Sanatori de Villablanca

La plantilla del centre Villablanca de Reus farà vaga per reclamar les condicions salarials

Exigeixen que l'empresa mantingui el compromís sobre l'augment salarial | També es plantegen altres mobilitzacions

La plantilla del centre Villablanca de Reus faran vaga. Així ho ha acordat una assemblea de treballadors celebrada aquest dimecres. També es plantegen fer altres mobilitzacions, tot plegat emmarcat en la negociació de les condicions laborals.

El president del comitè d'empresa, Claudio Parodi (UGT) explica que «l'empresa ens ha fet una proposta que no acceptarem». Aquesta ha estat la decisió de l'assemblea que aquest matí mateix es comunicarà a la direcció del centre. Serà durant la darrera negociació del conveni laboral.

Fins que no hagi acabat definitivament el període de negociació, no poden convocar vaga. Això arribarà aquest dijous, quan aquest matí tingui lloc aquesta darrera reunió virtual en la qual rebutjaran la proposta de l'empresa. Serà avui mateix, per tant, quan s'engeguin els tràmits per convocar vaga «amb caràcter urgent».

Tot i això, el procés per convocar-la no és immediat perquè, entre altres qüestions, cal establir els serveis mínims. En funció de la data en la qual puguin convocar-la, es plantegen organitzar altres mobilitzacions abans o després de la jornada de vaga en si. Una possibilitat seria manifestar-se davant de les delegacions territorials dels departaments de Salut i de Treball i Afers Socials.

Tot plegat com a punt i seguit d'un procés que va començar l'any 2018 i s'ha allargat fins ara. Aquell any se'ls va augmentar el sou un 1,15% «quan hauria d'haver sigut més», recorda. Segons explica Parodi, l'acord era que l'augment salarial fos igual a l'increment dels ingressos que rebés el centre.

Les fonts de finançament són les conselleries de Salut i el de Treball i Afers Socials. Parodi afirma que l'any 2020 han aportat, respectivament, un 2,55% i un 2,77% més de partida pressupostària. La proposta de la direcció de l'empresa, tal com critica el president del comitè, és un increment de l'1,9%.

«Des d'abans de la pandèmia que perdem poder adquisitiu», critica. Durant el darrer any i mig, recorda, s'han produït diversos brots de coronavirus al centre de Villablanca. Un l'abril del 2020 i un altre el novembre del mateix any.

«Estem sota mínims en tot, en moral, en condicions laborals...», lamenta. «No tenim cap reconeixement», afegeix. De fet, afirma que l'empresa té «set dígits de guanys, no és deficitària». Admet que pot haver deixat de guanyar el que preveien els comptes inicialment a causa de la pandèmia.

Tot i això, apunta que s'estan fent obres a les instal·lacions amb un pressupost de tres milions d'euros. «Perdre 200.000 euros en un exercici en el qual fas obres per tres milions d'euros... Les obres bé que s'estan pagant», s'exclama.