Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
reus smart city

L'aposta per les noves tecnologies converteix Reus en una ciutat intel·ligent

La inclusió de la tecnologia en una desena de projectes urbanístics i cinc relacionats amb l'administració han convertit Reus en una de les ciutats abanderades del concepte 'Smart City'

reus smart city
Reus disposa de catorze zones dotades amb carregadors per vehicles elèctrics   | Angel Ullate

 

Reus fa uns anys que ha fet una aposta ferma amb el concepte de 'smart city' i ara ja es va consolidant com a capdavantera amb iniciatives que incorporen mecanismes basats en les noves tecnologies amb el nexe en comú de fer més sostenible i habitable la ciutat.  Els exemples més visibles són els punts de recàrrega dels vehicles elèctrics, el servei wifi pel centre del municipi o les pantalles que indiquen l'estat del trànsit, en total però, són una desena de projectes en l'àmbit urbanístic i cinc relacionats amb l'administració que fan de Reus una ciutat intel·ligent.

Els projectes de Reus 'Smart City'

L'interés de Reus per sumar-se a la llista de  les principals ciutatsdotades de projectes tecnològics per la societat va començar amb l'arribada del regidor Marc Arza al cartipàs municipal. En aquesta línia el regidor d'Urbanisme i Promoció Econòmica explica a TarragonaDigital  que «es va fer una aposta per adoptar mesures basades en la tecnologia que permeten millorar la qualitat de vida de la ciutadania».

reus smart city
Els usuaris de l'autobús urbà de Reus es poden descarregar un aplicatiu mòbil del servei | Àngel Ullate

 

Arza explica que amb la marca Reus Smart City el que es pretén és sumar-se a la tendència de les grans ciutats que mitjançant les noves tecnologies «esdevenen més habitables i sostenibles a partir de l'aplicació de solucions innovadores per a una gestió més eficient». Reus va ser pionera en l'aplicació de solucions 'smart' al Camp de Tarragona, però és  a partir de l'any 2014 quan els projectes comencen a prendre forma i es visibilitzen a través del paraigua del que es coneix com a 'Reus Smart City'.

Projectes per una ciutadania d'última generació

En aquesta línia i aprofitant l'auge dels vehicles elèctrics, des de l'Ajuntament de Reus es va apostar per crear una àmplia xarxa que acompanyés la tendència amb punts càrrega destinats als cotxes elèctrics. Un total de catorze zones dotades amb carregadors per aquest tipus de vehicles donen servei simultani a 32 automòbils elèctrics.

Càmera que detecta l'afluència de trànsit a Reus. | Àngel Ullate
 

Ricard Llauradó, propietari d'un vehicle elèctric, és una de les persones que en fa ús. Mentre el carrega al punt del pàrquing de la Riera de Miró explica a TarragonaDigital que «no acostumo a utilitzar aquest servei, però avui m'he vist en la necessitat», tot i que veu amb bons ulls aquesta xarxa perquè «Reus té moltes zones de recàrrega a diferència d'altres grans ciutats del costat». De fet, és força habitual trobar-se aquests punts de càrrega ocupats al centre de la ciutat.

Projectes de mobilitat que fan de Reus una 'smart city'

Les zones de recàrrega per vehicles elèctrics són un dels projectes que més visibilitzen el concepte ciutat intel·ligent a Reus, però hi ha altres iniciatives que doten a la ciutat d'aquest plus de tecnologia. Un exemple són els panells indicadors de l'estat del trànsit als ravals, un projecte que es va aplicar a la ciutat fa pocs mesos i que de moment està donant bons resultats expliquen des del consistori.

Aquests panells també van lligats als semàfors i rotondes intel·ligents situats al raval de Jesús i a l'avinguda de l'11 de setembre, els quals s'activen en funció del trànsit i resulten una solució òptima per regular la circulació i la convivència de peatons i vehicles en zones amb molta afluència d'ambdós.

Pantalla informativa a l'avinguda de Castellvell sobre el trànsit. | Àngel Ullate

Pagaments dels pàrquings a través d'una app

En la branca de la mobilitat hi ha altres projectes que s'han posat en marxa per facilitar la vida dels ciutadans i també dels qui són a Reus de pas. Una  aplicació per a mòbils que permet fer el pagament a distància de la zona blava, la càrrega del vehicle elèctric i, pròximament, també l'import dels aparcaments soterrats. 

400 usuaris al dia es connecten a la xarxa wifi de Reus

La xarxa wifi pública va ser una altra de les novetats que es va rebre amb satisfacció. En total són setze les zones que estan cobertes i segons explica a TarragonaDigital el consistori acutalment hi ha una mitjana de 400 usuaris diaris. Amb  el primer pas fet els següents en oferir connexió pública han estat els autobusos urbans i, properament, està previst que la xarxa wifi ampliï cobertura i arribi al passeig de la Boca de la Mina —a través del gran projecte de transformació que hi ha en marxa— i a setze zones més de Reus

reus smart city
Els panells informatius dels autobusos municipals avisen del temps que falta perquè arribi.| Àngel Ullate

 

En l'àmbit de l'administració pública, s'han adoptat diversos mètodes que agilitzen els tràmits i minimitzen l'ús del paper. Alguns d'aquests són les signatures biomètriques a través de tauletes digitals, un portal de dades obertes, diversos canals entre la ciutadania i l'Ajuntament de Reus que faciliten la comunicació entre les dues parts o bé l'aplicació 'Reus City', que informa de l'estat de la mobilitat, dels serveis públics i l'agenda d'actes.

Tecnologia també per a la seguretat

La tecnologia també ha contribuït a incrementar la seguretat a la ciutat de Reus i en aquesta línia fa poques setmanes es va presentar el nou sistema de videovigilància de la Guàrdia Urbana de Reus, el qual també està inclòs en el projecte 'Reus Smart City'. Una seixantena de càmeres permeten al cos de seguretat poder controlar diversos aspectes de la ciutat, com regular el trànsit, detectar irregularitats, etc.

Un banc que carrega el telèfon i ofereix wifi

Un altre dels exemples en què la tecnologia està al servei dels ciutadans i les empreses a Reus són els comptadors d'aigua amb tele-lectura que ha posat en marxa Aigües de Reus aquest estiu. Amb ells es pot conèixer el consum a temps real i també es poden detectar incidències, excés de consum o altres anomalies, així com configurar alertes i altres avantatges. 

Finalment, un dels darrers projectes tecnològics a la capital del Baix Camp ha estat la transformació de la plaça de l'Estació en zona 'smart' amb la incorporació d'un banc amb plaques solars que permet carregar el mòbil i que a més també compta amb wifi.

reus smart city
El banc de davant l'estació és un centre de recàrrega i alhora ofereix wifi | Àngel Ullate

 

Aquestes són algunes de les iniciatives que han dut Reus a ser abanderada del concepte 'smart city', en el qual ha confiat plenament des del primer moment. La tecnologia entesa com a eina de millora i al servei dels ciutadans i la ciutat, i a la vegada projectant un futur més sostenible.

Al territori són molts els municipis que també a poc a poc s'han anat sumant a aquesta filosofia amb petites millores, però la voluntat de Reus per seguir remant en la direcció tecnològica també es va escenificar de la mà de Tarragona amb la signatura del conveni entre les dues ciutats 'Smart Mediterranean Region', un projecte que té l'objectiu de treballar per desenvolupar una àrea metropolitana tarragonina basada en les ciutats intel·ligents.