Imatge del mercat ambulant de Bonavista

Els marxants de Tarragona demanen «cost zero» de les taxes per afrontar les restriccions per la pandèmia

L'Ajuntament i Espimsa estudiaran possibles exoneracions de les tarifes municipals o ajudes pels venedors ambulats

Els marxants de Tarragona reclamen no pagar les taxes d'ocupació de via pública als mercats de la demarcació per la caiguda de les vendes arran de les restriccions imposades per la pandèmia. Els paradistes del mercadet de Bonavista denuncien que el confinament municipal dels caps de setmana els ha perjudicat, ja que bona part de la clientela procedeix dels municipis de l'entorn i, això, se'ls ha sumat a la reducció de l'aforament del 30% i als mesos de tancament.

«El confinament  municipal ens està acabant de rematar, els demanem que facin un cost zero», ha afirmat Alfonso López, vicepresident dels Marxants TGN. Des de l'Ajuntament asseguren que estudiaran les accions per ajudar-los, però recorden que se'ls han bonificat sis mesos.

Des de l'Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals (Espimsa) assenyalen que defensaran els interessos dels comerciants, però també afegeixen que les mesures s'han de debatre en el plenari municipal.

Segons els paradistes, l'afluència de compradors ha disminuït al mercat de Bonavista d'ençà que es va decretar el confinament municipal. En el segon cap de setmana de restriccions, les parades de roba, calçat i complements no han aplegat el bullici habitual d'abans de la pandèmia. En canvi, sí que han congregat més clients les tendes dedicades a l'alimentació. Els marxants xifren en un 50% la caiguda de les vendes i auguren que no podran pagar totes les despeses derivades dels seus negocis si les administracions no els ajuden.

El vicepresident dels Marxants de Tarragona explica que amb l'actual situació els paradistes no cobreixen els costos  de posar la parada i no poden assumir la tarifa de 240 euros trimestrals que paguen a Espimsa, l'empresa que gestiona els mercats. «A una parada normal li costa venir a Bonavista 140 euros —cada diumenge—, entre les despeses d'autònoms, Seguretat Social, sous dels treballadors, etc. Hi ha parades que avui no guanyaran aquests diners. I arriba un moment que ja només et pots endeutar», ha lamentat López, que ha afegit que els venedors ambulants paguen tretze vegades més que els restauradors  per les terrasses a Tarragona per ocupar la via pública.

Per aquesta raó, demanen que no se'ls cobrin les taxes dels darrers mesos i poder negociar els pagaments de l'any vinent. En cas contrari, López assegura que la majoria dels paradistes es veuran obligats a plegar perquè no podran assumir els deutes pendents amb Espimsa. «Crec que els ajuntaments haurien de ser els primers interessats a salvar la venda ambulant, perquè en viu molta gent, donem molts llocs de feina i alegrem els barris», ha afirmat el venedor. Amb tot, ha agraït «l'esforç» fet per part del consistori tarragoní que els ha exonerat dels pagaments durant sis mesos.

Les bonificacions o exempcions de les taxes, a estudi

El segon tinent alcalde i conseller de Serveis General de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, ha subratllat que enguany han deixat d'ingressar al voltant d'uns 600.000 euros per l'exoneració de les taxes  durant els mesos que els paradistes no van poder posar les parades. Per això, ha assegurat que estudiaran «qualsevol acció plantejada per l'any vinent», però ha remarcat que no són l'únic sector afectat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. «Veurem on arribem amb les ajudes generals, perquè hi ha molts altres sectors en una situació precària», ha avisat.

En la mateixa línia s'ha posicionat el president d'Espimsa, Dídac Nadal, que ha afirmat que les actuacions per ajudar als paradistes s'han de debatre entre tots els grups municipals. També ha dit que defensarà els interessos dels marxants. «Són la nostra gent, estem en permanent contacte amb ells. Som una empresa pública amb uns pressupostos dotats per l'Ajuntament i l'exempció de taxes és competència municipal i, per tant, s'ha de debatre al ple», ha completat. «Si no existeix la possibilitat d'exonerar les taxes, farem tot el que sigui necessari per aconseguir que aquestes es puguin prorrogar una mica més», ha tancat Nadal.