Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
presentació festival Breus curtmetratges Reus

El festival Breus de Reus arrencarà amb una trentena de curtmetratges

Ajuntament i direcció exposen una programació que manté «una part continuïsta» respecte del FEC

presentació festival Breus curtmetratges Reus
Presentació de la programació del festival Breus | Jordi Olària Gras

 

El festival Breus de Reus, presentat fa tres setmanes, ja té programació. L'hereu del Festival Europeu de Curtmetratges manté la seva estructura central, i incorpora noves activitats paral·leles. La part central, Panorama i Panorama.cat l'ompliran una trentena de curtmetratges que, amb el Breus, incorporaran el gènere documental. Seccions com la de crear un film en un cap de setmana o debatre amb estudiants arran de projectar-los curts, segueixen apareixent al programa.

Curmetratges europeus, catalans i reusencs

Els curtmetratges tornaran a protagonitzar la programació cultural de Reus la setmana vinent. Entre dijous i dissabte se celebrarà el festival Breus, hereu del FEC, sense recuperar l'aspecte competitiu. S'organitzarà, principalment, al Teatre Bartrina i a través de dues seccions. Panorama acollirà els divuit curtmetratges europeus, mentre que Panorama.cat n'inclourà onze de catalans.

S'ha obert una secció, encara més local, i és la que projectarà cinc curtmetratges de l'Escola de Cinema de Reus, l'ECIR. Entre aquests films hi ha el que es va gravar al desaparegut cinema Palace l'endemà que tanqués. Aquesta secció, explica el director artístic del festival, Sergi Prat, «ens fa molta il·lusió per poder projectar la gent i els cineastes de Reus en aquest festival que, realment, és el seu festival».

En la mateixa línia, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, s'ha mostrat «molt satisfeta que puguem comptar amb una participació activa de l'Escola de Cinema de Reus perquè crec que és element i un espai cultural de la ciutat de creació i pedagògic molt important, és una notícia molt positiva».

Sergi Prat Montserrat Caelles festival Breus Reus
Sergi Prat explicant el Breus durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

 

Activitats paral·leles a la competició

«Volem incloure tota la ciutat i totes les franges d'edat al festival», ha explicat aquest dimarts Sergi Prat. Per fer-ho, s'ha organitzat una projecció de curtmetratges per a canalla a partir de 3 anys i s'ha ampliat l'activitat amb els instituts. Els alumnes d'ESO, i ara també de primària, debatran sobre drogodependències, inclusió social i gènere arran de la projecció de films sobre aquestes qüestions.

La Caravana Puk es tornarà a instal·lar a la plaça del Mercadal dissabte, i el programa també compta amb un taller de creació dedicat, enguany, a Roseta Mauri, pensat per a la franja d'edat dels 7 als 14 anys. La direcció del Breus també fa incís en curtmetratges que es projectaran fora de les seccions principals. «Durant la inauguració ens fa il·lusió poder presentar curtmetratges de les ciutats agermanades amb Reus com són Astorga i Gandia, que també tenen festival de curtmetratges, i presentarem els seus curtmetratges guanyadors», explica Sergi Prat. «A la cloenda podrem veure el guanyador dels Òscar de l'any passat», anuncia, i afegeix que també s'hi projectaran els guanyadors del Goya i del Gaudí.

Sergi Prat Montserrat Caelles festival Breus Reus
Montserrat Caelles durant la roda de premsa de presentació del Breus | Jordi Olària Gras

 

Entre el continuisme i la novetat

Quan es va anunciar que el Breus agafaria el relleu del FEC, Montserrat Caelles afirmava que «ha de quedar clar que és un altre festival, totalment diferent, evidentment hi ha coses que són iguals, és un festival de curts, però també és un festival que neix, que té la seva pròpia personalitat, que és un nou projecte i que hi haurà coses noves». Aquest dimarts ha aplaudit que la nova proposta no disti en excés del festival anterior.

«Vull fer valdre una part continuista del llegat que ens deixa el FEC i del gran contingut de ja tenia; no hem volgut deixar de treballar en aquesta línia», ha declarat aquest dimarts. El director artístic sí que ha posat de manifest les diferències amb el FEC, principalment a les activitats paral·leles a les seccions principals, la incorporació de l'ECIR; la projecció de curts dels festivals d'Astorga i Gandia, però també dels Òscar, els Goya o els Gaudí; l'ampliació de l'edat de l'activitat escolar; o la incorporació del gènere de curtmetratges documentals als Panorama.

Amb 50.000 euros de pressupost, ha explicat Caelles, el Breus és «una iniciativa que vol aconseguir incidir en l'educació audiovisual del jovent, impulsar la implicació dels creadors i ser la finestra tant de la ciutat com dels millors creadors de curtmetratges europeus». Amb aquesta filosofia s'ha organitzat una programació que tindrà per escenaris el Teatre Bartrina i, més testimonialment, la plaça del Mercadal i el Castell del Cambrer.

El programa del festival Breus

Dijous 21 de març al Teatre Bartrina

09 h - 11 h i 12 h - 14 h Aula de cinema per a escolars sobre gènere

17 h - 18 h Panorama Cat

18 h - 19.30 h Finestra ECIR

21 h - 23 h Inauguració del festival Breus

Divendres 22 de març al Teatre Bartrina

09 h - 11 h Aula de cinema per a escolars sobre drogodependències

12 h - 14 h Aula de cinema per a escolars sobre inclusió

17 h - 19 h Panorama Cat

19 h - 23 h Panorama

Dissabte 23 de març

A la plaça del Mercadal

12 h - 14 h i 17 h - 20 h Caravana Puk

Al Castell del Cambrer

11 h - 14 h Taller de creació de 7 a 14 anys

Al Teatre Bartrina

12 h - 13.30 h Minibreus per a infants a partir de tres anys

17 h - 18.30 h Creabreus

18.30 h - 20.00 h Panorama

21 h - 23 h Cloenda del festival Breus