Imatge del Parc de l'1 d'Octubre de Reus

Set escoles de Reus han sol·licitat fer servir nou espais públics en horari lectiu

Les sol·licituds es podran fer efectives quan es resolgui un últim entrebanc burocràtic relacionat amb l'assegurança

Set escoles de Reus han sol·licitat ocupar algun parc, equipament o espai de la via pública durant l'horari lectiu. Es tracta de la posada en marxa del programa Una escola, un parcque l'Ajuntament de Reus va anunciar ara fa una setmana. L'objectiu és que els col·legispuguin fer ús de la via pública per reduir tant com sigui possible el volum d'alumnes que són simultàniament a l'espai físic del centre.

Les sol·licituds s'han rebut per part de la regidoria d'Educació, que juntament amb la Guàrdia Urbana ja les ha estudiat. Queda ara una qüestió burocràtica per poder-les fer efectives. Tal com explica el regidor de l'àmbit, Daniel Recasens, ara mateix es desconeix quan es podrà posar en marxa el programa.

Set escoles de Reus demanen fer servir nou espais públics

Corresponen a l'escola General Prim, que ha demanat fer servir l'espai i el parc que hi ha al voltant de les piscines municipals, tot just travessar l'avinguda dels Països Catalans, a la mateixa altura que el centre. El Joan Rebull ha sol·licitat ocupar la plaça de l'1 d'Octubre, a tocar del centre i sense haver de travessar cap carrer.

L'escola Misericòrdia farà servir el parc de la plaça d'Antoni Correig, a només tres minuts de distància del centre educatiu. La Montsant ocuparà el carrer de Vinebre, que compta tant amb un passeig central com amb poca circulació de vehicles. En el cas de l'escola Teresa Miquel i Pàmies, l'espai demandat és el parc de Claudi Tricaz, entre la plaça de l'Antic Velòdrom i la de Gandhi, a quatre minuts de distància.

La Vitxeta ha sol·licitat fer ús del parc de la Urbanització Sant Joan, la zona residencial que hi ha al costat. Per últim, l'escola Doctor Alberich i Casas ha omplert la sol·licitud amb tres espais: Mas Anglès, la plaça de Celdoni Vila i el Parc del Ferrocarril. En el cas del Mas Anglès i la plaça on s'ubica, queda a tres minuts de l'escola; el Parc del Ferrocarril encara queda més a prop.

La tramitació de l'assegurança, únic obstacle per superar

Recasens admet que «és difícil donar una data i no depèn només de nosaltres; hi ha un entrebanc en termes d'assegurança i és el que estem treballant per veure quin és el document que ens pugui acreditar de manera més fàcil i més àgil». Mentrestant, el consistori treballa la resta de qüestions de la sol·licitud, com la quantitat d'alumnes i el recorregut que seguiran per traslladar-se des de l'escola.

El regidor aclareix que «el que hem fet, entre altres coses, ha estat demanar al departament si podia tenir un criteri que homogeneïtzés totes les escoles; si nosaltres tenim aquest document, ja es dona per fer i avançaríem no només amb les que tenim ara sinó amb les que puguin venir».

És l'únic que falta perquè el programa pugui fer-se efectiu; «nosaltres tenim l'assegurança de l'Ajuntament, la pròpia de l'espai, i evidentment cada centre té la seva, i no ens volem trobar amb criteris diferents», detalla. «Estem mirant d'homogeneïtzar-ho i que això estalviï haver-ho d'aportar cada vegada i poder-ho solucionar amb una sola vegada per totes les escoles».

Les escoles el veuen un programa amb futur

Tot i que la majoria han sol·licitat fer servir un espai pròxim a l'escola, l'Alberich i Casas n'ha demanat tres. El director del centre, Francesc Xavier Torrell, explica que «la nostra idea és que a les hores del pati hi hagi menys densitat d'alumnes i es puguin respectar els grups de convivència».

Fins ara han hagut de solucionar-ho amb l'espai físic de l'escola, però és limitat. «Ho escalonem en dos moments, però per exemple al pati de primària, tenim quatre espais; si ho escalonem en dos són vuit, però encara ens queden quatre grups dels dotze que tenim que no poden sortir al pati», exposa.

La iniciativa, de fet, consideren que és positiva també de cara al futur; «ara que la començarem a fer servir i que la tenim present, pensem que pot ser una cosa que s'estengui; hi ha molta potencialitat en sortir al voltant». Confien, per tant, que això pugui perdurar més enllà de l'incert horitzó de la pandèmia. Sobretot tenint en compte que és un programa en el qual «estem tots en sintonia, Ajuntament, departament d'Educació i escoles».