TarragonaDigital ha tingut accés, en exclusiva, a les declaracions davant del jutge instructor del cas Inipro dels investigats Gustavo Cuadrado, ex cap de gabinet de l'alcalde Ballesteros i Begoña Floria, actual portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Tarragona i tinent d'alcalde. La seva intervenció davant el jutge va ser el 19 de gener de l'any 2017. Fonts de les defenses van valorar la declaració de Cuadrado com «molt sòlida».
En les declaracions, de vuit pàgines, la de Gustavo Cuadrado i de quatre, la de Floria, es detalla la relació que cadascun d'ells tenen tant amb l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, com amb l'empresa Inipro, i amb el grup de ciberactivistes del PSC de Tarragona, objecte d'aquest cas.
Cuadrado, davant el magistrat Joaquín Elías, va assegurar «no donar instruccions de contracte ni poder donar-les», mentre que Floria, per la seva banda, va manifestar que «el ciberactivisme és voluntari» i que «quan el mes de setembre de l'any 2011, Alejandro Caballero li comenta que estan treballant per l'Ajuntament, no li va donar més importància».
La declaració de Cuadrado
La declaració de l'antic cap de gabinet de l'alcalde Ballesteros consta de vuit pàgines i, en aquestes, Gustavo Cuadrado repassa tant les seves tasques com a càrrec de confiança com el cas Inipro. Comença explicant que va ser a partir de «2011 que va exercir de cap de gabinet i director de comunicació de l'Ajuntament». En assumir la responsabilitat de la comunicació, les seves tasques també feien referència «a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona».
Així mateix, Cuadrado descriu el repartiment de tasques, pel que fa a la comunicació de Josep Fèlix Ballesteros, que porta a terme amb Floria. La política socialista és, segons Gustavo Cuadrado, «responsable del compte de Twitter de l'alcalde», mentre que ell «sempre ha portat el Facebook de Ballesteros». A nivell partit, Cuadrado assegura que «la senyora Floria tenia competències en qüestions de ciberactivisme al PSC de Tarragona».
Cuadrado es desvincula de les decisions que es prenen a l'IMSS
Pel que fa als vincles amb el difunt Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, qui va ser secretari d'organització del PSC a Tarragona, explica que «ni el coneix ni l'ha conegut» i, a més, reitera que «desconeix si Inipro ha estat contractada per altres ajuntaments del partit socialista». Gustavo Cuadrado insisteix que «no va tenir mai una reunió ni amb el senyor Campàs ni amb el senyor Muñoz».
En relació a l'Institut de Serveis Socials, afirma desconèixer quantes persones hi treballaven i apunta cap a Muñoz com a persona que li comenta que «tothom va desbordat allà, per la qual cosa és viable contactar amb una empresa externa per exercir la mediació amb temes d'immigrants»
És destacable com Gustavo Cuadrado deixa clar també que «Antonio Muñoz, qui era gerent de l'IMSST aleshores, no era jeràrquic meu ni li encomanava accions o tasques». També es pot fer especial incís en el fet que l'antiga mà dreta de Ballesteros remarca que «desconeixia que Alejandro Caballero estigués contractat per l'Ajuntament». A més, insisteix en el fet que «en 9 anys com a cap de gabinet mai he influït en cap plec de contractació, ni m'he ocupat de contractes ni contractacions, atès que existeix un circuit encarregat d'això».
«Ballesteros no estava al corrent del grup de ciberactivistes»
L'antic responsable del gabinet d'alcaldia assegura que «Ballesteros ni estava al corrent de la creació del grup de ciberactivistes ni sabia qui en formava part». Preguntat sobre els set decrets que va signar l'alcalde pels pagaments d'Inipro, Cuadrado respon que «l'any 2008 entra un cap d'administració a l'alcaldia que revisava totes les carpetes. Sobre el cas Inipro, el cap d'administració li va dir que, com que era un organisme extern, no li va prestar gaire atenció».
Conclou la seva declaració afirmant que Ballesteros pot signar diàriament «30 o 40 carpetes», que aquestes poden tenir diversos apartats i que ho acostuma a fer mentre despatxa agenda amb el declarant, que és «un tema de confiança».
