

Imatge interior del nou model d'autobús de Reus
Imatge interior del nou model d'autobús de Reus | TarragonaDigital.com

 

Punts de càrrega, càmeres i datàfons als nous autobusos municipals de Reus

Entre les millores que, segons el regidor Marc Arza, s'han ideat per millorar el servei als usuaris, hi ha els punts USB que permetran carregar telèfons mòbils i tauletes mentre es viatja en autobús. En la mateixa línia s'està treballant per poder pagar amb targeta de crèdit el bitllet del viatge. El problema actual és el temps que es tarda en realitzar cada transacció. Segons ha explicat Arza, «estem tardant 20 segons per fer cada pagament, i això és massa»; aquest problema ha de quedar solucionat, afirma, el mes de setembre, i seria llavors quan es podria pagar amb targeta de crèdit.

Per fer-ho s'utilitza le mateix sistema wifi que també està a disposició dels usuaris en alguns dels vehicles actuals i que estarà disponible a tots els nous. Encara en matèria tecnològica, els nous autobusos  incorporen un sistema de càmeres a tot el perímetre del vehicle per ajudar els conductors a maniobrar; a més, també s'hi afegeixen dues càmeres més, una a l'interior i una a l'exterior amb connexió directa amb el control entral de Reus Transport.