Imatge dels Bombers i els efectius del SEM, a la Figuera

El primer estiu de pandèmia passa factura: gairebé es doblen els rescats en espais naturals a Catalunya

Es va registrar una mitjana de cinc rescats al dia, segons un estudi de la URV

El primer estiu marcat per la pandèmia, el de 2020, també ho va estar pels rescats  a persones en espais naturals. Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona apunta que es va registrar un gran creixement d'aquestes incidències i, entre juliol i agost de 2020, es va incrementar un 40% respecte al mateix període dels anys 2016-2019.

Aquest fet es va accentuar davant l'escenari de pandèmia i les restriccions  de viatjar a l'estranger, el qual va portar a molta gent decidir anar a la muntanya  a gaudir de la natura. En molts casos, però, les persones anaven sense la preparació necessària o amb un excés de confiança, segons apunta la URV.

El principal augment, en zones amb altituds baixes

L'estudi realitzat per investigadors del Departament de Geografia demostra que el principal augment d'operacions de rescat han estat en zones d'altitud baixes, de menys de 500 metres, on els excursionistes principiants poden preveure una ruta per la natura més fàcil. 

Entre les conclusions obtingudes en l'estudi, a més, també es confirma que la zona on es van registrar més accidents l'any passat va ser l'àrea de més altitud dels Pirineus. En concret, el Parc Natural d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici van ser els dos punts més conflictius en referència a rescats de persones en espais naturals. Seguit d'aquests punts geogràfics, la zona amb més rescats és la part muntanyosa de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Els investigadors del Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET), a l'hora d'elaborar l'estudi, han analitzat les dades sobre els rescats en què va intervenir el cos dels Bombers de la Generalitat. Per fer-ho, han agafat de referència les dades compreses entre l'1 de juliol i el 31 d'agost de 2020 i, així, comparar-les amb els anys 2016-2019.

Així mateix, també s'hi han inclòs una sèrie de variables, com el fet si els rescats  es van produir entre setmana o durant el cap de setmana; el nombre de persones ferides o mortes; el moment en què va començar el rescat; l'altitud; la distància amb la ciutat més de 100.000 habitants; o el nivell de protecció de l'àrea on es va fer el rescat.