Begoña Floria afirma que Ballesteros sí que coneixia el grup de ciberactivistes
La declaració de la portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, també té alguns aspectes molt destacats. La primera és que va ser ella qui va «reprendre un grup d'activistes i per motiu de crisis del moment s'havia de reactivar l'activitat política». Això ho va fer l'any 2011 i al setembre d'aquell mateix any, tal com va declarar davant el jutge Joaquín Elías, sabia que Alejandro, un dels treballadors i encausats d'Inipro, «estava treballant per l'Ajuntament» però no li va donar «més importància».
A la segona pàgina, la portaveu socialista declara que «sobre la contractació, d'Alejandro ho vaig saber en aquell moment, l'any 2013, quan vaig haver de donar explicacions públiques». Setze línies més avall, Floria assegura que va ser l'any 2011 quan va saber que, l'aleshores militant socialista tarragoní, Alejandro Caballero, «estava treballant per a l'Ajuntament».
I és que desenes de correus electrònics són alguns dels elements a judici que s'estan analitzant per part de les parts implicades en aquest cas. Per exemple, arran d'una reunió convocada per Begoña Floría per organitzar el grup d'activisme polític, existeix un correu de Cuadrado cap a Floría, l'any 2011, en el qual, un cop es coneixen el nom de les persones que participaran d'aquest grup de ciberactivisme, Gustavo Cuadrado afirma, segons la seva pròpia declaració «tinc por de ficar noms, estan cobrant de naltros i s'hauria d'aclarir que són voluntaris».
Cuadrado ja havia manifestat que «era estèticament poc apropiat que aquests ciberactivistes estiguessin treballant per l'ajuntament». Qui va ser mà dreta de Ballesteros durant 9 anys, segons el text de la declaració, sabia que Alejandro Caballero «treballava en un programa de mediació». També va deixar clar, segons la seva declaració, que el treball de ciberactivista era «un tema de voluntariat».
Begoña Floria explica en seu judicial que «el ciberactivisme és voluntari i no em cap al cap que cobrin per quelcom que és voluntari. El fet contrari seria una gran desil·lusió». Sobre la seva relació amb Cuadrado, la política socialista tarragonina la defineix amb un «hi ha vegades que em fa comentaris que no entenc».
Sobre el paper de Ballesteros, Gustavo Cuadrado i Floria es contradiuen. Mentre Cuadrado assegura que l'alcalde «no estava al corrent del grup de ciberactivistes», la portaveu socialista tarragonina manifesta que creu «que Ballesteros tenia coneixement de l'existència del grup de ciberactivistes». També explica que «l'alcalde no era informat en cada moment de les activitats del grup».
Floria: «El ciberactivisme al PSC sempre ha estat voluntari»
A pregunta d'un dels advocats d'una de les defenses, Begoña Floria respon que «el fenomen del ciberactivisme és un tema general de tots els partits polítics, i a nivell mundial, en la campanya Obama, hi consta. En el cas el PSC, a més, el ciberactivisme sempre ha estat voluntari i la franja horària que es realitzava l'activitat, en relació al grup de ciberactivistes, era fora d'horari laboral».
Els recursos de les defenses
Aquest dilluns, 17 de setembre, els advocats de les defenses han presentat l'anunciat recurs de reforma i subsidiària d'apel·lació a la interlocutòria d'obertura de procediment abreujat del jutge Joaquín Elías. En aquest sentit, n'hi ha que se centren, segons la seva posició, en «manca d'indicis racionals de criminalitat».
Argumenten que el jutge elucubra i es basen en l'inici del relat del —fins fa poc— titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. La interlocutòria de Joaquín Elías comença dient que «hi va haver un moment, aproximadament, durant l'estiu de l'any 2009, en el qual haurien d'estar reunit, a la seu de l'agrupació del PSC a Tarragona...». La defensa sosté que «no hi ha cap indici de l'existència d'aquesta reunió».
Així mateix, una de les defenses sosté que el jutge instructor no demostra que Ballesteros, Floria i Cuadrado van decidir que «la institució idònia per poder aconseguir contractar a persones que poguessin fer tasques pel partit era l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona...».
Més notícies: