Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge virtual aèria del Pavelló Olímpic amb el futur complex al costat

El nou complex amb piscina coberta de Reus farà un pas més divendres

Es preveu que es posi en marxa el 2025 | El plec de clàusules estableix que l'empresa pagui 400.000 euros en 35 anys i n'ingressi 74 milions

La piscina coberta i gimnàs adjacent al Pavelló Olímpic de Reus farà un pas més aquest divendres. El govern portarà —i previsiblement aprovarà— el plec de condicions per treure'l a concurs públic. Les previsions actuals estableixen que el nou Centre Aquàtic i de Fitness pugui estar operatiu cap al 2025 i l'empresa concessionària el gestioni fins al 2060.

El consistori reusenc farà una inversió màxima d'1,4 milions d'euros en concepte de redacció del projecte i execució de les obres, i l'empresa assumirà els 6,6 milions restants. A partir d'aquí el contracte estableix una xifra de negoci de 74 milions d'euros al llarg dels 35 anys de concessió. Suposen uns dos milions d'euros anuals de mitjana que implicaran el benefici empresarial per una banda i els costos de manteniment —subministraments, personal...— per l'altra.

A canvi pagarà un cànon a l'Ajuntament de 10.000 euros anuals que s'incrementarà un 1% cada any. Orientativament suposa que l'empresa que guanyi el concurs pagui, al llarg de 35 anys, uns 416.000 euros a l'Ajuntament. Tal com s'ha plantejat, l'objectiu no és que el consistori tregui beneficis del cànon anual.

El que es busca, resumidament, és «no penalitzar l'empresa licitadora perquè això repercutiria a l'usuari». D'aquesta manera ho ha plantejat Jordi Bros, gerent de Reus Esport i Lleure. «L'important és que la reversió a l'Ajuntament de Reus quan acabi el contracte sigui tenir un edifici perfectament en funcionament», aclareix.

Es plantegen 4.000 abonats mensuals a partir del quart any

Totes aquestes xifres són les que s'han anunciat fins ara i les que figuren al plec de condicions. Tot i això, tal com s'ha destacat aquest matí, les empreses que es presentin poden millorar-les. També podran millorar les tarifes i el volum d'abonats previstos.

L'anunci previ publicat estableix, orientativament, unes tarifes màximes mensuals i amb altres modalitats. Es proposa, per exemple, que la quota individual general sigui de 37,19 euros al mes. La familiar costaria 22,31 euros al mes, la individual jove 26,03 euros i la de la gent gran, 20,08 euros.

L'estudi previ també estableix una evolució en el nombre d'abonats. Quan es posi en marxa el complex es calcula que compti amb 2.500 clients al mes. L'evolució prevista situa el final del quart any de funcionament en 4.180 usuaris mensuals.

Tot i això, Jordi Bros, apunta que «el punt d'equilibri se situa més o menys en els 3.600». Aquest dimarts al matí s'ha ofert una roda de premsa per presentar aquest projecte, que divendres passarà pel ple. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha admès que «hi ha una un dèficit d'oferta de serveis i d'instal·lacions esportives».

Carles Pellicer i Pep Cuerba a la tarima de la sala de premsa de l'Ajunatment de Reus, amb la imatge corporativa de Reus Esport i Lleure
El govern ha presentat avui les condicions del contracte, que divendres passaran pel plenari municipal | Jordi Olària Gras

El govern defensarà el projecte al ple de divendres

Una conclusió sorgida de l'enquesta sobre equipaments i pràctica esportiva de la ciutadania. Evidencia, a més, que «aquest dèficit és més palès a la zona sud i oest de la ciutat». Així argumenta el govern la necessitat de construir aquest equipament.

Hi fa incís per respondre les crítiques rebudes per part tant del PSC com de la CUP. Consideren que aquest projecte no és necessari i, encara que ho fos, el moment actual hauria d'establir altres prioritats. Amb tot, el govern portarà al ple d'aquest divendres l'aprovació del plec de condicions.

Com que JxR, ERC i Ara Reus tenen majoria absoluta, l'aprovació de la licitació es pot donar per feta. Quan finalment s'adjudiqui aquest contracte, l'empresa guanyadora tindrà tres anys per redactar el projecte, fer les obres i posar en marxa el nou complex esportiu. Una situació que arribarà, previsiblement, durant el 2025.

Tal com està redactat el plec de condicions, l'empresa concessionària es comprometrà a una sèrie d'actuacions i serveis. Així ho ha explicat Pep Cuerba, regidor d'Esports de Reus. «La redacció del projecte bàsic i executiu, l'execució de les obres i la gestió i explotació del complex», ha detallat.

L'empresa guanyadora acabarà de perfilar els serveis del complex

També haurà d'assumir «la conservació i el manteniment de les instal·lacions i la reforma i modernització per adaptar-les als requisits funcionals i normatius». A més ha d'incloure «un programa social». El resultat final ha de ser el d'un espai de prop de 8.000 metres quadrats amb un edifici d'uns 5.000 metres quadrats.

Les instal·lacions han de comptar, com ja s'havia anunciat, amb una sèrie de serveis. Hi haurà tres piscines, la principal, la secundària i la infantil. La més gran d'aquestes s'ha dibuixat de 30 metres de llargada.

Hi haurà també una zona termal, infermeria, magatzem, alguns espais comercials, bar i fins a cinc sales diferents. Està plantejat que s'hi faci la sala de fitness, la d'activitats dirigides, una sala gran, una de «gimnàstiques dolces» i una sala de bicicleta. Pel que fa als espais comercials, hauran d'estar vinculats a l'activitat esportiva.

Juntament amb el bar o la possible ludoteca infantil, quedarà a criteri de l'empresa concessionària oferir-los o no. Altres serveis que s'hi podrien oferir serien els de fisioteràpia, nutrició o cura personal.