Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos tècnics de Creu Roja atenen un dels confinats a l'alberg temporal del Serrallo

L'alberg temporal del pavelló del Serrallo de Tarragona al màxim de capacitat: atén 50 persones sense sostre

Un dels tècnics de Creu Roja, entitat encarregada de la gestió, ens explica quina feina fan amb aquells que estan confinats al reconvertit equipament esportiu

Imatge del parquet del pavelló del Serrallo amb 50 llits i una zona de menjador per a persones sense sostre
L'alberg temporal del Serrallo ha doblat la seva capacitat inicial, passant de 25 a 50 llits en deu dies de servei. | Creu Roja

 

L’alberg provisional per a persones sense sostre habilitat per l'Ajuntament de Tarragona al pavelló municipal del Serrallo per fer front a la crisi del coronavirus ha arribat al màxim d’ocupació després de deu dies de servei. Així ho ha explicat l'Eduard Cano, tècnic de Creu Roja, entitat encarregada de gestionar l’equipament, que ha confirmat que actualment hi ha 50 persones confinades a l'espai, xifra màxima de capacitat.

 

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

 

Aquest equipament es va posar en marxa el dimecres 18 de març amb 25 llits habilitat. La primera nit van atendre 12 persones, però amb el pas dels dies s'ha anat ampliant fins a 50 places. L’Eduard Cano comenta que «les condicions de l’espai permeten un màxim de 50 llits, per tal de seguir mantenint les distàncies de seguretat». Cano, un dels responsables de torn d'aquest alberg, assegura que totes aquelles persones sense sostre que atenen des de Creu Roja i l’IMSST estan a l’alberg del Serrallo i que, en principi, no hi ha cap persona que hagi quedat fora.

 

Controls constants a totes les persones que estan al recinte

Entre les set i les set i mitja, els residents a l’alberg es lleven i se’ls pren la temperatura. Si tot està correcte poden esmorzar, estant obert l’espai del menjador fins a les nou del matí. Fins a les 13 hores, hora de dinar, dediquen el temps a posar rentadores, s’atenen les necessitats que tenen i es repassa si algun d’ells pren medicació. En aquest àmbit estan en contacte amb el CAP Jaume I, que dóna suport a Creu Roja per si els sense sostre tenen receptes, tractaments o visites mèdiques inajornables, que els voluntaris s’encarreguen de gestionar.

 

Dos tècnics de Creu Roja atenen un dels confinats a l'alberg temporal del Serrallo
Els controls a totes les persones que estan al recinte es fa, com a mínim, tres cops al dia. | Creu Roja

 

Com aquells que estan a casa, les persones que estan al pavelló del Serrallo poden sortir només per fer aquelles tasques imprescindibles, tot i que l’Eduard Cano ens comenta que no tenen cap directriu de retenir ningú. Sempre que algú surt, es registra i a la seva tornada s’ha de rentar les mans  i prendre la temperatura, cosa que també es fa abans de cadascun dels tres àpats. Els tècnics i voluntaris de la Creu Roja també fan un seguiment propi per si tinguessin algun símptoma de la Covid-19. Davant qualsevol incidència que sorgís, fet que no s'ha produït, Cano explica que «hi ha un protocol establert i una sala d’aïllament per a 15 dies, amb lavabo, llit i dutxa».

 

Les persones acollides a l’alberg també tenen dinar i sopar, que fan en tres torns per tal de mantenir les distàncies de seguretat. Així mateix, a les sis de la tarda, berenen. Després de cada àpat, l’espai del menjador es neteja i desinfecta i es pot fer servir com a espai de lectura, jocs i oci per les persones acollides a l'equipament. A partir de les onze de la nit, es tanquen les portes i ningú pot entrar ni sortir del recinte.

 

Un equip d'entre 20 i 25 persones

L’equip de Creu Roja desplegat al Serrallo està format per entre 20 i 25 persones, entre tècnics i voluntaris que gestionen l’alberg, així com el personal de suport logístic, que s’encarrega de portar cada dia el dinar que elabora Joventut i Vida al menjador social de Bonavista. S'intenta que les persones siguin sempre les mateixes, per tal de no haver d'explicar diverses vegades el funcionament i els protocols de seguretat.

 

Dos vehicles de la Creu Roja davant el pavelló municipal del Serrallo de Tarragona, espai on s'ha habilitat un alberg temporal per a persones sense sostre
Creu Roja compta amb un equip de logística, que s'encarrega del transport de material i dels àpats diaris. | Creu Roja

 

Un tècnic de Creu Roja, en un torn de 24 hores, s'encarrega de coordinar tot el funcionament de l'alberg. Després, hi ha establerts tres torns, un de matí, amb dos voluntaris, un de tarda amb altres dos voluntaris i un de nit, amb un voluntari, que s'encarreguen de tota la feina dins el recinte de l'alberg. L'equip es completa amb aquelles persones que s'encarreguen de fer transports, com anar a buscar el menjar a Bonavista, portar els productes dels esmorzars i berenars, així com el transport de mantes, que es renten dos cops per setmana.

 

Eduard Cano afirma que «aquest és un repte important, però estem segurs de tirar-lo endavant perquè tenim darrere una institució com la Creu Roja». Cano es mostra agraït als voluntaris de l'entitat i afegeix que «sense ells, que sempre estan disposats, no es podria fer».