El Homrani, Ricomà i la resta de representants polítics, a l'edifici de l'antiga Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona

El futur alberg de la 'Ciutat de Repòs' de Tarragona serà una realitat a finals de 2023

L'antiga recepció serà el futur centre cívic de Llevant | La Generalitat invertirà més de 12 MEUR en la rehabilitació

El projecte de construir un gran alberg a l'antiga —i abandonada— 'Ciutat de Repòs i de Descans' deTarragona  està molt més avançat del que s'albirava aquest dijous amb l'anunci de la proposta per part de la Generalitat de Catalunya i aquest divendres ha estat presentat oficialment sobre el terreny de la mà d'una àmplia delegació institucional encapçalada pel conseller de Treball i Afers Socials,Chakir el Homrani, i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. L'espai, a tocar de la carretera N-340 i de la platja Llarga de la ciutat, serà un alberg juvenil  amb capacitat per allotjar a més de 500 persones i amb la voluntat de sumar vora les 70.000 pernoctacions anuals.

La Generalitat ha anunciat que invertirà 12,2 milions d'euros per a la rehabilitació dels edificis anuals i d'uns terrenys que s'han anat degradant de forma progressiva des del tancament de l'antiga ciutat residencial l'any 2011. El Homrani ha assegurat que «ja tenim les reserves pressupostàries a punt», de manera que ha confirmat que el projecte no perilla i tirarà endavant de forma definitiva. Està previst que les obres s'iniciïn l'any 2021 i que el nou alberg entri en funcionament a finals de 2023.

La Generalitat projecta «l'alberg més gran de Catalunya» en un espai abandonat de Tarragona des de l'any 2011

El nou alberg per a joves i famílies de Tarragona es projecta com «una destinació de turisme social  i de preus assequibles» que reforci l'oferta turística i hostelera de Tarragona, en paraules del conseller d'Afers Socials. El Homrani ha defensat que «mai s'hauria d'haver tancat aquest complex, definitivament va ser una mala idea que va causar una pèrdua d'oportunitats i de potencialitat per al territori».

Recreació de com serà el futur alberg de Tarragona a la Ciutat Residencial
La ciutat residencial de Tarragona tornarà a tenir vida després del tancament de l'any 2011 | Departament de Treball

El conseller ha reivindicat que el nou alberg social serà «el més gran de Catalunya» amb una oferta de fins a 524 places simultànies, entre l'edifici central i els mòduls habitacionals que l'envolten al llarg de les prop de 7 hectàrees de què disposa el complex. També es dotarà l'espai d'un gran menjador central, de diversos blocs d'allotjaments amb espais comuns i de fins a tres grans sales polivalents amb capacitat per acollir grans esdeveniments de la ciutat.

L'antiga recepció del complex abandonat serà l'anhelat centre cívic de Llevant

Un dels punts més importants de la presentació, però, ha estat l'anunci que l'alberg arribarà acompanyat d'un futur centre cívic de Llevant, una de les grans reclamacions veïnals endèmiques a la zona. L'alcalde Ricomà ha confirmat que «serà el lloc de trobada que reclamaven els veïns de Llevant des de feia anys», i que s'ubicarà a l'edifici de l'antiga recepció de la 'Ciutat de Repòs', de vora 900 metres quadrats. La Generalitat li cedirà a l'Ajuntament, i la previsió és que obri portes també el 2023, amb l'alberg.

El Homrani i Ricomà, en la presentació del projecte dle futur alberg
El Homrani i Ricomà, en la presentació del projecte a Tarragona | Toni Cabanillas

El batlle ha valorat la notícia com «la resolució d'un tema pendent» que feia prop d'una dècada que es mantenia bloquejat  a la ciutat. «Hem trobat un ús social, col·lectiu i obert a la ciutadania molt lluny de les propostes d'ús més privatiu que no representen el nostre model de ciutat», ha celebrat Ricomà aquest divendres. La remodelació, que aprofitarà l'esquelet dels edificis  existents però els donarà una nova cara i una nova significació, afectarà prop de 12.000 metres quadrats de construccions.

Portes obertes a recuperar la zona esportiva de la platja Llarga i a incloure una ruta ciclista al nou complex turístic

El projecte de rehabilitació i de transformació de la ciutat residencial en un gran alberg juvenil obre la porta a altres futurs projectes complementaris que, de moment, quedaran guardats al calaix fins que el nou centri comenci a rodar l'any 2023. «Contemplem l'opció d'ampliar el projecte i recuperar la  zona esportiva marítima  de la platja Llarga», ha anunciat El Homrani, entenent l'operació com un «valor afegit» a la proposta turística de l'alberg. Ricomà ha posat de manifest que «la proximitat amb l'Anella Verda i el projecte de cicloturisme 'EuroVélo'» suposen també altres dues possibilitats a explorar per al futur equipament dins un concepte «sostenible» de ciutat.

Recreació del futur alberg de joventut a Tarragona
El futur alberg espera entrar en funcionament l'any 2023 a Tarragona | Departament de Treball

Les administracions també han acordat que el nou complex turístic  s'obri a oferir «estades específiques per a col·lectius d'esportistes» per complementar l'oferta de públic majoritàriament juvenil i familiar que faci ús del futur alberg que s'aixecarà a tres anys vista. També s'obre la porta a «acollir estades de pràctiques professionals» per a joves hostalers, educadors de lleure o jardiners, donat que les instal·lacions i l'entorn ho permeten i possibiliten.

Un 'fil roig' i descomptes per a sindicalistes: El Homrani projecta un alberg «amb memòria»

Els responsables de la Generalitat i Ajuntament, a la coberta de la recepció
El complex residencial es troba a poc més de 200 metres d ela platja Llarga de Tarragona | Toni Cabanillas

El conseller d'Afers Socials i Famílies ha sorprès també en anunciar que el  futur alberg vol néixer «amb memòria històrica» i recordar la seva fundació d'orígens franquistes i, posteriorment, la gestió que va assumir el Ministeri de Treball. «És per això que volem seguir el fil roig del sindicat vertical de l'època i les persones afiliades als sindicats  d'avui podran gaudir de descomptes addicionals al futur alberg de Tarragona», ha detallat El Homrani.

L'antiga —i abandonada— 'Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona es transformarà en un gran alberg juvenil l'any 2023 i donarà acollida també al futur centre cívic que Llevant ni té ni ha tingut i que anhela i demana des de fa anys.

També et pot interessar