Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Seguici Festiu de Reus a les portes de la Prioral el dia de Completes

La Prioral pren tot el protagonisme a la recta final de Sant Pere

L'ofici de Completes d'avui i la Processó de demà se celebraran, íntegrament, a l'interior del temple

Imatge del Seguici Festiu de Reus a les portes de la Prioral el dia de Completes
Imatge d'arxiu de l'arribada de la comitiva municipal a la Prioral per Completes | Laia Solanellas

La Prioral de Sant Pere de Reus pren, aquesta Festa Major, un protagonisme encara més accentuat que la resta d'anys. La majoria dels actes tradicionals que s'han mantingut se celebren en aquest espai, que precisament per això s'ha autoimposat més exigència a l'hora de preparar-se per acollir-los.

El prior, mossèn Joan Anton Cedó, assegura que «no ens ha suposat cap enrenou; sí un canvi, perquè hem hagut de tenir més cura de cuidar la interiorització de l'acte i els gestos». El primer canvi significatiu ja es va veure per Corpus, i el segon es viurà avui al vespre.

L'ofici de Completes se celebrarà com és habitual, però l'acompanyament que el Seguici Festiu fa a les autoritats municipals des de la plaça del Mercadal no hi serà. Per mantenir la tradició, i perquè les circumstàncies sí que ho permeten, se celebrarà l'acte de les Tres Claus a través del qual la imatge de Sant Pere quedarà exposada al públic per ser venerada.

La Prioral es prepara a consciència per ser escenari gairebé únic de la Festa Major

«És el que recomanava la Coia Ballesté al pregó; ens recomanava que la simbologia i la interiorització d'alguna manera es cuidés més a fons», reflexiona el prior de Reus. Demà, dia de Sant Pere, la Processó tampoc se celebrarà de manera habitual, i es traslladarà dins del temple.

No hi haurà el Seguici Festiu, sinó que es repetirà el model de Corpus, amb una presència mínima de persones ajustada a la situació actual. Mossèn Joan Anton Cedó explica que «a la Processó de dilluns, quan surti la imatge de Sant Pere que es venera, quan arribi a la porta s'hi farà una pregària que és com recollir el sentiment de tota la ciutat i fer-ne pregària».

«Quan arribem a la porta de la Prioral, el senyor arquebisbe llegirà una pregària que és com recollir el sentiment més profund i religiós del que hauria estat la Processó si la imatge hagués anat pels carrers», detalla. Afegeix que «es tracta de cuidar aquests gestos i aquests detalls potser una mica més» del que seria habitual.

La festa, però, confia que sigui igual de sentida. «A Reus hi ha una mena de simbiosi de ciutat; entitats culturals, fins i tot el treball de conjunt a la mateixa parròquia i entre les parròquies i les comunitats religioses. Entorn de la festa de Sant Pere, d'alguna manera surt una mena d'empatia i comunió que dóna gust, no suposa un esforç, suposa només anar-ho conduït i prou».

El que sí que admet el prior és que la d'enguany és una festa excepcional, i no només pels canvis que s'hi hauran aplicat. «L'excepcionalitat és el dol i el sofriment de molta gent, és que hi ha molta gent que aquesta pandèmia els abocarà a una situació econòmicament difícil, l'excepcionalitat és aquesta, i en tot cas, aquesta excepcionalitat, que no és externa, perquè quan et passa amb persones que t'estimes et toca el cor, demana cuidar l'interior i els gestos més simbòlics, i ho hem fet, però amb molt de gust».

La Tronada de Res escaltant a la plaça del Mercadal
Imatge d'arxiu d'una Tronada de Festa Major esclatant l'any 2018 | Laia Solanellas

Els Guardadors de la Tronada, esperant que se'n pugui encendre una

Un altre dels gests simbòlics que s'havia proposat era una Tronada excepcional. Els Guardadors de la Tronada són una entitat que vetlla perquè es mantingui aquesta tradició. El sentit de l'entitat és el de garantir que, almenys una de les quatre tronades que s'encenen cada any, peti; si convé assumint-la de la seva butxaca.

Enguany s'han trobat en una situació complicada, motiu pel qual es van posar en contacte tant amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, com amb la regidoria de Cultura. Francesc Olesti, membre del col·lectiu, remarca que «les nostres ordenances diuen que hem de mantenir sempre vivia la tradició reusenca de la Tronada».

Explica que «quan encara estàvem a la fase 1 vam fer una carta dirigida a l'alcalde de Reus i una altra dirigida a la regidoria de Cultura dient-los que nosaltres, com a Guardadors de la Tronada, seguint la fidelitat que es mantingués la Tronada com cada any, proposàvem fer-ne una a porta tancada que pogués ser retransmesa per Canal Reus i la gent la pogués veure des de casa».

Olesti posa l'accent en el sentit que volien donar-li; «que fos una Tronada no festiva sinó commemorativa, en honor i memòria de les persones que ens han deixat a causa de la Covid-19 i dedicada a tot el personal sanitari i a totes les persones que han lluitat contra aquesta pandèmia».

Tal com ja va explicar el govern local quan va presentar la Festa Major de Sant Pere, es va declinar la proposta. «Ens van dir que no hi havia cap acte del Seguici Festiu i que tampoc hi hauria Tronada», relata Francesc Olesti. «Consideraven que era perillós perquè la gent hi voldria anar igual i s'havien de tallar uns carrers, hi ha d'haver Bombers, ambulàncies i policies, i que no podria ser», afegeix.

Per tal de complir l'objectiu de l'entitat, que és garantir el futur de la Tronada, «a causa d'aquesta situació econòmica i social que estem passant, ens disposàvem a pagar tot el cost que suposés, però ens van dir que no era possible fer-la». La seva proposta es concretava en encendre la Tronada de Completes, avui al vespre.

Ara els queda l'esperança de reprendre la proposta de cara a les Festes de Misericòrdia. Pel que fa al futur, no els fa patir la pervivència de la tradició. «Tothom és Guardador de la Tronada, tothom se l'estima i això no defallirà, si no és ara, ja es farà més endavant», assumeix Olesti.