Els carrers de Reus, plens de gom a gom per aquest Nadal.

Més d'1,3 milions de persones passen per Reus aquest Nadal deixant «satisfacció» entre els comerciants

Els comerços assenyalen que les vendes s’han mantingut i en alguns sectors han augmentat. Tant l'Ajuntament com els comerciants han valorat positivament la campanya de Nadal

L’Ajuntament de Reus i els comerciants de la ciutat han tancat la campanya de Nadal amb  satisfacció i amb una valoració positiva. Tots els agents implicats assenyalen que durant les dades nadalenques hi ha hagut un increment de visitants i que això s’ha traduït en el manteniment de les vendes i en l'augment d’alguns sectors comercials com ara la restauració. Segons el consistori, el model actual confirma que la ciutat és «un referent comercial a nivell de país».

Les dades que ha utilitzat l’Ajuntament de Reus per corroborar l’augment de visitants són les dades Wifi i els aparcaments. En primer lloc, gràcies al servei ReusWifi, que indica el nombre de persones que circulen davant dels 18 punts Wifi distribuïts per la ciutat,  s’han comptabilitzat més d’1,3 milions de visitants entre el 29 de novembre ei el 6 de gener. Això representa un augment d’un 1,4% respecte a la campanya de Nadal passada i un 45% amb la d’ara fa dos anys.

Fent l’extrapolació de què el 60% dels vianants tenen el Wifi obert, més de 81.000 persones van passejar per la ciutat en el dia de més afluència, que va ser el divendres 29 de novembre, data d’inici de la campanya. Per una altra banda,  la xifra dels aparcaments municipals ha crescut amb un total de 263.364 vehicles, un 5,7% amb relació al mateix període de l’any passat, en què ja s’havia experimentat un increment en el nombre d’usuaris.

Segons la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, «els carrers s’han omplert de gent, així com també els establiments, bars i restaurants» i en general la valoració «és molt positiva». «Estem molt satisfets. Les dades es mantenen i confirmen la capacitat d’atracció de la ciutat, consolidant Reus com a  destinació de compres al sud de Catalunya durant l’època nadalenca», ha indicat Caelles en començar la roda de premsa.

Imatge de la plaça del Mercadal de Reus engalanada per Nadal.
Imatge de la plaça del Mercadal de Reus engalanada per Nadal. | Laia Solanellas

Durant aquests dies, la ciutat ha presentat diferents espais que han esdevingut els escenaris on s’han desenvolupat activitats especials, destacant els espectacles itinerants que enguany han tingut com a eix principal el circ. Les places Mercadal, Prim, Llibertat i Evarist Fàbregas així com els Mercats de Reus, han estat els principals escenaris d’atracció de visitants i l’extensa oferta comercial de proximitat, així com la implicació del sector, han contribuït a la distribució dels visitants pel conjunt de carrers i places.

Pel que fa a la pista de gel, una de les atraccions principals d’aquesta campanya, hi han passat 13.802 persones  entre el 29 de novembre i el 6 de gener. La xifra inclou els 1.675 infants i joves de 29 escoles i altres centres educatius de Reus que han pogut patinar gratuïtament.

La pista de gel és una de les atraccions anuals del Nadal a Reus.
La pista de gel és una de les atraccions anuals del Nadal a Reus. | Laia Solanellas

Els comerciants destaquen l’afluència de públic durant els dies de Nadal

En una línia també positiva s’han pronunciat els representants de les entitats comercials locals. Joan Anton Montaña, vicepresident d’El Tomb de Reus, ha valorat positivament la campanya específica dels ‘reuros’ assegurant que «ha estat molt notòria i esperem que tingui un recorregut en el futur». En aquesta edició, ha destacat l’augment de la participació masculina i de la gent jove.

Per una altra banda, la vicepresidenta d’Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, ha recordat que «si hi ha molta més afluència de públic a la ciutat això vol dir més gent als comerços». De fet, ha assenyalat que les vendes s’han situat en uns nivells similars als de l’any passat i que la campanya del sorteig del cotxe es realitzarà aquest dissabte 11 de gener.

Imatge de la roda de premsa de valoració de la campanya de Nadal 2019
La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, amb els diferents representats dels agents comercials de la ciutat | Adrià Morte

En aquest sentit, la regidora Montserrat Caelles ha destacat que els comerços han mantingut les vendes i que en alguns sectors, com ara la restauració, han augmentat multiplicant el nombre de clients.

Pau Salvadó, president del passeig comercial El Pallol, ha comentat que «les botigues ens diuen que han tingut una afluència de gent important» i que «Reus segueix sent una ciutat comercial». A més, ha demanat que «la col·laboració público-privada ha de seguir». Finalment, el portaveu dels Mercats Central, del Carrilet i dels Marxants, Ildefons Vidal, ha explicat que els paradistes estan molt contents i que el que s’ha de fer és procurar «dinamitzar la ciutat durant la resta de l’any»

«Al Mercat la valoració és molt positiva, hem treballat molt i de forma frenètica. Encara tenim la campanya activa i s’allargarà uns dies més», ha concretat Vidal.

raval santa anna vianants nadal reus
El raval de Santa Anna s'ha convertit en un carrer per a vianants durant la prova pilot | Laia Solanellas

Vianalització del Raval de Santa Anna

El raval de Santa Anna ha estat d’ús exclusiu per a vianants durant la campanya de Nadal. L’Ajuntament va tancar el carrer al trànsit de vehicles amb el doble d’objectiu d’avançar «cap a una ciutat més sostenible i promoure la dinamització comercial». Del 29 de novembre al 29 de febrer, els divendres, dissabtes, festius d’obertura comercial i vigílies de festius en horari d’11.00 hores a 21.00 hores el raval de Santa Anna és un passeig comercial per als vianants.

Tot i quedar dos mesos de prova pilot, la regidora Montserrat Caelles ha assegurat que hi ha una «bona percepció» de la vianalització i que durant aquests dies hi ha hagut molta gent transitant en aquest carrer. Segons Caelles, l’objectiu és continuar organitzant activitats en les següents setmanes que dura la prova pilot.