Pla mitjà del Pont del Diable de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona impermeabilitzarà la part superior del pont del Diable

L'objectiu de l'actuació, que es farà durant el 2022, es evitar les filtracions d'aigua detectades en el monument

L'Ajuntament de Tarragona farà una actuació de conservació al pont del Diable durant l'any vinent. Segons ha explicat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, en una entrevista a l'ACN, s'impermeabilitzarà la zona del 'specus', l'espai de la part superior de l'aqüeducte romà per on passava l'aigua i per on actualment transiten els visitants per creuar-lo.

Pinedo ha assenyalat que el pas del temps ha deteriorat la zona i que s'ha detectat que l'aigua de la pluja es filtra cap a l'interior del monument. Amb aquesta actuació, que suposarà una inversió de 35.000 euros que aniran a càrrec de l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat, s'evitaran aquestes filtracions.

Pinedo diu que el reconeixement de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat «no corre perill»

En la seva conversa amb l'ACN, Hermán Pinedo ha dit que el reconeixement de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat, atorgat ara fa 21 anys, «no corre perill». En aquest sentit, durant l'any 2022, un equip d'Icomos —l'organisme que vetlla pels conjunts Patrimoni de la Humanitat— revisarà l'estat dels monuments i avaluarà el model de gestió.

Pinedo ha apuntat que «el 2019 hi havia un informe d'Icomos que alertava de l'estat del patrimoni. Treballem amb ells, amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), i percebo que diuen que la situació des d'aleshores ha millorat molt». Tot i això, ha afegit que «encara hi ha moltes coses a fer», especialment pel que fa a gestió.

La graderia de l'amfiteatre es podrà mantenir «al 99%»

Pel que fa a l'Amfiteatre, que durant molts mesos va estar tancat pel mal estat d'algunes de les seves parts i que va reobrir totalment a finals d'estiu, Hermán Pinedo ha explicat que «pel que em diuen, en un 99% les grades reconstruïdes fa gairebé mig segle es podran cosir». La decisió sobre la conservació d'aquestes graderies es prendrà tenint en compte l'estudi que s'ha licitat recentment.

El conseller de Patrimoni ha mostrat també la seva voluntat de redactar un pla director per establir les actuacions que s'han de fer al monument «els pròxims 30 anys». Pinedo ha detallat que «el pla director ens ha de dir com hem d'actuar per qüestions que no són urgents, per veure si podem fer excavacions, per decidir la funcionalitat del monument o com s'ha de museïtzar».