Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Hermán Pinedo (ECP), nou regidor de Patrimoni a l'Ajuntament, es compromet a augmentar les inversions per conservar els monuments.

Hermán Pinedo (ECP): «La Torre del Pretori i l'Amfiteatre s'arreglaran abans d'acabar aquest 2019»

El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona assegura que el pressupost augmentarà i que l'informe negatiu d'ICOMOS «es podria haver evitat fàcilment»

Hermán Pinedo (ECP), nou regidor de Patrimoni a l'Ajuntament, es compromet a augmentar les inversions per conservar els monuments.
Hermán Pinedo (ECP), nou regidor de Patrimoni a l'Ajuntament, es compromet a augmentar les inversions per conservar els monuments. | Àngel Ullate

 

Hermán Pinedo (25 d'octubre de 1990) és, des del passat 15 de juny, el responsable de les àrees de Patrimoni, Habitatge, Cooperació i Joventut de l'Ajuntament de Tarragona. Forma part de Podem des de l'any 2015, és graduat en Història i té formació en Arqueologia. «Per això me n'encarrego d'aquesta regidoria», assegura. Entre els seus objectius per aquests quatre anys en destaquen dos: la conservació i preservació del patrimoni de la ciutat i la reformulació de Tarragona com a conjunt arqueològic. «Vinc des del carrer per posar el meu granet de sorra per la meva ciutat», assegura.

Pinedo agafa el relleu d'una regidoria liderada per la socialista Begoña Floria. «Hi ha hagut un abandonament durant aquests 12 anys de govern socialista», critica el nou regidor. Projectes com les grades del Circ, el parc arqueològic del Teatre Romà, la reparació de l'Amfiteatre o l'obertura de la nova Tabacalera i el Banc d'Espanya marcaran l'agenda patrimonial dels pròxims quatre anys. De moment, la primera promesa és clara: «Solucionarem els problemes de la torre del Pretori i de l'Amfiteatre abans d'acabar aquest 2019». 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Pinedo es compromet a augmentar el pressupost i prevenir la degradació del Patrimoni

- Per què es va quedar amb Patrimoni?

- Perquè soc historiador, tinc formació en arqueologia i, des del carrer, veia que hi havia una necessitat importantíssima en el manteniment del patrimoni. Cada mes cau un tros de monument, el patrimoni està abandonat i hi ha hagut falta de preocupació des del govern municipal. 

- ERC no va tenir cap inconvenient?

- No, no tenien cap problema.

- Enguany el pressupost per invertir en patrimoni era de 300.000 euros. Son prou diners?

- S’han gastat diners, com a Ajuntament, en àmbits que no calia gastar-los. I en patrimoni s’ha invertit poc. Al final això reflecteix una falta de voluntat política per part de l’anterior govern. Hi havia pocs diners i l’aposta d’aquest govern és que n’hi hagi bastants més. 

- Quants son bastants més?

- Ara mateix no t’ho sabria dir, però farem tot el possible per fer uns pressupostos que cobreixin totes les necessitats del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat. Sobretot en un aspecte de manteniment, conservació i preservació. No farem grans obres, sinó que ens preocuparem de mantenir i conservar el que ja tenim. 

Hermán Pinedo (ECP) assegura que augmentarà les inversions en Patrimoni de manera «substancial».
Hermán Pinedo (ECP) assegura que augmentarà les inversions en Patrimoni de manera «substancial». | Àngel Ullate

 

El toc d'atenció d'ICOMOS «es podria haver evitat amb un any de feina»

- Venim d'uns anys amb despreniments, tancaments de monuments i, en conseqüència, el toc d'atenció d'ICOMOS. Ha treballat l'informe que han fet sobre Tarragona?

- He llegit l’informe i l’he treballat. L’informe es podria haver evitat fa un any si hi hagués hagut voluntat política. Jo arribo aquí, veig l’informe, i la meva prioritat sobre qualsevol qüestió sobre el patrimoni és la de solucionar-la ràpid. Per això ara hem d’aprovar els pressupostos pel 2020, incrementar la inversió en xifres considerables i dedicar els pròxims anys a mantenir el patrimoni. 

- Hi ha cua per fer reparacions?

- Sí. Quan vam entrar hi havia cua per reparar diferents punts de la Muralla i altres espais dels recintes arqueològics. El que ha passat és que no s’han dut a terme els plans que s’han fet. Tenim moltíssims plans, però si no ho actives, se t’acumula la feina.

- És prioritari arranjar les incidències o treballar per prevenir-les?

