Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana principal del Centre Social El Roser, on es veuen els dos edificis diferenciats i els pòrtics metàl·lics

Surten a concurs els principals serveis del Centre Social El Roser de Reus

Comptarà amb serveis de menjador i rebost social, allotjament d'urgència i cafeteria oberta a la ciutadania

El servei de menjador i rebost del Centre Social El Roser de Reus ha sortit a licitació. L'Ajuntament de Reus ha publicat el plec de condicions perquè una empresa d'inserció s'encarregui de dues de les potes de l'equipament. El menjador el gestiona, ara mateix, Càritas, que ja va fer pública la seva voluntat de presentar-se a l'oferta.

El contracte és per a un any amb un pressupost de 420.778,05 euros —la meitat del pressupost total previst anualment per al centre— i es pot prorrogar fins als quatre anys. Les empreses interessades tenen fins al 24 de setembre per presentar les seves ofertes. Després dels tràmits administratius per crear els nous serveis, la previsió del govern és que tot plegat es posi en marxa, finalment, a principis de l'any vinent.

Un dels condicionants del contracte públic és que només s'hi poden presentar empreses d'inserció laboral i social. El servei tal com està concebut ara no existia, sinó que funcionava des de punts diferents. El menjador social és al carrer de Francesc Bartrina, mentre que la funció de rebost social es fa, per part de Càritas, des de les parròquies de la ciutat.

Tot i que aquest darrer servei es mantindrà, el menjador es traslladarà al Roser, sigui Càritas qui el gestioni o no. Al mateix lloc, a més, s'oferirà el servei de rebost, és a dir, de cistelles de menjar per a les famílies que ho necessiten. Pel que fa al menjador, el contracte estableix que s'han de poder elaborar fins a 240 àpats diaris.

Liciten el menjador i el rebost socials del Centre Social el Roser

Es tracta, per una banda, dels dinars que s'oferiran al Roser mateix. A més, com fins ara, també s'hi inclouen els àpats calents que les persones usuàries poden prendre cap a casa. Pel que fa al rebost social, serveix per lliurar aliments secs, frescos, cuinats i congelats a 400 famílies cada setmana.

El plec de clàusules del contracte també estableix tres modalitats del servei d'aliments. Per una banda la presencial, a la sala del menjador entre la una i dos quarts de tres del migdia. La sala compta amb una capacitat de 60 persones. 

La segona opció és la de lliurar àpats per emportar-se amb una carmanyola cada dia entre les dotze i la una del migdia. La darrera és la del servei a domicili, prevista tres dies a la setmana entre les nou del matí i la una del migdia. Es tracta d'una metodologia que ja es fa anar ara en els casos en els quals les persones no poden desplaçar-se o hi tenen moltes dificultats.

En el cas del rebost social, la previsió és que funcioni de dilluns a divendres amb dues franges horàries. De dilluns a dijous de tarda, entre les quatre i les sis; de dimarts a divendres, també de matí, entre dos quarts de deu i dos quarts de dotze. Els seus usuaris recullen una cistella d'aliments a la setmana, cada quinze dies o una vegada al mes segons les seves característiques.

La cuina del Centre Social El Roser durant les obres, amb alguns fogons instal·lats i operaris treballant-hi
Les noves instal·lacions ampliaran la capacitat de servei del menjador social actual | Àngel Ullate

Menjador i rebost social poden implicar setze llocs de feina

Aquests nous serveis poden suposar la creació de setze llocs de feina. Al plec de condicions hi ha dues propostes d'organització laboral, una per al menjador i una per al rebost. Amb contractes de 40 hores setmanals s'hi planteja un cap de cuina, un cap de sala, un ajudant de cuina i un ajudant en tasques de recollida de donacions i entregues a domicili.

També contempla, amb contractes de 20 hores setmanals, dos ajudants de cuina i tres ajudants de sala. Per al rebost social la proposta és la de tenir quatre persones durant 25 hores setmanals cadascuna. L'objectiu és que s'encarreguin de rebre, organitzar i distribuir els productes i les cistelles d'aliments.

A més també es proposa la incorporació d'una persona encarregada de la coordinació dels serveis amb un contracte de 25 hores setmanals. En la mateixa línia hi figura un lloc de gestió administrativa amb 15 hores setmanals i un de neteja amb 30 hores setmanals. Del total de setze llocs de feina previstos, deu es reserven per a persones amb dificultats d'inserció laboral.

El Centre Social el Roser comptarà amb un servei de cafeteria obert a la ciutadania. Es tracta d'una part del contracte reservada per a l'empresa que s'endugui la gestió del menjador i el rebost socials. Segons el plec de condicions, l'autorització de les instal·lacions de cafeteria suposa el pagament anual de 1.500 euros en forma de cànon d'explotació.

Una possibilitat que es considera una «obligació essencial del contracte». A més del cànon s'estableix que cal que la cafeteria estigui oberta els dies laborables entre tres quarts de vuit i tres quarts de dotze del matí.