Un vehicle de la Guàrdia Urbana de Tarragona davant la subdelegació del govern

Concentració a Tarragona contra el repartiment «injust i contaminant» dels fons europeus

Els manifestants denuncien que els diners per la recuperació es destinaran «als responsables de la crisi climàtica»

Desenes de persones s'han concentrat  aquest dissabte davant la Delegació del Govern a Barcelona i la Subdelegació del Govern a Tarragona  per denunciar el repartiment «injust i contaminant» dels fons europeus per la recuperació econòmica. Segons un comunicat d'Ecologistes en Acció de Catalunya, els concentrats han exigit que els diners que rebrà l'executiu espanyol i les comunitats autònomes s'utilitzin per a l'enfortiment dels serveis públics, les pimes i les empreses que compleixin els requisits ambientals. Les protestes han servit per denunciar  que els diners  de la recuperació «es destinaran a les grans empreses i els sectors industrials responsables de la greu crisi climàtica, ecològica, social, econòmica i sanitària que patim».

A Barcelona, entitats ecologistes, socials i sindicals de Catalunya s'han concentrat a les portes de la Delegació del Govern a Barcelona i han entregat un pastís gegant per a simbolitzar que aquest s'ha repartit entre les multinacionals. Amb aquesta representació els manifestants han volgut exigir a l'executiu espanyol que els fons europeus es vinculin a condicionalitats ètiques, laborals, de gènere i ambientals. «Es tracta d'evitar una major precarització de les condicions laborals i una pèrdua de drets de les classes socials de menor poder adquisitiu, una reducció en les pensions, a més d'una fallida transició ecosocial verda», ha detallat Ecologistes en Acció a través d'un comunicat. A més, durant la concentració també s'ha denunciat amb semàfors vermells les males praxis en el repartiment dels fons i verds per als criteris que haurien de definir el seu destí.

Les mobilitzacions  d'aquest dissabte també s'han fet en desenes de ciutats d'arreu de l'Estat i han servit per reclamar «un model social equitatiu i just, que acabi amb la creixent desigualtat social i de gènere i ajudi a alliberar a les dones dels treballs no remunerats de cures».

A parer de les entitats convocants, «les corporacions de l'Ibex 35, en connivència amb el Govern de l'Estat, volen repartir-se la major part del 'pastís' dels 140.000 milions d'euros de diners públic».

Entre altres coses, les organitzacions que s'han sumat a les concentracions  han reclamat a l'executiu català i espanyol: transparència en els criteris d'adjudicació dels fons, que la meitat de la contractació sigui per projectes locals, que el 50% del pressupost es destini a una transició ecològica real, que els projectes tinguin com a criteri prioritari posar la vida al centre i més inversió en serveis públics essencials per la vida, la sanitat, l'educació, la investigació i la cultura.