El mallorquí Jaume Cristòfol Pons Alorda s’ha endut el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler per la seva obra ‘Ciutat de mal’. Pons és nascut a Caimari però actualment viu a Vilafranca del Penedès. Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona, organitzats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, premien novel·la, traducció i narrativa curta, i enguany han rebut una participació alta i territorialment diversificada.
El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Vilaltoro i Joan Chavarria, han decidit premiar ‘Ciutat de mal’ «per una voluntat d’estil i un llenguatge molt expressiu», així com per «saber crear un univers apassiona i excèntric que, malgrat l’estranyesa, ens captiva». Així, la novel·la serà publicada per Angle Editorial, dins la seva col·lecció ‘Narratives’, i sortirà a principis de setembre.
El vallesà Eloi Creus s'endú el 19è Premi de Traducció
Pel que fa al Premi de traducció, al qual s’hi havien presentat 13 propostes en la seva 19a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover, el jurat ha decidit premiar el vallesà Eloi Creus, de Castellar del Vallès, per la seva traducció de ‘Les comèdies alades d’Aristòfanes: Els núvols, La pau i Els ocells’.
El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Monika Zgustova i Rosa Ibarz han destacat que «és una traducció que presenta unes dificultats majúscules per la diversitat de registres i metres que cal tenir en compte». Els jutges afirmen que «les Comèdies alades són textos d’una gran qualitat poètica però també són textos molt moderns, ja que tracten temes que ara mateix són molt actuals». Eloi Creus ha justificat la seva traducció perquè creu que «cal que hi hagi una traducció catalana en vers de les obres aristofàniques més líriques i importants». L’obra serà publicada per Edicions de 1984.
El Premi de narrativa curta recau en Xavier Mas
Finalment, el Premi de narrativa curta per Internet Tinet l’ha guanyat Xavier Mas Craviotto per la seva obra ‘Geografies de l’absència’ per ser «un relat d’expectatives, somnis, pensaments, records, frustracions, enyors, absència, imaginació, buit, litúrgia, soledat, encavalcat amb frases curtes amb un ritme associatiu d'idees que crea un relat viu, apassionat i que convida a llegir-lo més d'una vegada per assaborir els diferents detalls del text, amb adjectius oportuns i encertats, tot en un contenidor d'un únic paràgraf, excepte l'epíleg».
Al certamen, que ha celebrat la seva 22a edició, s’hi han presentat 190 treballs. El jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Teresa Colom, Lurdes Malgrat, Albert Ventura i Amadeu Roig ha seleccionat diverses obres que seran publicades en el llibre que editarà Cossetània Edicions la propera tardor.
Les obres que formaran part de la publicació són: ‘Banys de natura’, de Vicent Pellicer Ollés; ‘Calcomania’, de Francesc Xavier Simarro Montané; ‘Cotó de sucre’, de Xavier Lluís i Chavarria; ’Del testament d'Herodes’, de Jon López de Viñaspre, i ‘El silenci dins’, de Manuel Roig Abad. El jurat també ha decidit concedir una menció especial a ‘Res’, de Pere Gorgoll i Noell, i a ‘El retorn d’Odisseu a la pàtria, d’Albert Pardo Picón.