L'Ajuntament de Reus estudia construir pisos a la zona de l'estació d'autobusos

La rehabilitació pendent de la Generalitat arribaria aquest abril | El PSC carrega contra el retard de les obres

El govern de Reus estudia aixecar edificis residencials entorn de l'estació d'autobusos de Reus segons ha pogut saber TarragonaDigital. El projecte, encara en fase molt preliminar, aniria lligar a l'actuació urbanística que s'ha de fer tant a l'estació com al Mercat del Carrilet. Abans, la Generalitat de Catalunya hi farà una primera intervenció de rehabilitació que, després de mesos de retard, arribarà aquest abril. El PSC de Reus considera que la situació actual és producte de la «inoperància» dels governs local i català.

Pisos nous a l'estació d'autobusos de Reus

L'estació d'autobusos de Reus està pendent, des de fa temps, d'una actuació de la Generalitat per rehabilitar-la. En paral·lel, i pensant en fer-ho després d'aquesta intervenció, el govern de Reus té intenció d'executar-hi una obra de més magnitud. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, recorda que «més enllà de netejar-li la cara, aquesta estació necessita una intervenció més profunda, que nosaltres sempre l'hem pensat en conjunt amb el canvi del Mercat del Carrilet, hi estem treballant, però no hi ha res tancat».

Estació busos autobusos Reus
Imatge de l'estació d'autobusos de Reus | Àngel Ullate

 

Per tal d'ajudar a finançar aquesta intervenció més important, s'està estudiant recórrer al sector immobiliari. Arza confirma a TarragonaDigital que «allí, la nostra intenció és que hi hagués una operació immobiliària que permetés fer el canvi; que si en la futura estació s'hi pot aixecar un edifici, una cosa pagui l'altra, però això ja és a mitjà termini».

L'operació es podria fer sense haver de tocar la planificació urbanística actual, «si volem fer una intervenció al conjunt de l'àrea, urbanísticament ens permet que, més enllà d'haver-hi una estació d'autobusos, al damunt o al costat hi pugui haver una àrea residencial; ara que el mercat immobiliari torna a estar activat, és una cosa que ens estem plantejant».

estació busos autobusos Reus
Tanques col·locades a l'estació d'autobusos de Reus | Àngel Ullate

 

Polèmica per l'estat actual de l'estació d'autobusos de Reus

Aquest dimecres, el PSC ha emès un comunicat denunciant l'estat actual de l'estació d'autobusos de Reus. Fa mesos que s'hi espera una rehabilitació per part de la Generalitat; la previsió inicial situava a l'estiu del 2018 la licitació del projecte i abans de final d'any l'inici de les obres. Mentre no arriba, hi ha hagut el despreniment de vidres de la marquesina que han afectat les andanes. Les brigades municipals han acordonat la zona amb tanques per evitar que s'hi passi.

estació busos autobusos Reus
A l'estació d'autobusos de Reus s'han produït despreniments de vidres de la marquesina | Àngel Ullate

 

Aquesta situació porta al portaveu del PSC local, Andreu Martín, a preguntar-se «a què estan esperant?, que algú prengui mal per actuar?». Considera que arribar a aquest extrem és producte «de la desídia, la inoperància del govern municipal i la seva connivència amb la Generalitat». Els socialistes qualifiquen les instal·lacions d'«envellides, obsoletes, poc funcionals i mancades dels serveis que necessiten els usuaris».

«Que caigui la marquesina a trossos reclama que s'actuï urgentment, sentencia Martín. El grup socialista considera que el govern municipal no pressiona prou la Generalitat perquè executi els treballs, que depenen del Govern català, i recorda que els anys 2016 i 2018, el plenari reusenc va aprovar, per unanimitat, dues mocions que reclamaven precisament això, que s'instés la Generalitat a prendre les mesures necessàries.

estació busos autobusos Reus
Imatge d'arxiu d'autobusos a l'estació de Reus | Àngel Ullate

 

«Les obres han de començar a mitjans d'abril»

Consultat per aquest mitjà, el govern de Reus admet el retard patit per aquest projecte per boca de Marc Arza; «sí, s'ha endarrerit uns mesos pel procés de concurs, però la Generalitat es gastarà alguns centenars de milers d'euros en rehabilitar l'estació, que sí que li fa falta». La licitació del projecte ja es va fer, l'adjudicació apunta el regidor, «s'ha de fer la setmana vinent, i les obres han de començar a mitjans d'abril».

Arza recorda que aquesta situació també s'ha viscut amb l'enderroc del barri del Carme i, afirma, pel mateix motiu, els tràmits burocràtics necessaris en un concurs públic. Nega les acusacions del PSC sobre la inoperància del govern local; és veritat que està en mal estat, però també és veritat que el govern ha fet els deures i que la Generalitat intervindrà els pròxims mesos, i sabem del cert que les obres han de començar al trimestre vinent».

El projecte de la Generalitat per rehabilitar l'estació d'autobusos de Reus no s'executarà sol, sinó que forma part d'un paquet d'obres similars a tretze estacions d'arreu de Catalunya. Arza respon als socialistes que la capital del Baix Camp no formava part de la previsió inicial, «la Generalitat tenia un projecte per fer una intervenció de rehabilitació de dotze estacions d'autobusos de Catalunya, i perquè ens hi vam posar nosaltres forts, no són dotze sinó que són tretze».