Imatge de la roda de premsa del govern de l'Ajuntament de Tarragona

El govern de Tarragona rep amb «sorpresa» el vot negatiu dels comuns als pressupostos

Els comptes del govern Ricomà estan condemnats al fracàs i s'hauran de prorrogar els pressupostos del 2021

El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona —format per ERC, Junts, CUP i un regidor no adscrit— ha mostrat la seva «perplexitat» pel vot negatiu als pressupostos de la portaveu d'En Comú Podem, Carla Aguilar, durant la comissió informativa que s'ha celebrat aquest dijous. Els comptes del 2022 s'eleven fins als 181.596.795,78 euros, un milió d'euros més que el del 2021 i 12,7 MEUR en inversions.

En aquest sentit, el conseller de Serveis Generals i Govern Obert, Jordi Fortuny, ha explicat que «hem aconseguit quadrar els ingressos, això sí, són ajustats, però és el millor pressupost possible». En aquest sentit, els pressupostos del 2022 es debatran en consell plenari el pròxim dijous 30 de desembre, tot i que aquest dijous han passat per la comissió informativa.

Després del vot negatiu als comptes dels comuns, el govern municipal no té assegurada l'aprovació i el més probable és que l'oposició els tombi. Si això, acaba passant, es prorrogaran els pressupostos del 2021 i caldrà veure quin moviment fa l'equip de govern.

El govern municipal es mostra sorprès per la decisió de Carla Aguilar

La decisió de Carla Aguilar ha suposat una sorpresa pel govern municipal, que després que l'assemblea de Tarragona en Comú es mostrés favorable a avalar el pressupost ja creien que hi hauria llum verda. L'assemblea de Podem, l'altre soci de la coalició que forma el grup municipal d'En Comú Podem, va votar massivament contra el vot favorable als comptes.

Així, el portaveu d'Esquerra, Xavi Puig, ha assenyalat que estan sorpresos perquè «el pressupost l'hem fet de manera conjunta amb l'equip d'En Comú Podem. Hem negociat moltes de les partides. De les 70 o 80 que ens van demanar, se'n van incloure 60, més de dos terços».

En el mateix sentit s'ha pronunciat Dídac Nadal, de Junts per Tarragona, que ha lamentat que «no hi ha hagut cap explicació ni argument. No estan prenent les decisions adequades».

La cupaire Eva Miguel ha explicat que els comptes són «una resposta d'esquerres a la crisi», alhora que ha assenyalat que amb els comuns s'havien produït «trobades amb caire d'entesa».

Finalment, Hermán Pinedo, conseller no adscrit i antic company de Carla Aguilar al grup municipal d'En Comú Podem, ha demanat a la portaveu dels comuns que «que pensi en Tarragona i deixi enrere interessos personals».

El PSC demana al govern municipal que «faci política»

Des del PSC —el principal grup de l'oposició— s'ha reclamat al govern municipal que «d'una vegada» s'adoni que «no té majoria absoluta». La portaveu socialista, Sandra Ramos, ha demanat l'executiu de Ricomà que «faci política» i negociï partides amb tots els grups.

Ramos ha condemnat les pressions que ha rebut Carla Aguilar, assenyalant que «exigeixen explicacions i enganyen dient que s'han inclòs propostes que no s'han inclòs». Així mateix ha lamentat «la improvisació constant a l'hora de governar i gestionar qualsevol situació política que es presenti».