Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Margallo a Reus: «No és possible una solució unilateral»

L'independentisme ha rebut amb crits de «llibertat» l'exministre | Ha pronunciat una xerrada a El Círcol

José Manuel García-Margallo ha pronunciat una xerrada a El Círcol
José Manuel García-Margallo ha pronunciat una xerrada a El Círcol | Jordi Olària

 

«Les separacions són molt més fàcils de proclamar des d'un balcó que de dur a la pràctica». És una de les frases amb què José Manuel García-Margallo ha reflexionat al voltant de la situació de Catalunya, d'Espanya i d'Europa aquest dilluns al vespre a El Círcol de Reus. L'entitat l'ha convidat a pronunciar una xerrada que ha registrat moments de tensió a la plaça del Prim i crits a la sala dels miralls de l'entitat reusenca.

L'Esquerra Independentista, a les portes d'El Círcol de Reus
L'Esquerra Independentista, a les portes d'El Círcol de Reus | TarragonaDigital.com

 

Tensió i crits en la rebuda de García-Margallo

A l'entrada d'El Círcol s'hi ha concentrat un nombrós grup d'independentistes convocats, principalment, per l'Esquerra Independentista. Al carrer, la tensió entre ells i un reduït grup d'espanyolistes ha registrat crits de tota mena i una agressió, de la part espanyolista, a un dels periodistes que cobrien les concentracions al crit de «a mi no em gravis».

Dins d'El Círcol les posicions enfrontades s'han fet sentir una vegada més quan, en entrar l'exministre espanyol d'Afers Exteriors, un grup de persones s'ha aixecat amb cartells a favor de la llibertat dels presos polítics cridant-ne també consignes en la mateixa línia. Han respost algunes de les persones que també s'havien concentrat al carrer amb banderes espanyoles.

Després d'aquest primer moment, García-Margallo ha pronunciat una xerrada —segons l'ha definit ell mateix— sobre la història política i econòmica europea i mundial del darrer segle per acabar exposant la seva perspectiva de la situació actual. La qüestió catalana  s'ha posat més sobre la taula abans d'arrencar la seva exposició que durant el seu discurs; i tot i que alguna de les preguntes del públic posteriors hi ha fet referència, l'exministre l'ha abordat més durant les preguntes de la premsa prèvies a la conferència que a la sala principal d'El Círcol.

Membres del PP de Reus han seguit la xerrada de García-Margallo
Membres del PP de Reus han seguit la xerrada de García-Margallo | Jordi Olària

 

La situació catalana, espanyola i europea segons García-Margallo

Margallo aposta per convertir la Unió Europea en els Estats Units d'Europa a través d'enfortir l'aliança i unitat polítiques. Es considera preocupat per l'auge dels nacionalismes i els populismes que, ha explicat, van ser responsables de la segona Guerra Mundial. Després de la revolució russa, manté, l'arribada al poder de Primo de Rivera, Mussolini o Hitler entre altres va acabar desembocant en aquella guerra i considera que, ara, hi ha dinàmiques similars.

El mateix paral·lelisme ha establert amb la situació catalana, i ha recordat la situació viscuda al segle XVII, «quan Catalunya va estar onze anys sota sobirania francesa». A parer seu, «la secessió unilateral no és possible; la meva tesi és que s'hauria de reformar la constitució per a preservar aquells preceptes que defineixen la identitat constitucional».

El Círcol ha acollit la conferència de García-Margallo
El Círcol ha acollit la conferència de García-Margallo | Jordi Olària

 

Una reforma constitucional, solució a la situació actual

Pel que fa a la reforma constitucional que proposa Margallo, apunta que cal «actualitzar el catàleg de drets i llibertats, hi ha drets polítics nous, com la governança o la transparència», així com convertir el Senat en un òrgan federal i dotar les autonomies d'una «cistella d'impostos dels quals puguin disposar amb total llibertat per finançar els serveis que no siguin essencials o superar-los».

«En relació amb Catalunya, la solució que vaig proposar i que, per desgràcia, no va ser compartida pel govern del qual formava part era, a més d'aquesta reforma de la constitució, una reforma de les administracions, que avui són lentes i molt poc competitives», ha afegit. «Sóc partidari de desenvolupar la disposició addicional tercera de l'Estatut, aquella que diu que durant set anys les inversions en infraestructures han de ser, a Catalunya, proporcionals al pes que el PIB català representa respecte al PIB espanyol».

La sala dels miralls d'El Círcol, plena durant la conferència de García-Margallo
La sala dels miralls d'El Círcol, plena durant la conferència de García-Margallo | Jordi Olària

 

«El procés no té més recorregut»

«Hi ha una consciència generalitzada, amb l'excepció de l'expresident Puigdemont i Torra, que el procés no té més recorregut, no és possible una solució unilateral», ha sentenciat. García-Margallo manté que calen dues condicions perquè una independència unilateral tingui èxit i, a Catalunya, no se n'ha produït cap de les dues.

Per una banda, afirma, caldria «que el govern que surti d'una declaració d'independència unilateral controli fronteres, població i territori; i en segon lloc que es produeixi un reconeixement internacional, un no és estat perquè digui que és estat, sinó perquè la resta el reconeixen com a estat».

José Manuel García-Margallo a El Círcol de Reus
José Manuel García-Margallo a El Círcol de Reus | Jordi Olària

 

El futur del procés català segons García-Margallo

«Estic convençut que ERC voldria aparcar el tema de la secessió unilateral i formar un govern després de les pròximes eleccions, que probablement tindran lloc en el moment més àlgid judicial del procés, amb Comuns i PSC, suport també als Ajuntaments, i probablement una coalició d'àmbit nacional amb el Sanchisme i Podemos», ha augurat l'exministre d'Afers Exteriors.

«El problema», ha afegit, «és qui fa el pas, qui decideix que s'han de fer altres coses, i aquí la dificultat està en els que segueixen aferrats a l'unilateralisme; la meva opinió, però, no és compartida ni per la majoria del PDECat ni per ERC», ha conclòs.

El públic ha seguit, atent, les explicacions de García-Margallo
El públic ha seguit, atent, les explicacions de García-Margallo | Jordi Olària

 

Polítics, empresaris i advocats a la conferència de García-Margallo

Una vegada els manifestants han abandonat El Círcol, la xerrada l'han seguit, atents, membres de la classe política, el sector empresarial i l'advocacia reusenca. En el primer capítol s'hi han pogut veure membres del PP de Reus, com els regidors Sebastià Domènech i Dolors Compte, així com l'exregidora Tona Duch, a més de la regidora del PDECat al càrrec d'Ensenyament, Dolors Sardà.

Hi ha assistit, també, el candidat a la presidència de la Cambra de Comerç, Jordi Just, que ha reivindicat a Margallo la necessitat que des de Madrid es contempli l'estació intermodal; així com l'expresident del Col·legi d'Advocats de Reus, Pere Lluís Huguet i algun membre del col·lectiu d'Advocats Voluntaris de l'1-O.