Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Ball de Gitanes petit de Reus, amb el diable a l'esquerra i quatre gitanetes a la imatge

La canalla del Seguici de Reus, entre el dol i la comprensió per no poder ballar

En alguns casos, per qüestions d'edat, aquest Sant Pere era l'última oportunitat per sortir a la Festa Major petita

Imatge del Ball de Gitanes petit de Reus, amb el diable a l'esquerra i quatre gitanetes a la imatge
La canalla del Seguici de Reus ha acceptat, a contracor, que no hi hagi cercavila petita aquest any | Laia Solanellas

L'excepcionalitat de la Festa Major de Sant Pere d'enguany s'ha fet notar en tots els aspectes de la celebració, i la canalla que hi participa no n'ha estat una excepció. La situació actual podia suposar, en alguns casos, que els que ja no són tan petits es perdessin la seva darrera oportunitat de sortir amb l'element que porten o amb la dansa que ballen.

Com ha passat als adults, el cop de certificar que no hi hauria Processó o Completes de la manera habitual ha sigut dur. En alguns casos, però, ha sigut una notícia esperada, i alguns dels Elements Festius expliquen que estava més mentalitzada la canalla que els grans de la colla.

Els petits del Seguici, dolguts però comprensius

Una bona mostra de participants del Seguici Festiu petit de Reus s'agrupa sota el paraigua de la Coordinadora de Danses Tradicionals. Es tracta de l'entitat que aglutina el Ball de Cercolets, el de Galeres, el de Gitanes, el de Mossèn Joan de Vic, el de Prims i el de Pastorets.

La coordinadora dels balls infantils, Jordina Almacelles, explica que «jo crec que ens ha costat més als adults que a ells», assumir que Sant Pere es veuria considerablement modificat a causa de les mesures actuals. «Ells ja s'han anat mentalitzant, un dia se'ls va dir que no tornarien a l'escola fins al cap de dues setmanes, després se'ls va dir que ja no tornarien més, molts ja s'han quedat sense festa de final de curs i sense festivals», repassa.

El Drac petit de Reus ballant a la porta de l'Ajuntament
Els membres del Seguici Festiu petit han acabat assumint que no sortirien per Sant Pere | Laia Solanellas

«A poc a poc s'anaven mentalitzant, i quan el següent que ve és Sant Pere, ja ho veien», exposa. Matisa que «Els sap molt de greu, però han passat tot un procés per mentalitzar-se, no hi ha hagut cap nen que hagi agafat un rebot». De fet, des de les entitats s'ha procurat estar especialment en contacte amb la canalla.

En el seu cas, «vam fer activitats de treballs manuals i balls a casa, els caps de colla han anat passant vídeos perquè ho repassessin i tranquil·litzant-los dient que, si no és per Sant Pere, ja mirarem de sortir per Misericòrdia». Un altre exemple, en una franja d'edat més gran, és el Drac petit.

Francesc Parra, el seu responsable, recorda que els integrants de l'element tenen entre tretze i disset anys. «Les ganes sempre hi són, però ho porten força bé, algun ha participat en els Cóssos; ells s'han seguit veient igual perquè han fet colla», relata. Augura, de fet, que «pot ser que diumenge a la nit, a l'hora de Completes, estiguin més enfadats, però ho porten bé».

Imatge del Lleó petit de Reus ballant a la porta de l'Ajuntament
En alguns casos, les entitats allargaran l'estada de la canalla a l'element petit | Laia Solanellas

Els Elements Festius també es traslladen a Internet

De la mateixa manera que bona part del programa d'aquesta Festa Major de Sant Pere, alguns elements han optat per incrementar la seva activitat a les xarxes socials. El Lleó n'és un exemple, i és que és el canal que s'ha fet servir per buscar el Lleó petit, que s'havia perdut.

Amb l'ajuda de dos detectius s'ha acabat trobant després de veure que s'havia amagat perquè es pensava que s'havien oblidat d'ell. Si al Lleó petit li ha costat entendre la situació, a alguns dels seus portadors també. Josep Lluís Rius explica que «ens vam posar en contacte per WhatsApp amb els pares i els nens per dir-los que no hi hauria la Festa Major habitual, i aquella videotrucada va ser dura, recordar els plors encara t'esborrona».

«Els nens més grans de la colla ho van entendre perfectament, i en algunes franges d'edat ha costat una mica d'explicar, però ho han entès», explica. «En algun cas, que per Misericòrdia no havien pogut sortir, la seva màxima era sortir per Sant Pere; hi ha tres nens que, aquest any, era la seva última franja, perquè a més s'han fet molt alts», apunta.

En aquest cas, i veient l'excepcionalitat del moment, «els hem dit que si aquest any hi ha Misericòrdia, faran els balls d'honor, i si es fa la Solemnitat també, i si no, l'any que ve tornaran a portar el Lleó encara que siguin massa alts». Afegeix, això sí, que no són optimistes de cara a les Festes de Misericòrdia. «No ho creiem que puguem sortir i ja els ho hem dit, perquè si ara els diem que sí i després és que no, el pal és doble; és millor mentalitzar-los que no i que, si després resulta que sí, que tinguin la bona notícia».

Imatge d'un grup de canalla dels Xiquets de Reus
La canalla dels Xiquets de Reus difícilment ocuparà la mateixa posició que quan es van aturar els assajos | Laia Solanellas

L'aturada dels assajos afecta els Xiquets de Reus

Els Xiquets de Reus, a més de la seva participació en les festes de la ciutat, també treballen per calibrar l'impacte de la situació actual en la planificació de la temporada. Aina Martín, una de les caps de canalla, explica que «no ha sigut només ara per Festa Major, ja fa uns mesos, i des del primer dia hem anat tenint contacte amb ells, amb les famílies i amb la resta de la colla».

En el cas de la colla castellera, la notícia no va arribar de sobte; «era d'esperar, que no podríem compartir Sant Pere, igual que no hem compartit aquests últims mesos». Tot i això, afegeix, «pels missatges que hem anat tenint aquests dies sembla que en tenien més ganes que cap altre any fins i tot, i això que és difícil perquè sempre tenim moltes ganes de Festa Major».

La dinàmica interna de la canalla de la colla, com en qualsevol altra colla castellera, és cíclica. «A mesura que avança l'any les coses van canviant i algú que comença fent d'acotxador acaba fent d'enxaneta», detalla Martín. «Aquest any, l'aturada que fem normalment ens està durant moltíssim, vam tornar a arrencar però només vam fer un mes d'assajos, i els nens segueixen creixent». Tot i això, no ho veuen com un problema insalvable; «quan tornem farem com cada any, veurem qui tenim».