Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'incendi de la planta d'IQOXE a Tarragona

La Plataforma Cel Net convoca una manifestació per revindicar més control sobre les empreses químiques

L’acte tindrà lloc aquest dimecres 15 de gener a les 19.00 hores de la tarda a la plaça de la Font de Tarragona

Imatge de l'incendi de la planta d'IQOXE a Tarragona
Imatge del moment de l'incendi a la planta d'IQOXE a Tarragona | Cedida

La Plataforma Cel Net fa una crida a la mobilització i ha convocat una manifestació per reivindicar més control sobre les empreses químiques. L'entitat diu que cal «assenyalar a les empreses i la Generalitat de Catalunya, qui té la màxima responsabilitat en protegir la població, però també als governs municipals, que han d’assumir la seva part de responsabilitat i ser agents actius de pressió per resoldre la problemàtica.» L’acte tindrà lloc aquest dimecres 15 de gener a les 19.00 hores de la tarda a la plaça de la Font de Tarragona.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

  

L’entitat denúncia l’explosió com «l’enèsim accident al Camp de Tarragona provocat per l’activitat de les empreses del complex petroquímics» i reivindica «la manca de control i regulació per part del govern de la Generalitat de Catalunya». La plataforma assegura que la indústria química «té un risc i impacte permanent i diari en la salut del territori i la població, provocant morts prematures i malalties de manera continuada» i recorda el seu «impacte constant en forma de sorolls, males olors, contaminació i inseguretat permanent».

A través d’un comunicat de premsa, l’entitat manifesta que «és alarmant que les sirenes del PLASEQTA no s’activessin i que la població hagi viscut de nou situacions angoixants de desprotecció i desinformació». Per aquest motiu, exigeix que s’escoltin les demandes del territori, s’assumeixin responsabilitats públiques i denuncia «la manca de compromís i control per part de la Generalitat de Catalunya».

Per tot plegat, la Plataforma Cel Net demana tres coses: una nova legislació que controli, reguli i redueix-hi l’impacte de la «indústria contaminant»,  activar mecanismes de comunicació clars i efectius i un estudi exhaustiu que avaluï els riscos i l’impacte de les indústries del complex petroquímic. 

La manifestació tindrà lloc aquest dimecres 15 de gener a les 19.00 hores a la plaça de la Font de Tarragona | Miguel Cabrerizo

Gepec assegura que «és fals que un accident químic produït per òxid d’etilè sigui innocu»

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) manifesta que «és fals que un accident químic produït per òxid d’etilè sigui innocu» i lamenta que les declaracions de les autoritats són «irresponsables igual que el mal funcionament del pla d’autoprotecció».

L’entitat naturalista explica que «és tòxic tant el propi òxid d’etilè com el fum i gasos produïts durant la seva combustió» i que els seus efectes passen des d’irritació a les vies respiratòries, trastorns a l’aparell digestiu, trastorns neurològics fins a avortaments espontanis, sense menystenir els efectes cancerígens o mutagènics «demostrats que té aquest compost sobre les cèl·lules».

Pel que fa als protocols d’avís i autoprotecció, els ecologistes diuen que «s’ha pogut constatar que  el PLASEQCAT no és una eina eficient en casos d’emergència real, sinó una absoluta presa de pèl». A més, assegura que «se’ls hauria de caure la cara de vergonya a les autoritats municipals i governamentals que han tret ferro a l’accident i s’han atrevit fins i tot a afirmar que l’accident no ha generat cap risc per a la població més propera».

Finalment, Gepec exigeix una  revisió a fons de la normativa de seguretat i riscos laborals  de la petroquímica per part de la Generalitat, la redacció des de zero d’un nou Pla de Seguretat  davant del Risc Químic i la revocació de l’autorització de funcionament de IQOXE i la depuració de responsabilitats a nivell penal pels fets succeïts.