- En primer lloc hi ha les actuacions immediates, les actuacions d’urgència. Això és una herència que tenim del govern que hi havia des de fa 12 anys. Un cop se solucionin, hem de començar a prevenir abans de curar. Cal fer un pla a llarg termini que es preocupi de prevenir i conservar el patrimoni proactivament. 

Conservar la Muralla de Tarragona costa aproximadament un milió d'euros per cada cent metres, és a dir, 13 MEUR.
Conservar la Muralla de Tarragona costa aproximadament un milió d'euros per cada cent metres, és a dir, 13 MEUR. | Ángel Ullate

 

- La Generalitat, que té la titularitat d'espais com el Teatre Romà, està d'acord amb això? 

- Ens hem reunit amb ells i tenim compromís de treballar. S’han de solucionar qüestions importants. 

- I es comprometen a augmentar el pressupost?

- Sí, però dependrà de les subvencions que demanem. El problema d'abans és que es feien grans projectes i es demanaven quantitats que, després, no es podien assumir. Per exemple, si demanes una subvenció del 50% i l'obra és de 400.000 euros, te'n gastaràs 200.000. Millor fer intervencions petites i demanar 20.000 per actuar d'urgència. 

La Torre del Pretori, l'Amfiteatre i les grades del Circ a Sedassos

- Quina serà la primera inversió d'Hermán Pinedo?

- La primera subvenció que hem demanat és la de les parets nord i oest del Pretori. Són les més erosionades per l’efecte corrosiu del mar i el vent, les que han patit despreniments i les primeres que solucionarem. Esperem que no tardi en arribar la subvenció.

- I després?

- La segona que volem fer abans que acabi l’any, si burocràticament podem, és la de l’Amfiteatre. Cal apuntalar les grades dels anys 70, els murs i subjectar grans pedres. No hi ha perill imminent, però és urgent. 

- Quin és l'objectiu primordial?

- Reformular el conjunt arqueològic de Tarragona. Hem d'entendre la ciutat com un tot, no per parts. 

- Què passa amb la intervenció del Circ a la plaça dels Sedassos? Les obres haurien d'haver acabat fa un any i les grades estan tancades. 

- Fins que no sigui segur no s’obriran les grades. Hem de saber si la grada està fent malbé el patrimoni i, en conseqüència, decidir si les traiem o les deixem i les obrim. Si no es compleix, es trauran. Es van gastar 240.000 euros en unes grades que no se sap si son segures o si malmeten el patrimoni. 

- I la intervenció del Teatre Romà, li agrada?

- No em desagrada. Ara serveix per entendre què hi havia allà i què era un teatre. Evidentment falten coses, cal invertir-hi, però serveix per cohesionar la ciutat. La idea és fer una ruta arqueològica des de la Part Alta fins a la Part Baixa.

- Quan desapareixeran les naus de l'entorn del teatre per a fer-hi el Parc Arqueològic?

- Hi intervenen moltes conselleries i administracions i encara no ho sabem.

Hermán Pinedo (ECP) durant l'entrevista amb TarragonaDigital a la Casa Castellarnau.
Hermán Pinedo (ECP) durant l'entrevista amb TarragonaDigital a la Casa Castellarnau. | Àngel Ullate

 

El dubte de la nova Tabacalera i la unió entre Patrimoni i Turisme

- A més del patrimoni romà, Tarragona compta amb edificis en desús a l'espera de grans projectes. Què farà amb el pla per la nova Tabacalera?

- Evidentment que la Tabacalera ha de cohesionar el centre amb els barris. Ara bé, passa quelcom semblant que amb el Banc d’Espanya. Inversió n’hi haurà, però és molt difícil trobar els 112 MEUR que val el projecte anunciat per Ballesteros. Tenim clar que a través de l’urbanisme hem de convertir-la en element cohesionador, no trencador.

- Els pròxims quatre anys, Turisme, liderat per la Laura Castel (ERC) i Patrimoni aniran de la mà?

- Anirem junts, però Tarragona no només es pot entendre com un patrimoni turístic. Tarraco Romana també ha de ser per la gent d’aquí. Els hem de fer arribar el patrimoni que tenim. Més escoles, instituts, explicar-ho tot de manera més didàctica... No pot ser que la gent dels barris no conegui el patrimoni de la seva ciutat. 

- És una idea molt semblant a la que presentava la CUP en campanya. En cas que entrin a governar, s'optaria per aquesta línia?

- La idea, entri la CUP o no, és molt bona i necessària. Ara bé, la CUP ha dit que no vol entrar i nosaltres seguim endavant. Som un govern fort. Han de ser ells els que decideixen si volen seguir negociant o no.