Imatge d'arxiu d'un accident de trànsit

Menys morts a les carreteres de Tarragona aquest 2021, però amb un maig mortífer

La xarxa viària tarragonina ha viscut un maig negre amb 7 víctimes | Enguany s'han registrat 2 morts menys que en el mateix període de 2020

La fi de l'estat d'alarma i la recuperació de la mobilitat durant aquest de maig ha fet tornar la mortalitat en els sinistres a les carreteres catalanes a valors similars de prepandèmia. L'últim mes ha estat el més mortífer de l'any amb 17 morts, un 38,6% de les víctimes mortals d'aquest 2021. Aquesta dada és molt més greu en el cas de Tarragona, on aquest darrer mes s'han registrat 7 dels 17 que s'han comptat.

Fins al 31 de maig, el Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest 2021 han mort 44 persones en 42 accidents de trànsit a les carreteres catalanes. En el mateix període de l'any passat, van perdre la vida 45 persones en zona interurbana. Tot i això, pel que fa als sinistres mortals, se n'han registrat quatre més que el 2020, quan va haver-hi 38 accidents.

Més de la meitat de morts a Tarragona durant el maig

La mortalitat a la xarxa viària tarragonina s'ha vist accentuada durant el mes de maig. En una setmana tràgica, es van registrar tres morts a les carreteres del territori, però en conjunt s'han sumat 7 sinistres que han comportat una persona morta en l'accident. Una dada que és molt més rellevant si mirem enrere i veiem que, entre el gener i l'abril, s'han sumat 4 morts a les carreteres tarragonines en accidents de trànsit. Menys de la meitat del total. 

Tot i registrar 11 víctimes en sinistres durant els cinc primers mesos de 2021, en són 2 menys que en el mateix període del 2020, quan se'n van sumar 13. Un dels més perjudicats són els col·lectius vulnerables, que representen la meitat dels morts a Tarragona. 

Mortalitat a les carreteres cada mes

Des del començament de 2021 la xifra de morts a les carreteres catalanes ha anat en augment mes a mes. L'any es va iniciar amb 4 víctimes al gener; al febrer van ser 6; al març 8 i a l'abril 9, fins a arribar a les 17 persones que van perdre la vida a les carreteres catalanes durant el maig. 

De les 44 víctimes mortals registrades en els primers mesos de l'any, la meitat, 22, pertanyen a col·lectius vulnerables: 15 motoristes, 5 vianants i 2 ciclistes. Cal destacar especialment les motocicletes, atès que en comparativa amb l’any passat s’han duplicat les víctimes mortals en aquests vehicles de dues rodes. 

Més vehicles implicats i més col·lisions frontals

En els primers cinc mesos de l'any, els accidents mortals amb més d'un vehicle  implicat és una tendència a l'alça, ja que ha estat així en 34 dels 42 sinistres. Els accidents mortals en solitari, enguany només suposen un 19%. Dins de la categoria d’accidents amb més d’un vehicle implicat, cal destacar també l’increment de les col·lisions frontals, que han passat de 5 el 2020 a 12 aquest 2021.

La meitat de les víctimes mortals es registren en dies feiners (22) i l'altra meitat en cap de setmana —des de divendres a les 15 hores— o festiu  (22). 

Per franja d’edat, el tram de 35 a 44 anys és el que acumula més víctimes mortals (13) i gairebé els ha duplicat respecte del mateix període de l’any passat (7). En canvi, la franja de 45 a 54 anys és la que presenta major reducció respecte a l’any passat, ja que s’ha passat de 15 morts a 6.