Imatge d'una de les serralades dels Ports cremant durant l'incendi d'Horta de Sant Joan

Arriba la sentència 12 anys després per als causants de l'incendi d'Horta de Sant Joan

La Fiscalia de Tarragona, la Generalitat i els dos acusats han pactat una pena de 4 anys i 9 milions d'euros

L'any 2009 es declarava de l'incendid'Horta de SantJoan on van morir 5 Bombers del Grup d'Actuació Forestal (GRAF) de Lleida i un va patir ferides greus. Aquest dimecres, 21 de juliol, passats 12 anys, els acusats no aniran a judici.

La Fiscalia de Tarragona, la Generalitat com a acusació particular i els acusats de provocar el foc han arribat a un acord. Segons fons del magisteri fiscal, un dels demanats ha acceptat una pena de 4 anys i un dia de presó. L'altre ha acordat una pena de 3 anys, 9 mesos i un dia de presó.

Tot i que la sentència no està, escrita se'ls imputaran els delictes d'homicidis per imprudència, lesions i d'incendi forestal. A més, les indemnitzacions que es reclamaven als piròmans seguiran vigents. Aquestes gairebé arriben als 9 milions d'euros.

Les compensacions que es van escriure al document de conclusions de la Fiscalia es mantindran, segons ha pogut aclarir l'ACN. En total els acusats hauran d'indemnitzar 29 propietaris amb algunes peticions que arriben als 60.000 euros.

També hauran de compensar a la Generalitat i al Ministeri de Medi Ambient. La Generalitat, des de diferents departaments, sol·licita un total de 7,5 milions d'euros. El Ministeri demana 700.000 per les destrosses mediambientals que va suposar l'incendi.

El 2020 el jutge de Gandesa va demanar establir una peça separada del cas que parles sobre la responsabilitat econòmica dels demandats. En total es requereix una fiança de 8.233.168,25 euros.

Els demandats podien demanar una rebaixa de dos graus de la pena

En un principi, el 2016, la Fiscalia demanava 19 anys de presó pels dos piròmans. Malgrat això, la defensa dels acusats podia demanar una rebaixa de la pena de dos graus perquè havien passat molts anys des del tancament de la instrucció.

Els advocats dels demandats ja van avisar que si anaven a judici, ho farien, ja que passaven de ser 19 anys de presó a 10 en una primera rebaixa. Amb la segona es podien arribar als 5 anys. Finalment, les penes pactades dels causants de l'incendi d'Horta ratllen els 4 anys.

L’Audiència de Tarragona va haver de refer el procés i les famílies dels difunts van retirar l’acusació

Després de 2 anys d'investigacions, l'Audiència de Tarragona va acceptar la causa contra Carles Font, conegut com el comandament Delta 0 durant l'extinció de l'incendi i cap dels Bombers de l'època. Tanmateix, es va acordar que es faria amb una vista oral pel procediment sumari ordinari.

Les defenses dels causants de l'incendi van recórrer la decisió. La primera l'Audiència de Tarragona la va rebutjar, però la segona el Tribunal Suprem la va acceptar. Per tant, l'Audiència de Tarragona havia de refer el procés d'instrucció.

Mentre tot això passava, els familiars dels bombers i el que va sobreviure a les ferides de l'incendi van retirar-se com acusació particular. Això va passar perquè es va exculpar a Delta 0. Després de 4 anys, el departament d'Interior va pactar amb Delta 0 una indemnització.

L'any 2018 la causa va tornar al jutge de Gandesa i es resolia un any després. Això no obstant, es va decidir no transcriure 23 declaracions. L'audiència de Tarragona, l'any 2020, va reclamar aquest tràmit per poder fixar data de judici.

Finalment el judici no se celebrarà perquè les dues parts han arribat a un pacte de conformitat.

El delicte d’incendi forestal prescriu als 10 anys

Cal mencionar que el delicte d'incendi forestal prescriu al cap de 10 anys. Tot i que el judici no s'ha celebrat per un pacte, l'any 2020 hauria prescrit. Tot i això, si hi ha una tramitació important pel cas, tal com va passar l'any 2017 amb la resolució del Suprem, la prescripció s'atura.