Imatge d'arxiu d'una copa de vi

Reserva de la Tierra distribuïa fins a 10 milions d'ampolles de vi fraudulent cada any

L'empresa vitivinícola ubicada a les Borges del Camp està sent investigada pels Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra creuen que l'empresa vitivinícola Reserva de la Tierra de les Borges del Camp distribuïa entre 8 i 10 milions d'ampolles de vi fraudulentes. Segons ha explicat la policia catalana, durant l'operatiu que van fer els passats 8 i 11 d'octubre van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les DO Montsant i Terra Alta i de la DOQ Priorat.

La investigació dels Mossos va començar arran d'una denúncia presentada per tres consells reguladors que havien detectat la comercialització fraudulenta de vins. En aquest sentit, tenien la sospita que distribuïen vins sense control i sense complir els requisits establerts, a més de falsejar els distintius de garantia de les Denominacions d'Origen.

Distribuïen els vins sota el nom de diverses marques pròpies

Segons han revelat les perquisicions, comercialitzaven els vins en un circuit legal sota el nom de diverses marques pròpies diferents. En el cas de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, l'empresa adquiria els vins ja embotellats a bodegues d'aquestes DO, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia.

Els Mossos han explicat que «de forma simultània, l’empresa hauria imprès Distintius de Garantia que imitava els originals i amb les mateixes numeracions assignades amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma incontrolada i fraudulenta, grans quantitats de vi».

Així mateix, els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels Distintius de Garantia assignades pels diferents Consells Reguladors es repetien. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 Distintius de Garantia, que tenien la mateixa numeració.

Ordre judicial contra quatre cadenes de supermercats que venien aquests vins

En el marc de la mateixa operació, l'autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats aturar la distribució i venda de vins de les diferents marques afectades pel frau. En aquest sentit, es van immobilitzar diversos palets de vins per investigar els canals de distribució i evitar així el frau als consumidors i els perjudicis a les DO.

Segons les primeres estimacions dels investigadors, des de l'any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d'ampolles d'aquests vins cada any. S'investiga l'empresa i els seus responsables per delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental.

La investigació, segons ha explicat la policia catalana, continua oberta per tal de determinar el grau de participació dels diferents responsables de l'empresa i altres persones relacionades amb els fets.