Els agents rurals al centre de comandament dels bombers a Santa Coloma de Queralt observant el foc

Les teories dels Agents Rurals: Què ha causat el gran incendi de Santa Coloma i l'Anoia

Els Agents Rurals descarten que sigui fruit d'un fenomen natural

El virulent incendi que crema des de dissabte entre la Conca de Barberà i l'Anoia ja s'ha perimetrat en un 90%. Les flames s'han endut pel davant més de 1.600 hectàrees, però els Bombers de la Generalitat treballen amb una previsió més optimista de cara aquest dilluns. 

Els treballs d'extinció d'aquesta nit han fet un gran avenç, fet que ha permès aixecar el confinament de les poblacions de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Bellprat i el nucli de Sant Gallard.

Tot i les millores en la previsió, hi ha un fet que preocupa i s'està investigant: l'origen de l'incendi que ha arrasat les comarques. Els Agents Rurals han fet diverses tasques d'investigació en aquest aspecte i treballen en diverses hipòtesis per esclarir els fets. 

Les hipòtesis del foc de la Conca de Barberà i l'Anoia

El foc s'ha mostrat imparable des del seu origen a tocar de la carretera C-241d, a Santa Coloma de Queralt. Des de llavors, les flames han arrasat tot el que hi havia per davant, majoritàriament, zona de camps. 

Els Agents Rurals, sobre el terreny, estan esbrinant aquest devastador incendi i com va començar. Aquest diumenge, l'inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha descartat que sigui fruit d'un fenomen natural com un llamp. «Ara mateix no tenim cap indici raonable», declarava, afegint que «totes les hipòtesis estan obertes».

Tot i això, en la zona que s'ha produït el foc, s'encara amb dues possibles causes, però sense cap prova. En produir-se a tocar de la carretera C-241d, es va poder originar per una punta de cigarreta o per una guspira  del motor d'un vehicle. 

La hipòtesi d'una cigarreta encesa, l'apuntava dissabte l'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat. Així mateix, Mur ha indicat que «no hem trobat cap burilla que ens pugui apuntar cap causa». En aquest sentit, ha detallat que la zona on va començar el foc «està molt deteriorada pels mitjans d'extinció, bàsicament per l'aigua a pressió», i això els dificulta la recerca.

Així mateix, de moment, des d'Agents Rurals també descarten que sigui un foc intencionat. Josep Antoni Mur ha explicat que no han trobat cap agent accelerant de la ignició. A més, els gossos especialitzats que han treballat en la zona tampoc n'han detectat cap.