Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes

Les entrades de Reus, entre els 30 i els 50 quilòmetres per hora amb la nova normativa

La Guàrdia Urbana informarà en lloc de multar durant un temps indeterminat | S'estudia regular el casc i l'assegurança per als patinets elèctrics

La nova normativa de la Dirección General de Tráfico entra en vigor demà dimarts, 11 de maig, després que s'aprovés fa sis mesos per donar marge a ajuntaments i usuaris a adaptar-se als canvis. El principal és la reducció de velocitat dins de ciutat en tots aquells carrers que tinguin un sol carril de circulació per sentit.

Els municipis de la regió han rebut la normativa adaptant-s'hi a diferents ritmes, i l'Ajuntament de Reus ha exposat, aquest dilluns, de quina manera canviarà la mobilitat de la ciutat a partir de demà, dimarts 11 de maig. Les entrades i sortides de Reus que tinguin dos carrils per banda mantindran el límit de velocitat als 50 quilòmetres per hora. Son l'avinguda de Tarragona i la de Salou i les carreteres de Montblanc i de Bellissens.

Les avingudes de l'anomenat cinturó, com la de Països Catalans, Marià Fortuny, de Sant Bernat Calvó, o del President Macià, que també tenen dos carrils per sentit de circulació, podrien mantenir la mateixa velocitat màxima segons la normativa, però es rebaixaran a 40 quilòmetres per hora.

Tots els carrers que tinguin un sol carril de circulació, siguin entrades i sortides de la ciutat o carrers de l'interior del nucli urbà, tindran el límit de velocitat limitat a 30 quilòmetres per hora segons estableix la nova normativa. Això afectarà bona part dels carrers de la ciutat i també a les entrades per la carretera de Cambrils, l'avinguda de Falset, la carretera de Castellvell i la de Constantí.

La Guàrdia Urbana informarà en lloc de multar durant un temps

En el cas de les vies que demà quedin limitades a 40 quilòmetres per hora, podrien tornar a rebaixar la seva velocitat màxima fins als 30 quilòmetres per hora en un futur no gaire llunyà. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha explicat que aquesta possibilitat s'està estudiant durant la revisió del Pla de Mobilitat Urbana.

«El que hauríem de fer és que els accessos siguin a 50 quilòmetres per hora i el tomb acabés sent a 30 perquè això també ens garanteix una molt millor implantació de la xarxa de carrils bici», ha plantejat. Dolors Vázquez, regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, ha defensat que «rebaixar la velocitat de 50 a 30 quilòmetres per hora redueix cinc vegades el risc de mort». Citant dades de la DGT ha afegit que si un cotxe impacta contra una persona a 30 quilòmetres per hora, el risc d'accident mortal es redueix un 10%.

La normativa entra en vigor demà després dels sis mesos de marge que la DGT va donar perquè s'adaptessin els reglaments municipals i es fes una difusió de cara a la ciutadania. En el cas de Reus, els canvis de senyalització que calguin s'aniran incorporant a partir d'ara.

Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes
Els anomenats carrils de convivència ja van suposar establir el màxim a 30 quilòmetres per hora | Jordi Olària Gras

Vázquez ha recordat que, amb la normativa en vigor, la senyalització no és obligatòria, tot i que es reforçarà allà on es cregui convenient. Ha aclarit que «la feina de senyalitzar no implica que l'usuari no tingui coneixement de l'obligatorietat de circular a aquestes velocitats; és allò que es diu que el desconeixement de les lleis no eximeix del seu compliment».

A partir de demà, a més, Reus tindrà una seixantena de carrers limitats a 20 quilòmetres per hora, tots aquells que siguin de plataforma única, és a dir, on la vorera i la calçada queden al mateix nivell. Es tracta, principalment, de carrers del nucli antic. Aquests canvis entren en vigor de demà, però segons ha assegurat Vázquez, es permetrà un temps d'adaptació en el qual la policia local no multarà, sinó que només informarà els conductors que sobrepassin els límits de velocitat.

No ha especificat de quant de temps s'ha plantejat aquest període de gràcia, però sí que ha deixat clar que «hi haurà un procés informatiu, evidentment que s'informarà que hi ha hagut aquest canvi, la voluntat i la tasca de la Guàrdia Urbana és d'informar, no de multar; quan ja s'hagi implementat, si es comet la infracció sí que s'haurà de sancionar».

Reus estudia regular l'ús de casc i assegurança per als patinets elèctrics

Des del govern es destaca que 35 dels carrers que quedaran limitats a 30 quilòmetres per hora ja formen part, actualment, de les anomenades zones 30. En alguns casos perquè s'hi van incloure anys enrere, en altres perquè s'han incorporat a la xarxa dels anomenats carrils de convivència arran de la pandèmia.

Es tracta d'aquells carrers on cotxes i vehicles personals com bicicletes comparteixen la calçada, amb prioritat per als segons i, per tant, amb la velocitat limitada als 30 quilòmetres per hora. Marina Berasategui, regidora de Mobilitat i Urbanisme, ha apuntat que «hem d'optar pel transport públic, hem de caminar, hem de moure'ns en bicicleta en lloc d'agafar el cotxe, i si hem d'agafar el cotxe ho hem de fer a menys velocitat».

En el cas concret de Reus, ha admès que hi ha línies de la xarxa d'autobusos urbans que tenen marge de millora, i que es pot estudiar la creació d'alguna de nova. Tot i això, ha matisat que actualment, amb les condicions provocades per la pandèmia, no és el moment adequat per plantejar una expansió del servei en aquesta línia.

«Quan parlem de mobilitat sostenible incloem totes les alternatives de vehicles de combustió privats, no només de les bicicletes», ha volgut deixar clar. En aquest sentit, ha recordat, s'està treballant la revisió del Pla de Mobilitat i la redacció d'una nova ordenança de mobilitat per actualitzar aquest àmbit als nous models.

És en aquest marc que ajuntaments com el de Barcelona han anunciat que volen endurir les condicions per poder anar amb patinet elèctric, fent obligatori portar casc i tenir una assegurança contractada. A Reus, segons ha explicat Marina Berasategui, «dins del marc de l'ordenança de mobilitat, s'està treballant i el sis de juny podrem explicar els resultats».