Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons

L'Ajuntament de Reus i la URV preparen un Pla de Reactivació Econòmica

Les taules sectorials de reactivació econòmica tanquen la primera ronda de trobades

La pandèmia de coronavirus actual provocarà una crisi econòmica que, de fet, ja ha començat. Aquesta és una de les conclusions coincidents a diverses de les taules econòmiques convocades per l'Ajuntament de Reus. Després que la setmana passada es reunissin les de comerç i turisme, avui s'han fet públiques les reflexions de la d'empresa i hostaleria.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Igual que la setmana passada, aquestes dues darreres trobades han servit per seguir dibuixant una radiografia de l'estat de cada sector econòmic, però sense plantejar o aplicar, almenys de manera pública, mesures concretes. «No és encara hora d'adquirir compromisos», ha sentenciat Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat.

El consistori reusenc, de fet, ja treballa amb la Universitat Rovira i Virgili en l'elaboració d'un Pla de Reactivació Econòmica per saber com actuar l'endemà del confinament, però també mentre aquest dia no arriba. La regidora d'Economia i Coneixement, Teresa Pallarès, ha explicat que s'està elaborant aquest document, però no n'ha donat més detalls.

Consensuar les mesures econòmiques

Segons ha detallat Caelles, l'objectiu final d'aquestes trobades és «elaborar un necessari pla de xoc per fer front a la també necessària reactivació econòmica de Reus», un pla que es vol establir des de tres potes: «previsió, proactivitat i consens». Assegura, de fet, que «estem analitzant les conseqüències per sectors i característiques d'empreses; estem en una fase d'anàlisi i debat, no és encara hora d'adquirir compromisos».

En el cas concret de la restauració, explica que el govern local s'és conscient de la preocupació que hi ha al sector, preocupació que comparteixen. «Hi ha molta incertesa sobre la data i la forma en la qual podran tornar a obrir els negocis; és un dels sectors que sortirà més tard d'aquesta crisi perquè no és un servei considerat essencial».

Els ponents d'aquest sector, afirma, planteja treballar en quatre línies. Es tracta d'«unir esforços i treballar en xarxa, reforçar la promoció amb campanyes de ciutat que sumin tots els sectors, la calendarització d'esdeveniments i incloure a la certificació de qualitat que ja es treballa des de la regidoria d'Empresa el segell de seguretat sanitària».

Teresa Pallarès, Montserrat Caelles i Carles Prats a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'equip de govern ha presentat les conclusions de la primera ronda de trobades econòmiques | TarragonaDigital

Un Pla de Reactivació Econòmica

«Normalment es defineixen les crisis com crisis de demanda, però en aquest cas s'afegeix una important crisi d'oferta», ha exposat Pallarès. Per fer-hi front, apunta, «fa molt de temps que hem cregut en la col·laboració público-privada i hem teixit bones relacions amb el teixit empresarial», unes relacions que, ara, servirien per reaccionar de manera més ràpida i eficient davant de la situació actual.

La cimera econòmica convocada per l'Ajuntament va derivar en quatre taules de treball sectorials, que han seguit dibuixant el panorama a cada àmbit. «Les taules han evidenciat que tenim moltíssima feina a fer; cal analitzar molt bé cap on anem», declara la regidora. «En totes les taules hi ha hagut molta coincidència en l'evolució que ha de tenir la digitalització, començant pels comerços».

En aquestes taules també hi pren part la URV, que segons Pallarès, indica que «l'Ajuntament ha de mantenir un nivell de despesa adequat», una política que ja s'ha dut a terme, segons ha destacat, amb el pagament avançat a proveïdors. És amb la universitat amb qui s'està redactant, de fet, un pla de reactivació econòmica del qual no se n'ha donat cap detall.

Pallarès reclama, també, que el govern estatal modifiqui la llei d'hisendes locals perquè els Ajuntaments puguin fer servir els romanents allà on més ho creguin necessari. «Hem demanat a les empreses que siguin socialment responsables, perquè també hi tenen a dir, en tot aquest sistema de treball que es planteja, amb els ERTO que es produiran en un futur», ha alertat. Per últim, ha assegurat que «el sector empresarial ha sigut molt taxatiu dient que no només busquen subvencions, sinó un marc jurídic estable per trobar les ajudes més adients».

Acompanyar les empreses en la nova normativa

Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, ha posat sobre la taula que les empreses locals demanen acompanyament per interpretar la nova normativa d'accés a ajuts. «El món de l'empresa reclama ajut i acompanyament», així com treballar per «reforçar la liquiditat de les empreses que no poden produir i que estan perdent ingressos» i «reprendre tan aviat com sigui possible la inversió pública».

Tot i això, en aquesta darrera trobada, «s'ha cregut convenient identificar les necessitats més urgents», motiu pel qual no s'ha entrat en mesures concretes. Una conclusió que sí que se n'ha extret és que cal «pressionar les administracions superiors per reclamar ajudes davant la proliferació dels ERTO».

Mas Carandell pot quedar especialment afectat per la situació actual. El govern central ha anunciat retallades a la meitat en el pressupost de polítiques d'ocupació, una mesura que deixaria l'Institut de Formació i Empresa de Reus amb un milió d'euros menys de pressupost. Prats exposa que «estem en disconformitat amb aquesta decisió, també amb altres municipis; ens afecta moltíssim, i demanar un esforç a l'Ajuntament en aquest moment ho complica».