Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona no vol pagar l'incentiu per prejubilació a 15 agents de la Guàrdia Urbana

El consistori està incomplint el conveni dels funcionaris municipals que estableix que l'Ajuntament bonificarà els treballadors que es jubilin anticipadament

L'Ajuntament de Tarragona no vol pagar la bonificació per jubilació anticipada a 15 agents de la Guàrdia Urbana.
L'Ajuntament de Tarragona no vol pagar la bonificació per jubilació anticipada a 15 agents de la Guàrdia Urbana. | TarragonaDigital

 

L'Ajuntament de Tarragona  es nega a pagar la bonificació per jubilació anticipada a 15 agents de la Guàrdia Urbana  de la ciutat. Són funcionaris municipals i, segons marca el conveni vigent, el consistori té l'obligació d'indemnitzar-los. Legalment, els policies locals tenien potestat per demanar-ho en complir els 63 anys —en cas que acreditessin 37 anys treballats, podien fer-ho abans—. El mes de desembre, però, va entrar en vigor el Reial Decret 1449/2018, que rebaixa l'edat fins als 60. Com més anys s'anticipa la jubilació, més bonificació els pertoca. Aquest seria un dels motius pels quals, en primera instància, el consistori s'ha negat a complir amb el conveni

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

15 agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona, sense bonificació per jubilació anticipada

Una quinzena d'agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona esperen  que l'Ajuntament reculi i compleixi amb el conveni dels funcionaris municipals. Aquests treballadors s'han adherit al Reial Decret 1449/2018, que va entrar en vigor el desembre de 2018, per jubilar-se anticipadament entre els 60 i els 63 anys. El conveni amb el consistori indica que aquest els haurà d'indemnitzar per deixar el cos abans dels 65 anys, però s'hi han negat. 

Fonts de l'Associació Sindical d'Empleats Municipals Independents de Tarragona (ASEMIT) informen que «és la primera vegada que ens trobem amb aquesta casuística». El nou Reial Decret estableix que els policies locals poden prejubilar-se abans dels 63 anys —límit d'edat fins ara—. De fet, fins i tot poden deixar d'exercir amb 59 anys si s'acrediten 37 anys treballats.

«Fins ara, la jubilació anticipada la demanàvem als 63 i no hi havia cap problema. Voluntàriament, decidies marxar i l'Ajuntament t'autoritzava i t'indemnitzava. Però ara ens hem trobat amb això», asseguren des d'ASEMIT i recalquen que «han de pagar». Les bonificacions pels agents eren més altes com més s'allunyaven de l'edat legal de jubilació. Les 15 sol·licituds d'aquest gener, però, han fet que l'Ajuntament canviï d'opinió. 

Prejubilar-se, una opció per «rejovenir» la policia local

La jubilació anticipada dels funcionaris municipals, sobretot en el cas de la Guàrdia Urbana, té l'objectiu de «rejovenir» la plantilla. El consistori, quan bonifica aquesta prejubilació, també busca estalviar-se les nòmines dels anys restants fins a l'edat legal de jubilació —65 o 67, segons els anys del treballador—. 

La Guàrdia Urbana és un cos envellit, amb una edat mitjana dels agents elevada. Tot i la incorporació recent de nous agents, els sindicats recalquen que necessiten més personal i més jove. Per això, no entenen la decisió del consistori. Tot apunta que la negativa a pagar la bonificació és econòmica: són quinze agents de cop —quinze indemnitzacions— i l'any de jubilació anticipada s'ha avançat en alguns casos.

El consistori està «estudiant» les demandes dels treballadors

Segons han informat fonts municipals a TarragonaDigital, l'Ajuntament està «estudiant» les reclamacions presentades pels treballadors. En un primer informe, se'ls va negar la bonificació, però no era concloent. Els treballadors van al·legar-ho i ara esperen la resposta del consistori.  «Si fan silenci administratiu, els treballadors arribaran fins als tribunals per reclamar el deute», asseguren des d'ASEMIT. S'espera que l'Ajuntament digui la seva en les pròximes setmanes.