El PSC de Reus impulsa una consulta ciutadana sobre el tancament del Mercat del Carrilet. Han aconseguit el suport de la resta de l'oposició municipal i, al ple d'aquest divendres, volen que sigui el govern qui es posicioni al respecte. Mantenen que els arguments per tancar l'equipament són insuficients i volen que els veïns de la ciutat hi diguin la seva.
Per fer-ho portaran una moció impulsada pel partit, però que rebrà el suport de la CUP, Cs i el regidor no adscrit Raúl Meléndez perquè l'Ajuntament organitzi una consulta popular. «Contribuïm a una posada de llarg del reglament de participació», defensa Andreu Martín, portaveu socialista.
Fer ús dels mecanismes de participació ciutadana serà un dels arguments amb els quals voldran forçar el suport del govern. Si bé Junts per Reus, ERC i Ara Reus han mantingut i repetit que el Mercat del Carrilet es tancarà, l'oposició municipal vol pressionar amb el reglament de participació ciutadana perquè la ciutat hi digui la seva.
Una consulta no vinculant amb dues preguntes
Un reglament que estableix que la consulta no és vinculant i, per tant, Martín exposa que el govern podrà mantenir la seva decisió encara que la ciutadania hi votés en contra. «Fer aquesta consulta facilitarà o hauria de forçar el govern a posar damunt de la taula els arguments sòlids que entenem que ha de tenir per justificar la necessitat de tancar el mercat».
Assegura que «el govern s'ha quedat sol intentant argumentar la seva decisió, la seva obstinació en tancar el Mercat del Carrilet», i recorda que les paradistes —que es plantegen emprendre accions legals— van recollir més de 9.000 signatures de suport.
El mecanisme previst marca que es necessitin dues cinquenes parts dels regidors del plenari per poder debatre la proposta. En el cas de Reus són onze regidors i, per tant, els dotze que suma l'oposició són suficients per portar la proposta al ple. El següent pas, també necessari, és que hi hagi una majoria simple que sigui favorable, un requisit per al qual sí que cal el govern municipal, sigui votant-hi a favor o abstenint-se, ja que compta amb majoria absoluta.
L'àrea de Mercats està sota direcció política de Carles Prats, d'ERC, el mateix partit de la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores. Durant la roda de premsa d'aquest dimecres, Martín ha pressionat especialment els republicans, que han donat molta importància i valor al reglament de participació ciutadana.
En cas que el govern votés per separat, l'abstenció o el vot a favor de JxC o ERC seria suficient per donar llum verda a la consulta. En aquest cas, s'obriria un període de tres mesos durant els quals s'hauria de convocar el referèndum que els socialistes plantegen amb dues preguntes: una sobre el tancament del mercat en si i l'altra sobre la justificació de tancar-lo per motius econòmics.
Alerta del perill de tancar un servei públic amb un argument econòmic
La situació financera del Mercat del Carrilet, de fet, no és culpa de les paradistes ni de l'entorn, sinó de la falta d'interès del govern segons defensa el PSC. «El govern, al llarg de tots aquests anys, no ha fet pràcticament res perquè sigui rendible; ha impedit l'establiment de noves parades al Mercat i ho ha fet pràcticament tot perquè sigui el menys rendible possible», ha atacat Martín.
Exemple d'això, explica, és el pressupost de les campanyes de promoció per Nadal que el partit va demanar al govern i que la regidoria de Carles Prats va detallar de la següent manera. Aquest 2020, explica el portaveu socialista, al Mercat Central s'hi van destinar 22.797 euros, vora el doble dels 11.778 euros que s'hi van invertir al Carrilet.
Insisteix a negar, com també han fet altres partits de l'oposició, que la situació financera sigui la que planteja el govern i, encara que fos així, mantenen els socialistes, no és un argument suficient per tancar un servei públic. «L'únic que hem sentit dir és que no és viable econòmicament, que no és rendible», recorda Martín.
«Sentir-ho de l'alcalde sap una mica de greu, sentir-ho dels representants d'ERC ens sorprèn extraordinàriament, és un argument molt pobre i molt trist», etziba. Considera que és un argument fins i tot perillós perquè, amb aquest raonament, alerta, es posen en perill serveis com l'autobús urbà, les escoles bressol municipals o el Mercat Central.
De fet, apunta que el Central i el del Carrilet viuen situacions financeres similars. Segons ha exposat durant la roda de premsa d'aquest dimecres, l'empresa municipal responsable dels mercats cada any aporta uns 125.000 euros per compensar el dèficit del Mercat del Carrilet, la mateixa xifra que aporta al Mercat Central pel mateix motiu.
Com a contrapartida a la situació financera, Martín recorda que hi ha, actualment, «una línia d'ajuts específics per a la modernització dels mercats municipals amb una partida de més de 67 milions d'euros als Pressupostos Generals de l'Estat provinents dels fons europeus».
«Ara m'explicaran que, a la resta de l'Estat espanyol, un munt de ciutats demanaran ajuts pels seus mercats i Reus tancarà els seus?», ha etzibat el portaveu. Alerta, també, que cal tenir «un informe de l'impacte econòmic que tindrà tancar el Mercat del Carrilet». Una situació que, assegura, ja s'ha començat a viure amb el tancament d'algun comerç de la zona.
Reclama que es faci públic el projecte previst a la zona
El govern ha mantingut, des que va anunciar el tancament, que l'estudi encarregat a Mercats de Barcelona condicionava la viabilitat econòmica del Mercat del Carrilet a la implicació d'un operador privat en el projecte de reforma i explotació futura. Una possibilitat que, segons Martín, «explicat com estava explicat estava destinat al fracàs més absolut».
«El govern diu que té un projecte molt important per aquesta zona de la ciutat; la política no és un acte de fe», etziba el portaveu socialista. El cas és que des de diverses regidories s'assegura que s'està treballant un projecte per reformar i revitalitzar tot l'entorn de l'estació d'autobusos, arribant fins a l'avinguda del Carrilet i fins a Mas Iglesias.
Una proposta de la qual no se'n coneix cap detall i és per això que Martín critica que «fins avui, el govern no ha posat res sobre la taula». Un projecte que considera que s'hauria de conèixer, com a mínim, abans de tancar el mercat per evitar l'escenari de «trobar-nos el mercat tancat sense una alternativa».