Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montserrat Flores a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El Cementiri de Reus commemora els 150 anys incorporant visites guiades

Es projectarà la restauració del panteó de la família Boule i s'han programat diversos actes i xerrades

El dos de gener vinent farà 150 anys que es va obrir el Cementiri General de Reus. Per commemorar els 150 anys de l'equipament municipal, i la seva singularitat tan patrimonial com pel que fa a la filosofia amb la qual es va construir, l'Ajuntament de Reus ha previst una programació que s'allargarà fins a l'estiu vinent.

Es vol fer incís en el valor patrimonial d'algunes de les sepultures que hi ha i de la importància històrica de l'equipament. Per fer-ho s'han programat xerrades històriques i actuals sobre la funció del cementiri i la gestió del dol. A més, aprofitant l'efemèride, l'equipament incorpora un servei de visites guiades i es projectarà la restauració del panteó de la família Boule.

Visites guiades i restauració patrimonial

Dos dels elements destacats d'aquesta commemoració dels 150 anys del cementiri són la incorporació de visites guiades i la restauració del panteó de la família Boule. En el primer cas, s'oferiran el primer diumenge de cada mes a partir del gener amb la previsió que durin una hora.

Tot i que es quedaran com una activitat que s'oferirà permanentment, fins a l'estiu seran gratuïtes. S'ha dissenyat com unes visites turístiques estàndard, regulars i diürnes, i no tindran cap impacte, segons ha assegurat la regidora, en les visites nocturnes teatralitzades que la Gata Borda ofereix per Tots Sants, «se seguiran fent», ha assegurat.

De fet, ha recordat que durant les visites nocturnes se sol recomanar al públic que, els dies següents, visitin el cementiri amb llum de dia. «La visita nocturna és un acte cultural de gran valor per si mateix, però no permet apreciar les obres per la llum que hi ha, i que és buscada, i no permet estendre's», ha apuntat la regidora.

Afegeix, de fet, que «quan es van crear, l'objectiu era despertar l'interès, obrir més que explicar, i ens faltava aquesta segona part». Mentre durin les restriccions per la pandèmia, es limitaran a quinze persones per visita. Tot i ser gratuïtes, caldrà tenir plaça reservada. A partir del 28 de desembre s'obriran les reserves a través del web dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

L'altra gran actuació d'aquests 150 anys serà la restauració del panteó de la família Boule, que actualment és un espai municipal. S'ubica a l'entrada mateixa del recinte i es troba, actualment, «en un estat de degradació molt important» tal com ha exposat Montserrat Flores.

És per això que l'Escola d'Arquitectura de Reus i la Fundació de la URV s'implicaran a través dels arquitectes Sergi Coll i Agustí Costa per fer «la diagnosi i el projecte de restauració d'aquest panteó», que es presentarà al pròxim mes d'abril.

La programació del 150 aniversari del cementiri

Flores ha volgut destacar l'edició d'enguany de les visites nocturnes teatralitzades. Es van enregistrar i editar per emetre-les per Canal Reus TV i penjar-les al web i les xarxes municipals. Un acte que també ha volgut incloure en la commemoració dels 150 anys.

De fet, ha explicat que la programació s'havia plantejat inicialment amb actes repartits al llarg de l'actual curs escolar. S'ha optat, això sí, per concentrar-los entre aquesta setmana i l'estiu vinent, començant per la taula rodona prevista per dimecres, 16 de desembre. Serà telemàtica, i comptarà amb la participació dels historiadors Jaume Massó i Montserrat Duch.

A través de les figures de Sardà i Cailà i del General Prim, contemporanis de l'època inicial del cementiri, s'explicarà no només la construcció i posada en marxa del cementiri —que ocupa una parcel·la cedida per Sardà i Cailà—, sinó també el context històric liberal de l'època.

Entre els mesos de gener i febrer, en col·laboració amb el Col·legi de Psicologia de Tarragona, s'emetran per Canal Reus TV «un seguit de píndoles sobre la gestió del dol». «Reflexionem i acompanyem sobre com s'ha de gestionar el dol en totes les circumstàncies possibles i, en el context de la pandèmia», ha detallat Flores.

Aquestes píndoles culminaran amb una xerrada sobre la mateixa temàtica i també amb la participació del Col·legi de Psicologia de Tarragona. Entre els mesos de març i abril s'inaugurarà una exposició al mateix cementiri que haurà elaborat Carrutxa, l'entitat dedicada a la divulgació del patrimoni i la memòria.

Abordarà la mort des de la perspectiva cultural, és a dir, «en aquests 150 anys, de quina manera ha canviat la manera que vivim la mort com a col·lectiu». La programació de la commemoració dels 150 anys del cementiri la tancarà l'habitual Concert per al Record de l'estiu vinent.

Reivindicar la filosofia del Cementiri General de Reus

La imatge d'aquesta commemoració és la silueta del déu Cronos, la figura que corona la façana principal del cementiri i que també hi ha just passada l'entrada. Es tracta d'una imatge que no només servirà per a la programació d'aquests 150 anys, sinó que quedarà com a imatge corporativa del cementiri.

A Reus se l'ha anomenat, també, Peret de la dalla. Un símbol que, tal com ha recordat Montserrat Flores, «perpetua el significat d'acollir els difunts de qualsevol creença o no creença i de qualsevol ritu o forma triada, és un símbol integrador, cohesionador i obert», també en el sentit que la mort iguala tothom.

Una filosofia amb la qual ja es va posar en marxa el Cementiri General de Reus ara fa 150 anys, el primer de tot l'Estat en obrir-se com a laic i municipal. «En aquest llistat d'actes, condicionats per la situació de pandèmia, s'ha buscat reflectir cadascun dels aspectes del cementiri en la vida de la ciutat», ha resumit Montserrat Flores.

En definitiva, ha detallat, «un equilibri entre actes que es refereixen al seu moment de creació, també fent valdre els aspectes patrimonials del cementiri, però també parlant de l'acompanyament actual; busquem l'equilibri entre servei actual i el valor patrimonial que té».