Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Escola Art

Art-teràpia: l'Escola d'Art s'obre als alumnes d'educació especial de Tarragona

La Diputació promou sessions de pintura per a alumnes del Col·legi Públic d'Educació Especial Sant Rafael | Estudiants del centre artístic són els monitors de l'activitat

Escola Art
La Marina pinta amb cura el seu autoretrat durant la sessió a l'Escola d'Art | Angel Ullate

 

La Marina agafa el pinzell amb cura i el comença a lliscar sobre el paper. Uns colors càlids, entre taronja i vermell, comencen a agafar protagonisme. La forma de la cara, els braços, les cames. I, al final, les ulleres. Ja tenim l’autoretrat. Ella és alumna del Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael, i ha passat el matí entre murals i pintura a l’Escola d'Art i Disseny de Tarragona.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Un projecte de la Diputació —com a ens responsable de la gestió dels dos centres— vol generar sinèrgies entre els espais, amb iniciatives comunes com aquesta. Es tracta d’unes classes de pintura per a alumnes del Sant Rafael, i on els monitors són professors i alumnes de la pròpia Escola d’Art. «Entenem que aquesta relació és un guany mutu per als dos centres», valora Dani Uzquiano, director del centre formador d’artistes.

GALERIA DE FOTOS: Les imatges de la sessió d'art-teràpia a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona

Alumnes del Col·legi d'Educació Especial Sant Rafael realitzen sessions de pintura a l'Escola d'Art de Tarragona

Escola Art
Les sessions de pintura han tingut lloc a la sala central de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona | Angel Ullate

 

«L’art és una eina d’inclusió social i de teràpia per expressar-se», explica Uzquiano. «De vegades, pot ajudar a expressar tot aquell món interior on la parla no és suficient», afegeix. Tres grups d’alumnes del CPEE Sant Rafael s’han desplaçat a l’Escola d’Art en tres sessions diferents durant el mes de febrer. Aquest dijous, dia 28, n’ha tingut lloc la darrera sessió.

«La valoració és molt positiva; per als nostres alumnes és fantàstic», ha expressat Maite Buyó, tutora del Sant Rafael. En aquesta classe, es tracta d’un grup d’onze joves amb diferents necessitats educatives especials. «Iniciatives com aquesta, més enllà de la tasca d’estimulació sensorial, els ajuden a desenvolupar la creativitat que amaguen», assenyala Buyó.

Els joves, artistes per un dia, desenvolupen la creativitat i capacitat d'expressió

La sala, plena de tocs creatius i acolorits, s’omple dels nous artistes poc després de les deu del matí. Es presenten, tímids. Algunes mirades amaguen nervis. «És fonamental que puguin participar en activitats on interaccionin amb altres persones», destaca la tutora en referència als alumnes de l’Escola d’Art que actuen com a monitors. «És molt enriquidor per a tots», destaca el Matt Sandoval, alumne de segon curs a l’Escola d’Art i Disseny. «Ajudar-los a expressar-se és una satisfacció immensa», explica.

La Marina ja ha acabat l’autoretrat inicial, i encara té temps de pintar un altre full. Tema lliure. Comença a escriure en majúscules, acurada, i la pintura es transforma en un cartell. ‘Som i Serem’, escriu en blau marí. «És el nom del grup on ballo», explica. També escriu, i canta. «M’agrada aprendre coses diferents per explicar el que penso», continua, amb veu dolça. Diu que, en un futur, vol ser «tutora, com la Maite», que l’abraça amb suavitat des de la primera pregunta.

Dani Uzquiano, director de l'Escola d'Art: «És un diàleg entre dues maneres molt diferents de veure el món»

Escola Art
Dani Uzquiano, director de l'Escola d'Art, somriu des de la porta de la sala | Angel Ullate

 

La Marina forma part del programa de transició cap a la vida adulta del col·legi Sant Rafael. Gaudeix pintant, i s’esforça en un traç precís. Reconeix que aquest matí és molt diferent a un dia normal a l’escola. «M’esforço cada dia per perseguir el meu camí, per arribar a qui vull ser», subratlla amb tota naturalitat.

Dani Uzquiano observa, discret, des de la porta. «Aquesta classe és un diàleg entre dues maneres molt diferents de veure el món», reconeix. «L’art és innat, és un canal d’expressió per interactuar amb el nostre entorn», apunta. La proposta de convidar-los a dibuixar-se a ells mateixos no és fruit de l’atzar.

Escola Art
L'art és una via d'expressió, i pot servir com a teràpia per ajudar-hi | Angel Ullate

 

«Aquesta tècnica és una eina que els ajuda a mostrar-nos com es veuen dins el seu petit món», agraeix el Matt. «Ells necessiten expressar-se tal com són, i nosaltres els hem de poder ajudar a obrir-se», sintetitza, després de la sessió. És la primera vegada que ho fa. «La resposta és molt bonica, molt satisfactòria», conclou. Tots estan d’acord en què volen repetir.

La teràpia a través de l'art és una possible sortida professional per als estudiants de l'Escola d'Art de Tarragona

Escola Art
Alumnes de l'Escola d'Art han ajudat els del Sant Rafael durant el taller | Angel Ullate

 

Uzquiano obre la porta a una sortida professional vinculada a l’educació especial. «Fer teràpia a través l’art per a persones amb necessitats especials requereix professionals formats en arts plàstiques que ho puguin canalitzar», explica. «Nosaltres formem persones que volen fer millor la nostra societat a través de l’art», afegeix el director de l’Escola d’Art i Disseny. El Matt, fins ara, no s’ho havia plantejat. «És una sortida molt important, molt necessària, i amb un valor afegit molt especial», opina en acabar la sessió.

Totes les parts estan disposades a donar continuïtat a la iniciativa, després de la bona acollida per part dels dos centres. La Maite Buyó no amaga la seva satisfacció mentre no perd de vista els seus alumnes. Alguns la cerquen amb la mirada, encara. «Els centres tenim la responsabilitat de donar visibilitat i normalitzar el dia a dia dels joves amb dificultats», demana Buyó. L’art no entén de limitacions. L’art és una qüestió de capacitats, en plural.

Escola Art
El Matt, de negre, és un dels monitors que ha supervisat l'activitat | Angel Ullate
Escola Art
Una alumna del CPEE Sant Rafael observa amb la Maite els dibuixos dels seus companys | Angel Ullate

 

També et pot interessar