Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Maria Adserà i Marina Berasategui a la sala de control de Reus Mobilitat i Serveis

Reus vol tenir un servei de bici pública l'any 2023 emulant la Girocleta de Girona

Es tracta d'un sistema de bicicletes públiques compartides com el Bicing de Barcelona o la Girocleta de Girona | Comptarà inicialment amb 12 estacions i més de 150 bicicletes

«Reus tindrà un sistema de bicicleta pública compartida l'any 2023» segons ha anunciat la regidora de Mobilitat i Urbanisme, Marina Berasategui. Es tracta del que a Barcelona es coneix com a Bicing i a Girona porta el nom de Girocleta. És el sistema de la capital del Gironès el que Reus ha anat a buscar de referència.

Es contempla instal·lar dotze estacions, és a dir, punts d'aparcament repartits per la ciutat des d'on agafar i deixar les bicicletes públiques compartides. La previsió és posar en marxa el servei amb entre 150 i 200 bicicletes que no seran elèctriques. «Els estudis ens diuen que per la mida de la ciutat, la seva compacitat i l'orografia del terreny no és necessari», explica Berasategui.

La inversió prevista és d'uns 385.000 euros per posar el servei en marxa i d'una quantitat similar de cost anual. Aquesta partida inclouria les estacions, les bicicletes, els vehicles elèctrics associats, el manteniment de tot el servei i els quatre llocs de feina que es crearan. De cara al futur es preveu anar ampliant tant el nombre d'estacions com de vehicles.

«Estem pensant en un servei que es vagi adaptant a la demanda, esperem que en augment», aclareix Berasategui. «Les estacions es posarien primer a les zones més denses amb usos diverses per arribar, gradualment, a la perifèria de la ciutat», ha apuntat la regidora d'Urbanisme i Mobilitat. Els vehicles «probablement seran grocs», en consonància amb els autobusos municipals.

Una aposta per la «mobilitat sostenible i segura»

El govern de Reus, de fet, entén aquest futur servei de bicicletes públiques compartides com un model de «transport públic individual». El servei funcionarà les 24 hores del dia i amb «un preu assequible» per incentivar-ne l'ús. A principis d'any es va signar un conveni entre Reus i Girona per compartir informació respecte de la Girocleta.

Juntament amb altres serveis de ciutats similars a Reus en població i relleu ja es pot preveure el perfil dels usos que tindran les bicicletes. «La mitjana d'ús de la bicicleta compartida té una mitjana de quinze minuts i un recorregut de 2,5 quilòmetres», detalla la regidora. Unes dades que s'ajusten a les característiques de Reus.

El servei es gestionarà des de Reus Mobilitat i Serveis, a diferència d'altres models de municipis catalans en els quals s'externalitza. De fet, Girona mateix va començar amb un servei externalitzat, però l'ha acabat municipalitzant. En el cas de Reus es vol aprofitar «l'experiència tecnològica i de recursos humans que ja treballa en aparcaments municipals i autobusos urbans».

S'ha encarregat a Reus Mobilitat i Serveis l'estudi per la implantació d'aquest sistema de bicicletes públiques compartides. Encara no té nom, i Berasategui apunta que probablement s'obrirà algun mecanisme de participació per escollir-lo. Està previst que es posi en marxa, almenys la primera fase, «al llarg del 2023».

Aquest nou servei implicarà la creació de cinc nous llocs de feina. El primer, el d'un tècnic especialista «per definir el model de bicicleta compartida i adaptar-ne la gestió a l'estructura de l'empresa municipal». A més, els quatre llocs restants seran els que s'ocupin, quan funcioni el servei, de traslladar les bicicletes.

Juntament amb els vehicles elèctrics que s'adquiriran, seran els encarregats de moure les bicicletes per la ciutat per garantir que n'hi ha a tots els punts d'aparcament. Tot plegat s'impulsa, segons recorda Berasategui, com una línia més de mobilitat sostenible i segura. Una filosofia que, segons ha recordat, també es persegueix amb la nova concepció dels carrers de Reus o la creació de nous carrils bici.