Imatge de les plaques d'uralita trobades per la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil descobreix un abocador d'uralita que contenia amiant a Tortosa

El material no comptava amb cap mesura de protecció | El SEPRONA denuncia al propietari de la finca | L'amiant és un producte altament perillós per a la salut

La Guàrdia Civil  localitza a Tortosa  un dipòsit d'uralita  que contenia amiant i que es trobava exposat al medi natural, sense controlar. La troballa s'ha produït a  Argelers, al terme municipal de  Camp-Redó de Tortosa, i els agents del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) han procedit a denunciar al propietari.

Els fets es remunten al passat diumenge,  3 de gener del 2021, quan una patrulla del SEPRONA patrullava, dins unes operacions relacionades amb la protecció del medi ambient, en una zona forestal de la comarca del Baix Ebre.

En un racó del bosc, es va trobar  una gran quantitat de  plaques d'uralita i diversos  sacs amb restes d'aquestes plaques, així com canonades també fabricades amb uralita  i amiant. Tot el material es trobava en estat d'abandonament al bosc.

Prohibit a Espanya des de fa 19 anys

Després de realitzar diverses comprovacions, el cos de la Guàrdia Civil  va certificar que el material trobat estava fabricat amb amiant, un material que és cancerigen i que està  prohibit  a Espanya des de l'any  2002.

Segons detalla el SEPRONA, l'amiant  es trobava abandonat  enmig d'una finca, a la intempèrie i sense cap mena de tancat ni mesures de seguretat que poguessin impedir que algú accedís a aquest tipus de material, considerat perillós i d'alt risc  per la salut.

Per aquest motiu, els agents han denunciat al  propietari  del terreny per emmagatzemar residus perillosos en condicions inadequades. Així mateix, la  Guàrdia Civil ha informat de l'actuació a l'Agència Catalana de Residus  perquè facin una valoració de l'afectació real que hagin pogut tenir els fets en el medi ambient.

Un material cancerigen i que l'ha de retirar una empresa especialitzada

La Uralita  és un material per a la construcció, constituït a base de ciment i unes fibres, generalment d'asbest o també denominat amiant, que es fa servir generalment per a la construcció de teulades i coberts. La Guàrdia Civil recorda que l'amiant és altament perillós per a la salut, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres complicacions a l'aparell respiratori.

Relata el cos policial, que el risc es produeix quan es pretén desmuntar  una construcció i es manipula la fibra. Si aquesta es  talla, es trosseja o directament es trenca, les fibres es desprenen i si s'inhalen, poden provocar malalties.

La  correcta retirada d'aquest material s'ha de fer mitjançant una empresa que estigui inscrita al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), que coneix els procediments i protocols per retirar aquest producte correctament i sense córrer riscos.