Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Centre d'Art té com a espai expositiu el Tinglado número 2, cedit pel Port de Tarragona.

El Centre d'Art de Tarragona: un «fracàs» del passat que comença a caminar

Rehabilitar el Mercat del Fòrum per convertir-lo en seu del projecte és «prioritari» per l'Ajuntament perquè està obligat per la Generalitat a tenir un «espai de propietat municipal com a eix central»

El Centre d'Art té com a espai expositiu el Tinglado número 2, cedit pel Port de Tarragona.
El Centre d'Art té com a espai expositiu el Tinglado número 2, cedit pel Port de Tarragona. | Ajuntament de Tarragona

El Centre d'Art de Tarragona és un projecte que en el passat «va fracassar», però que ara sembla despertar de mica en mica. Ja fa un any que es va posar en marxa la nova etapa, que compta amb el  Tinglado com a principal espai d'exposicions. L'objectiu d'aquest 2019 és enllestir el projecte de rehabilitació del Mercat del Fòrum, que es convertirà en seu central del Centre d'Art. «Era una condició "sine qua non" comptar amb un espai municipal com a seu. La Generalitat ens obliga a fer-ho si no volem sortir de la xarxa de Centres d'Art», explica la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Begoña Floria. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Un any de la nova etapa del Centre d'Art de Tarragona

El Centre d'Art de  Tarragona va començar a caminar una altra vegada fa un any. L'exregidor de Cultura, Josep Maria Prats (UxA), va arribar al càrrec convençut que calia fer alguna cosa en aquest aspecte. Després de dimitir pels fets de l'1 d'octubre, Begoña Floria (PSC) va ser l'encarregada de seguir amb el projecte, que ja havia viscut en la seva anterior etapa com a regidora de Cultura. 

En la presentació d'aquest nou cicle, Floria va assegurar que el Centre d'Art tindria tres potes: la primera,  el centre d'exposicions El Tinglado, llogat a l'Autoritat Portuària; la segona,  la recuperació del Teler de Llum, enfocat a l'art urbà; i la darrera,  el nou concepte «Pro-posicions», enfocat a obrir nous espais expositius perquè el talent jove de la regió tingui oportunitats. 

Begoña Floria i Pep Escoda observen una de les obres del fotògraf tarragoní al Tinglado. | Ajuntament de Tarragona

 

El Tinglado, l'única pota del Centre d'Art que comença a brillar

Ara per ara, només El Tinglado s'ha consolidat com a un dels pilars del Centre d'Art. Ha acollit dues produccions pròpies: «The burning blade», de Marcel Pey, i «Pep Escoda. Retrats», un viatge per la trajectòria d'aquest famós fotògraf serrallenc. La primera va rebre la visita de 2.200 espectadors  entre el 17 d'agost i el 7 d'octubre de 2018, i per la segona, encara oberta fins el 28 de febrer, hi han passat 2.000 persones des del 20 de desembre. 

Pel que fa al  Teler de Llum, segona de les potes del projecte, només hi ha hagut una intervenció artística durant aquests dotze mesos. Es tracta del mural que l'artista urbà Megan va fer a l'institut Pons d'Icart el passat mes de novembre. L'obra recorda els fets de la Guerra del Francès a la ciutat, i la iniciativa va comptar amb la participació dels alumnes del centre. 

L'edifici de l'antic Mercat del Fòrum es convertirà en la seu del Centre d'Art. | Google Maps

Rehabilitar el Mercat del Fòrum, objectiu de l'àrea de Cultura

Tarragona «arrossega un mal endèmic quant a espais expositius: l’Ajuntament no disposa de cap espai propi  que pugui cedir per ubicar-hi el centre d’art i es veu obligat a fer servir el Tinglado 2, edifici propietat de l’Autoritat Portuària». Així resumeix l'estudi «La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i els vuit centres que la formen: anàlisi per a una època de canvis», de l'Associació de Crítics d'Art de Catalunya, la relació entre la ciutat i el projecte del Centre d'Art.

El passat 13 de desembre, l'Ajuntament va anunciar que l'antic Mercat del Fòrum acolliria la seu central del Centre d'Art. «Feia temps que buscava un lloc i he pensat que portar el Centre d'Art a la Part Alta era la millor opció», va dir aleshores Floria. El cert, però, és que el consistori no tenia una altra opció. «Tenir una seu central de propietat municipal era condició 'sine qua non' per seguir a la xarxa de Centres d'Art de Catalunya», ha afirmat ella mateixa setmanes després. 

Per aquest motiu, la prioritat d'aquest 2019 serà «enllestir el projecte perquè l'any 2020 el Mercat del Fòrum es posi en marxa com a seu central». «No volem que passi el que anys enrere va passar amb el Centre d'Art, per això anem de mica en mica», ha recalcat la regidora de cultura. Centrar-se en l'edifici, però, comportarà que la tercera pota del projecte, «Pro-posicions», no s'activi fins després de l'estiu. 

Mural que recorda la Guerra del Francès al Pons d'Icart de Tarragona. | TarragonaDigital

 

El pressupost del Centre d'Art pel 2019

En un any que servirà per consolidar el Tinglado i enllestir el projecte del Mercat del Fòrum, el Centre d'Art de Tarragona compta amb un pressupost de 120.000 euros. L'Ajuntament de Tarragona en destinarà entre 60.000 i 70.000 euros, mentre que  la resta anirà a càrrec de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa al pressupost general de la regidoria de Cultura, Festes i Patrimoni, val a dir que el pressupost és d'1.206.749,46 euros. La partida específica de Cultura, però, es desconeix. 

L'exposició «Pep Escoda. Retrats», ha estat visitada per més de 2.000 persones. | Ajuntament de Tarragona