Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de treballadors capturant peixos al riu Francolí a Tarragona per traslladar-los a un tram més alt del curs del riu

Ecologistes en Acció vol recuperar el cabal ecològic del riu Francolí i la revegetació del tram urbà a TGN

L’entitat enllesteix el projecte tècnic i demana a les administracions que engegui la renaturalització de l'espai

Ecologistes en Acció  ha presentat aquest divendres el projecte tècnic per renaturalitzar el riu Francolí a Tarragona. Entre les accions prioritàries de l’entitat destaquen la recuperació del cabal ecològic mínim, la revegetació  de l’espai i l'eliminació de la canya americana. El pla recull diverses actuacions que s’han d’implementar en els quatre trams establerts, que van des de l’assut de Sant Salvador fins al Port de Tarragona.

Calculen que l'actuació tindrà un cost de 954.550 euros i reclamen a les administracions, especialment a l’Ajuntament de Tarragona, que el tirin endavant perquè asseguren serà beneficiós pel  medi ambient i la salut. «És un projecte molt ambiciós i alhora molt necessari», ha afirmat el seu president Víctor Álvarez.

«Volem que el riu sigui un lloc més social perquè la ciutadania pugui gaudir-lo»

Després d'uns mesos d'elaboració, els ecologistes  han presentat les principals conclusions i actuacions per la recuperació i renaturalització del tram urbà, d'uns dos quilòmetres, del riu Francolí a Tarragona. Els activistes consideren que és essencial recuperar la sinuositat del riu del marge esquerre per tal d'afavorir la recuperació  de la fauna i la flora d'aquest entorn natural. A la banda dreta, expliquen, no es pot modificar pel fet que hi ha els canals subterranis  de les empreses de la indústria química. «En cas de riuades  la sinuositat no permetria que l'aigua s'accelerés, així donem seguretat  a la ciutat i a la llera del riu», ha detallat Álvarez.

En paral·lel, el projecte tècnic recull actuacions com ara la plantació d'arbres i arbustos en diferents zones i la creació de caixes-niu per les aus  per recuperar aquests exemplars. En concret, quinze en arbres que ja existeixen a la vora del riu i 35 més que s'haurien de col·locar en altres suports. A la vegada, els ecologistes consideren que és primordial erradicar les canyes americanes per recuperar les autòctones. A més, entre les accions del projecte s'inclou tancar i senyalitzar l'entorn de la desembocadura  del riu, així com la revegetació de tot l'entorn. «Volem que el riu sigui un lloc més social perquè la ciutadania pugui gaudir-lo; és necessari reorganitzar els camins i evitar que hi puguin passar vehicles  en els trams més llunyans de Tarragona per reduir els abocaments», ha destacat Álvarez.

Pel que fa al cabal del riu, el coordinador del projecte, Santiago Martín Barajas, ha explicat que es podria recuperar amb el bombeig d'aigua de la depuradora d'aigües residuals de la ciutat. «S'ha d'incrementar la depuració  de l'aigua i bombejar-la perquè el cost és baixíssim», ha assenyalat. D'aquesta manera, es protegiria les anguiles. «El problema dels nostres rius  és que els sistemes hídrics han estat molt castigats amb extraccions a tots els costats; el Fracolí tindria més aigua  si no tingués diferents captacions riu amunt», ha lamentat.

Crida a les administracions per implementar el projecte

L'entitat té previst remetre el projecte tècnic a l'Ajuntament de Tarragona, a tots els grups municipals, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), al Departament d'Acció Climàtica i a l'Autoritat Portuària per tal que l'impulsin. De fet, Ecologistes en Acció confia a reunir-se amb aquestes institucions en les pròximes setmanes. «Encoratgem a les administracions perquè estudiïn el projecte i el tirin endavant per millorar  el riu Francolí i la zona urbana, no tan sols millorarem la part ambiental sinó també la  salut humana», ha dit el president de l'entitat. Álvarez opina que és una qüestió de voluntat política que la renaturalització  es posi en marxa aviat.

Els ecologistes han recordat que el projecte pot optar a la línia de renaturalització de ciutats prevista en els pressupostos  generals de l'estat (PGE), que compta amb una partida dotada amb 60 milions d'euros. Així mateix, han celebrat que aquest dijous el Congrés dels Diputats aprovés dur a terme la renaturalització dels trams urbans. Segons Martín, l'actuació a Tarragona  es podria executar el 2022 i la ciutadania podria gaudir d'un entorn natural  al cap de dos anys, si les administracions aposten per la renaturalització de l'espai.