El saló de plens de Reus amb alguns regidors en taules i cadires en primer pla i altres a les bancades al fons

Reus Energia «garantirà el subministrament a les famílies vulnerables»

Govern i oposició tomben una moció de Cs que proposava un registre per cobrir el servei que ofereix Reempresa

Tal com ja havia anunciat, la CUP de Reus ha proposat al ple municipal que Reus Energia garanteixi el subministrament elèctric a les famílies vulnerables de la ciutat. Govern i oposició hi han votat a favor davant la sorpresa del mateix grup municipal cupaire. A la mateixa moció els cupaires proposaven que això es faci a través de comptadors socials o solidaris.

Els comptadors els instal·laria Endesa, però a nom i a compte de l'empresa municipal, que podria establir, llavors, tarifes ajustades a la renda familiar. Si aquesta mesura es posés en marxa, el punt de partida seria l'informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials municipals.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient, ha subratllat que «estem d'acord en el fons i la forma de la moció, però és important debatre com ho farem». Ha recordat que el pla de viabilitat de Reus Energia es basava en començar tenint un únic client, l'Ajuntament de Reus. De fet ha recordat que la CUP no va donar suport a aquest pla de viabilitat.

La mateixa moció, aprovada per unanimitat, també preveu «promoure el debat públic a favor de l'autoconsum, de les energies renovables i del model de producció distribuïda». Per últim, s'ha aprovat també el compromís de convocar una sessió plenària monogràfica «sobre la situació social a Reus».

Cs proposa crear un registre de negocis en traspàs, tot i que Reempresa funciona des del 2014

Just abans de la moció de la CUP se n'ha debatut una de Cs. La formació proposava crear un registre públic municipal on es puguin inscriure els negocis sense relleu per trobar-ne. D'aquesta manera, si algú vol engegar una nova activitat, podria consultar-lo per prendre les regnes d'un negoci que ja estigui en marxa. També es proposava un servei d'assessorament, formació i ajudes econòmiques per als implicats en aquest registre sigui en un paper o en un altre.

A més d'algun programa d'àmbit català, a Reus també hi ha Reempresa, que funciona des del 2014 precisament amb tots aquests objectius. La primera de recordar-ho a Cs ha sigut Mònica Pàmies, regidora de la CUP. «Aquest programa, senyora García, ja existeix, és el relleu PiME», ha etzibat a la portaveu Débora García

«Si vol, miri la pàgina de Reempresa», ha reblat Carmina Pozuelo, regidora del PSC que aquest divendres ha tornat presencialment al ple. El grup socialista, com també ha fet la CUP, s'ha abstingut. Ha recordat que el servei de Redessa ofereix no només poder prendre el relleu d'un negoci, sinó que també ofereix formació i ajut per trobar finançament.

També ha apuntat que l'abstenció del PSC tenia un sentit lleugerament diferent del de la CUP. S'ha plantejat que la proposta de Cs, de crear un servei que ja existeix, potser indica que el que li cal és difusió. En nom del govern, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, ha insistit en el que ja havien plantejat Pàmies i Pozuelo.

«El que vostès demanen ja s'està fent», ha etzibat Prats. Ha insistit en el servei de Reempresa, del qual fa una bona valoració. Segons ha exposat, des del 2014 s'ha evitat el tancament de 68 negocis amb una inversió induïda d'1,8 milions d'euros. Entre el 2014 i el 2020 també s'haurien gestionat 183 expedients d'empreses que buscaven traspassar-se i s'haurien mantingut 165 llocs de feina.

Un balanç que Mònica Pàmies ha volgut posar en dubte preguntant a Prats quants negocis no s'havien traspassat en aquest mateix període. L'oposició del govern i les abstencions del PSC i la CUP han tombat la proposta de Cs. «Lamentem que no donin suport a la moció, queda constància que un registre públic no existeix», ha mantingut Débora García. 

Fins a tres vegades la portaveu de Cs ha insistit que reclamava la creació d'un registre públic de negocis en traspàs. Tot i que Reempresa no és un registre públic, govern i oposició sí que han intentat explicar a la formació taronja que la finalitat és la mateixa i el funcionament, força similar. Segons ha defensat García, des de Cs es volia que el traspàs de negocis sense relleu es pogués fer sense passar pels serveis municipals.