La Fira del Circ de Catalunya, el Festival Trapezi, es troba a la corda fluixa. L'Ajuntament de Reus ja té en marxa una comissió de crisi que, segons ha explicat el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ben aviat exposarà les seves conclusions. El cas és que, previst per al 14 de maig, el festival podria veure's notablement afectat per les mesures decretades arran de l'estat d'alarma.
Una situació similar viu la festivitat de Sant Pere, tot i que situant-se a finals de juny, Recasens manté que «d'alguna manera o d'una altra, estic segur que gaudirem de Sant Pere». Queda més descartat, a hores d'ara, que hi hagi cap mena de normalitat pel que fa a Sant Jordi, una festivitat que, sent d'àmbit general, no dependrà només de Reus de quina manera s'adapta.
Sant Jordi, Trapezi i Sant Pere, a l'expectativa
En el cas del dia dels enamorats, del llibre i de la rosa, el regidor reusenc considera que «sembla evident que no hi haurà un Sant Jordi al carrer com l'hem viscut fins ara». De fet, per referir-se a totes tres programacions, apunta que «la incertesa és la més absoluta de les situacions, no hi ha ningú que ens pugui dir quan s'acabarà» la situació actual.
Trapezis'havia de celebrar del 14 al 17 de maig d'aquest 2020, d'aquí a un mes i mig. Amb un estat d'alarma prorrogat quinze dies més, i sense saber si serà realment la data final per al confinament, no és segur que es puguin mantenir les dates. La comissió de crisi municipal, doncs, està estudiant la situació i els possibles escenaris de futur.
En el cas de Sant Pere, encara queden gairebé tres mesos per la primera tronada, un lapse de temps en el qual es confia que hagi millorat la situació. Tot i això, i tenint en compte com evolucionen els esdeveniments, tampoc es pot preveure quina serà la situació de l'epidèmia o quines mesures quedaran actives si és que en queda alguna.
Programació municipal a distància
Aquesta situació d'incertesa és la que ha exposat Daniel Recasens, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, durant una compareixença de premsa telemàtica. S'ha presentat la programació municipal'Reus@casa', que abraça tots els àmbits, cultural, cívic, turístic, de salut i, fins i tot, esportiu.
Tot plegat previst, mentre s'allargui la situació actual, a través d'Internet. Segons Recasens la iniciativa compta amb una inversió prevista que no ha desvelat, però que ha insistit que el govern entén precisament com una inversió i no com una despesa.
El programa compta amb un centenar d'activitats que s'han treballat de manera transversal, segons ha explicat Recasens. El govern local ha treballat, per una banda, en clau de recuperació econòmica; per l'altra, s'ha volgut garantir que, amb les modificacions que calgui, però se segueixen prestant els serveis públics.
Un centenar d'activitats per a tots els gustos
«Hem preparat una programació perquè es pugui continuar gaudint de cultura, d'esports, d'activitats per a joves, de salut...». Durant la presentació, de fet, s'ha fet incís en la tasca coral que hi ha al darrere d'aquesta programació; «ens agradaria que hi fóssim tots els regidors implicats», ha lamentat Recasens, que ha anunciat el programa acompanyat de la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles.
Aquesta programació mantindrà certa estructura setmanal, començant el dilluns «centrats a l'àmbit literari». Comptarà també amb espais audiovisuals sobre fotògrafs locals, espais dedicats a la lectura juvenil, a «obres teatrals i altres disciplines com la dansa que ara podem tornar a gaudir» o, fins i tot, a lligar les tradicions locals amb la gastronomia a través dels professionals dels fogons.
Per cohesionar les diferents iniciatives que ja han sorgit de manera espontània, s'ha plantejat fixar un dia i hora i una cançó concreta perquè els músics de la ciutat surtin al balcó a interpretar-la. La programació també comptarà amb un Nostradamus Reus perquè la ciutadania pugui imaginar-se com serà o com podria ser la Festa Major de Sant Pere d'enguany.
Formació, esport i turisme
Segons ha detallat Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, els canals de difusió a Internet de Reus Promoció intensificaran la seva activitat per «seguir treballant el posicionament de la nostra ciutat». Una de les iniciatives que nodriran aquesta activitat serà 'Una finestra oberta a Reus'.
«Aproparà els elements de patrimoni històric més destacats de la nostra ciutat», ha aclarit. 'Entra al Gaudí Centre des de casa' permetrà el mateix, compartir de manera oberta continguts de l'espai museístic de la plaça del Mercadal. El turisme, però, no serà l'únic àmbit amb iniciatives previstes, sinó que també s'han programat des de la regidoria d'Esports.
La primera arriba aquest mateix diumenge, amb el Jo camino a casa. S'hi pot inscriure qui vulgui, i l'objectiu és acabar calculant el nombre de passes que hagin fet tots els participants, cadascú des de casa seva. És una activitat íntimament relacionada amb l'àmbit de la salut, que a través d'aquest programa també es vol intensificar.
L'àmbit de la formació tampoc quedarà fora d'aquesta programació extraordinària prevista per l'Ajuntament de Reus. A través de Mas Carandell s'ofereix un bon ventall de cursos de formació en línia.