Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Contenció del dèficit i reconfiguració de línies: els efectes del bus gratis a Tarragona

Segons càlculs de l'Empresa Municipal de Transports, el dèficit d'explotació es mantindrà en 9,5 MEUR perquè s'equilibrarà amb l'estalvi de gasoil i la finalització del rènting d'autobusos

L'EMT assegura que el projecte de gratuïtat no comportarà un augment de l'aportació municipal.
L'EMT assegura que el projecte de gratuïtat no comportarà un augment de l'aportació municipal. | ACN

 

La posada en marxa del projecte «Bus gratuït» a Tarragona comportarà una contenció del dèficit a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i la reconfiguració de les línies dels autobusos, que l'any 2018 van superar tots els rècords amb 10.001.660 viatgers. El dèficit d'explotació es mantindrà en els 9,5 milions d'euros actuals l'any 2022, quan la gratuïtat sigui total en els abonaments. L'EMT preveu equilibrar-lo amb l'estalvi de gasoil que provocaran la nova estació de Battestini i la remodelació de les línies —prop d'un milió d'euros anual—. A més, ja ha finalitzat el rènting que obligava pagar a l'empresa 220.000 euros mensuals pels autobusos municipals. «És per tot això que el projecte s'engega ara i no abans», defensa la presidenta de l'EMT, Begoña Floria

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

L'equació de l'EMT que permet el bus gratuït a Tarragona

«L'EMT mantindrà un dèficit d'explotació d'entre 9 i 9,5 milions d'euros anuals quan el bus sigui completament gratuït l'any 2022». Aquestes eren les paraules del gerent de l'EMT, Néstor Cañete, instants després de la presentació del projecte «Bus gratuït». Amb aquest projecte, l'EMT preveu que els 5,5 milions d'euros que arriben del billetatge —xifra de l'any 2018— se substitueixin per nous ingressos i s'equilibrin amb «antigues despeses que cal reduir». D'aquesta manera, «no obligarem l'Ajuntament a incrementar l'aportació municipal», recalcava Cañete. 

L'equació de l'EMT per assegurar que la gratuïtat del bus no és cap bestiesa es basa en quatre factors: l'estalvi que suposarà la nova estació central de Battestini i la reconfiguració de les línies dels autobusos, la desaparició del rènting que obligava a pagar 2,2 milions d'euros anuals des de feia 20 anys, el nou ingrés generat per la venda de les targetes als usuaris i els diners aconseguits amb la venda de bitllets senzills, que «no desapareixeran, sinó que es reduiran a la meitat».

El dèficit actual de 9,2 MEUR es mantindrà amb el projecte «Bus gratuït», segons assegura el gerent de l'EMT. | EMt

 

L'estació de Battestini, clau pel projecte «Bus gratuït»

Per mantenir els 5,5 milions d'euros que arriben del billetatge i no augmentar l'aportació municipal, l'EMT calcula que, en primer lloc, haurà d'estalviar prop d'un milió d'euros en gasoil i quilometratge. «Ho farem reconfigurant les línies gràcies a l'estació central de Battestini», aclaria el gerent de l'empresa. Amb aquesta reconfiguració de la mobilitat, els autobusos «evitaran molts quilòmetres perquè deixaran de doblar recorreguts».

Es tracta d'una mesura que «mai abans s'ha fet a Tarragona», defensava Cañete. Fins ara, les noves línies se sumaven a les actuals, però «mai s'han reconfigurat les línies perquè estalviïn». Per tal d'aconseguir que els autobusos escurcin el seu recorregut i tinguin a Battestini l'estació central, caldrà reservar el carril dret dels carrils centrals de la Via Roma, entre altres remodelacions. 

Una de les claus del projecte és l'estació central que s'haurà de construir a Battestini.
Una de les claus del projecte és l'estació central que s'haurà de construir a Battestini. | Cedida

 

El cost de les targetes i els bitllets senzills es transformarà en 2 milions d'euros

El segon factor que determinarà si la gratuïtat del bus a Tarragona és factible té a veure amb la recaptació pel cost de les targetes dels abonaments i els bitllets senzills. Actualment, l'EMT ingressa uns dos milions d'euros anuals derivats del pagament del bitllet senzill, que costa 1,50 euros. «L'any 2022, hem calculat que no seran dos, sinó un milió, perquè els usuaris no habituals o la gent de fora seguirà comprant aquest bitllet», deia Cañete.

D'altra banda, l'empresa municipal preveu ingressar un altre milió d'euros amb l'entrega de les targetes pels abonaments gratuïts. Si els tarragonins volen el bus gratuït, hauran de tramitar una targeta personal i intransferible que costarà 10 euros —tal com ara fan els jubilats o els nens—. «Aquests 10 euros seran un altre ingrés que, a hores d'ara, no tenim», detallava Cañete.

Aquests dos milions, sumats al milió d'euros generat per l'estalvi en benzina, fan un total de tres milions d'euros. «Si a aquesta xifra li sumes els 2,6 milions d'euros que deixarem de pagar del rènting, te n'adones que pots aconseguir la gratuïtat de l'autobús municipal mantenint l'actual aportació municipal perquè el dèficit d'explotació serà el mateix», desglosava el gerent. 

El bus gratuït podria augmentar l'empadronament a la ciutat

Empadronar-se per aconseguir el bus gratis. Això és el que podria passar a Tarragona. Persones que viuen a la ciutat però no estan empadronades, podrien fer-ho per beneficiar-se d'aquesta mesura. A Tallin (Estònia) la xifra d'empadronats va créixer,però «no tenim càlculs i no ho podríem saber», deia Begoña Floria. Si això passés, els comptes municipals es veurien afavorits per la mesura, perquè els impostos creixerien. Seria, per tant, una mica més d'oxigen perquè l'equació acabi sortint bé. 

L'EMT renovarà la seva flota d'autobusos durant els pròxims quatre anys. | EMT

La nova flota d'autobusos de l'EMT es pagarà amb una «aportació suplementària»

Cap de les equacions realitzades per part de l'EMT i el PSC Tarragona lligaria si la renovació de la flota d'autobusos, anunciada per l'equip de govern, hagués d'anar a càrrec de l'EMT.  Es tracta, segons el gerent de l'empresa, d'una «aportació suplementària» de l'Ajuntament, que invertirà dos milions d'euros l'any 2019 i 1,5 milions més els pròxims tres anys. En total, s'incorporaran 29 autobusos abans d'arribar a la gratuïtat total. «No s'entén el projecte de gratuïtat sense la renovació de la flota», recalcava Cañete.