Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Memòria Històrica Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona dobla l'aposta en memòria històrica amb una partida de 15.000 euros

El conseller Castaño presenta el programa d'actes que commemora els 81 anys del final de la Guerra Civil

Memòria Històrica Tarragona
Diverses entitats conformen la programació divulgativa sobre el final de la guerra civil a Tarragona | Toni Cabanillas

L'Ajuntament de Tarragona, en veu del conseller d'Educació, Manel Castaño, ha anunciat aquest dilluns, 13 de gener,  la creació d'una nova Comissió de Programes de Memòria Històrica per part del consistori, amb la voluntat de coordinar i impulsar «la relació amb altres institucions i entitats per tal de fomentar i impulsar totes aquestes activitats de recuperació de la memòria històrica». Aquesta nova taula disposarà de 15.000 euros aquest 2020 per articular «programacions, exposicions o senyalitzacions» en la línia d'aquesta memòria.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Castaño ho ha anunciat en el marc de la presentació del programa d'actes per commemorar el 81è aniversari del final de la guerra civil a la ciutat, una iniciativa coral i transversal que implica desenes d'agents culturals de Tarragona i que vertebrarà fins a 26 activitats diferents, gratuïtes, entre el 15 de gener i el 28 de març. «És bàsic per a una societat democràtica que destinem tots els esforços que calguin per tal de no oblidar la nostra memòria», ha reblat el conseller republicà.

Taragonà dignificarà les fosses comunes del cementiri municipal amb un acte públic el 14 de març

L'objectiu final, tant del programa d'actes —una commemoració anual que fa anys que s'allarga a Tarragona— com la nova comissió que ha impulsat el nou govern, és difondre i divulgar els períodes històrics de la Segona República, la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. La programació s'obre a exposicions, visites guiades, conferències, pel·lícules, adaptacions culturals i la recuperació de les dues fosses comunes del cementiri municipal com a «espai de memòria senyalitzat», amb la col·locació de les plaques corresponents en un acte públic previst per al dissabte 14 de març, amb familiars de les víctimes.

Manel Castaño
El conseller d'Educació, Manel Castaño, ha presentat el programa d'actes aquest dilluns | Toni Cabanillas

Un altre dels puntals serà mantenir les rutes educatives per diversos llocs de memòria històrica de la ciutat de la mà de centres docents, en les quals ja han participat més de 1.600 alumnes i que el conseller d'Educació ha destacat l'especial importància. «És una absoluta prioritat sembrar la llavor de la consciència en les generacions de joves actius, crítics i compromesos  que es formen a les nostres escoles», ha reivindicat.

2021: aniversari de la II República i homenatge a les víctimes del nazisme

La nova comissió neix per articular i relacionar les múltiples entitats i institucions que ja col·laboren en l'accent per la memòria històrica a la ciutat, i  també neix amb una clara voluntat «d'obrir-se a moltes altres entitats que vulguin sumar-s'hi», en paraules de Castaño. L'edil ha avançat, també, que el nou executiu ja treballa en el pròxim programa en vista a la gran efemèride del 2021: el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola.

Castaño ha avançat que ja estan estudiant «la programació especial per commemorar aquesta efemèride» i ha avançat  que inclourà un deliberat homenatge a totes les víctimes tarragonines que van perdre la vida en els camps d'extermini nazis en aquest context bèl·lic que es va derivar dels anys més convulsos i crítics del segle XX.

També et pot interessar