ACTUALITZACIÓ 10:00 H | A les nou del matí, mentre el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el sub-director operatiu dels Bombers, David Borrell, informaven la premsa de les últimes actualitzacions, ha començat a ploure al punt de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. Bones notícies que venen acompanyades de previsions de vent que poden ajudar els equips d'extinció.
El foc, que no està controlat pel cap, on cremen dues zones, ha afectat una superfície de 1.657 hectàrees, segons les dades administrades pels Bombers de la Generalitat. Arribat el matí d'aquest dilluns, després que durant la nit hagin treballat sobre el terreny un centenar de dotacions terrestres, s'ha pogut perimetrar i estabilitzar el 90% de l'incendi.
Els equips organitzats sobre el terreny afronten amb més optimisme i una meteorologia més favorable la tercera jornada treball per frenar l'incendi. Durant la nit, a partir de les nou del vespre, retirats els mitjans aeris, les tasques d'extinció s'han basat en el foc tècnic i les eines manuals.
Els treballs s'han centrat al cap de l'incendi, que s'apropa a Santa Maria de Miralles, i a apagar alguns focus secundaris que va encendre un pirocúmul, un núvol de foc. De moment, preocupen els dos punts forts del cap de l'incendi, situats a la dreta i a l'esquerra.
Els Bombers esperen tenir tota la superfície perimetrada aquest dilluns
Les condicions meteorològiques de la nit han ofert unes circumstàncies més favorables per a aconseguir perimetrar el terreny de l'incendi. El vent ha estat gairebé absent, la humitat ha crescut i la temperatura ha disminuït. A les nou del matí, de fet, ha començat la pluja.
Des de les set del matí i amb els relleus d'última hora, els mitjans aeris han tornat a actuar, amb la preocupació per l'entrada amb intensitat del vent de mestral, que podria afectar especialment el flanc dret. Tot i això, els Bombers asseguren que el vent d'aquest dilluns serà més moderat que els dos darrers dies, i esperen tenir avui tota la superfície del foc perimetrada.
Treballen per controlar-los els Bombers de la Generalitat, diverses Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), unitats BRIF, els Agents Rurals i els tres equips desplaçats de la Unitat Militar d'Emergències (UME), a més dels Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la Creu Roja i voluntaris. A més, no cal oblidar la feina incansable dels pagesos locals en la prevenció.
En el dispositiu, treballen 26 mitjans aeris. Hi participen vuit helicòpters bombarders, set avions de vigilància i atac, dos helicòpters de comandament i un helicòpter de rescat amb operatius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) en preventiu. Per part del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, treballen tres hidroavions, dos helicòpters Kamov, dos amb unitats helitransportades de les BRIF i un de la UME.
L'afectació de l'incendi: superfície cremada i carreteres tallades
L'últim còmput d'hectàrees cremades i localitats afectades ha estat facilitat pels Agents Rurals aquest dilluns al matí. Es comptaven 1.372 hectàrees afectades sobre les quals treballaven els Bombers. Bellprat és el municipi més afectat, amb 1069,5 hectàrees cremades. A Les Piles n'hi ha 70 de cremades, i a Santa Coloma de Queralt 48,5.
En aquests municipis conquencs, com a Pontils (2), el foc ja no hi crema. En canvi, el foc sí que ha cremat als municipis de l'Anoia: respecte de l'última actualització, el foc ha cremat seixanta hectàrees més a Santa Maria de Miralles (233) i n'ha calcinat 234 més a Sant Martí de Tous.
El Servei Català de Trànsit ha informat vora les deu del matí que les cinc carreteres que estaven tallades per culpa de l'incendi han estat reobertes. Eren la carretera C-37 de Santa Maria de Miralles a Santa Margarida de Montbui, així com la B-220 a Santa Coloma de Queralt, la B-2201 a Bellprat, la BV-2131 a Santa Maria de Miralles i la TV-2011 a Pontils.
Quinze persones han pernoctat als centres habilitats aquesta nit
Més enllà dels veïns que n'han acollit a casa altres que han hagut de ser desallotjats, quinze persones s'han allotjat aquesta nit als centres que els Ajuntaments i la Creu Roja han obert. Una persona ha pernoctat a Santa Coloma de Queralt, nou a Santa Maria de Miralles i cinc a Sant Martí de Tous.
Es desconfina els dos municipis propers al cap de l'incendi
Per altra banda, no s'ha pogut encara tornar a la urbanització Ca n'Aubereda de Sant Martí de Tous, que va ser evacuada. També continuen evacuades 110 persones que habiten masos de la zona. En canvi, el confinament a Sant Martí de Tous, a Santa Maria de Miralles i a Bellprat ha quedat aixecat. A primera hora del matí els Bombers han informat que no es preveia que s'ampliés a un desallotjament, i les bones condicions ho han evitat.
Un pirocúmul, un núvol de foc, va cremar 200 hectàrees en mitja hora
Si bé aquest dilluns les previsions semblen més positives, aquest diumenge l'incendi ha tingut algunes conseqüències negatives: el desallotjament de les diverses localitats a les vuit del vespre i la baixada des del cel d'un pirocúmul. Aquest és un núvol que es genera quan l'aigua de l'interior dels arbres s'evapora i s'enfila ràpidament per l'alta temperatura i es condensa en assolir altura i contactar amb temperatures més baixes.
El núvol de foc causa turbulències i vents que generen intensitats i velocitats de propagació del foc extremes i imprevisibles. Entre les vuit i dos quarts de nou del vespre d'aquest diumenge, el núvol de foc es va precipitar sobre la superfície de l'incendi, cosa que va obligar a retirar els efectius que hi treballaven.
Un cop superat el perill, els dispositius van tornar al terreny per continuar amb l'extinció i analitzar les conseqüències del pirocúmul sobre l'incendi. Els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) han constatat que durant aquesta mitja hora el foc va recórrer 3,77 quilòmetres i va consumir unes 200 hectàrees.
A més d'aquesta circumstància excepcional, però que forma part de les condicions meteorològiques concretes que es generen dins un incendi, altres factors han dificultat la tasca dels Bombers. Més enllà del vent, el fet que s'hagi de treballar simultàniament en dos tipus de terreny, un d'agrícola i un de forestal, requereix tècnciques, materials i accions diferents. A més, hi ha molta fusta per cremar i zones molt seques.
Un cigar mal apagat o una guspira d'un cotxe, possibles causes del foc
Els Agents Rurals van treballar durant tota la jornada de diumenge inspeccionant l'àrea de l'inici de l'incendi de la Conca i l'Anoia, situat prop de Santa Coloma de Queralt. Els agents especialitzats van recollir informació de testimonis. A més, la unitat canina GEK9 ha estat buscant indicis a la zona, molt propera a la carretera C-241d.
És per això que els Agents Rurals treballen amb dues hipòtesis, però sense proves: el foc podria haver estat originat per una burilla mal apagada o per una guspira del motor d'un vehicle. Si més no, no s'ha trobat cap cigar i no es té constància que cap vehicle hagi tingut problemes a la zona.